Dolar 32,3505
Euro 35,1028
Altın 2.309,84
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“Çalışanların satın alma gücü giderek düşüyor”

“Çalışanların satın alma gücü giderek düşüyor”
07 Eylül 2015 10:48
A+
A-

“Çalışanların gıdada satın alma gücü giderek düşüyor”

 Tüm memur ve memur emeklileri ile emekli öğretmenlerin, emekli işçilerin ve çalışan ücretli işçilerin gıda maddesinde satın alma güçleri düştü

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, TÜİK verilerini esas alarak yaptıkları değerlendirmede, çalışan ve emeklilerin maaş artışları ile son 1 yıllık dönemde gıda fiyatlarındaki artışı karşılaştırdıklarını bildirdi.

Çakar’ın yaptığı açıklama şöyle:

Ağustos 2014 sonu ile Ağustos 2015 sonu itibariyle son bir yıllık dönemde çalışan tüm memur ve memur emeklileri ile emekli öğretmenlerin 49 temel gıda maddesinde, emekli işçilerin 40 temel gıda maddesinde, çalışan asgari ücretli işçilerin ise 34 temel gıda maddesinde satın alma güçleri düştü

TÜİK verilerini dikkate alarak, Ağustos 2014 sonu ile Ağustos 2015 sonu itibariyle son bir yıllık dönemde gıda fiyatlarındaki artış yüzdelerine şöyle örnek verilebilir; mercimekte yüzde 38.13, dana etinde yüzde 28.52, balıkta yüzde 15.4, zeytinyağında yüzde 93.92, çayda yüzde 17.4, kuru soğanda yüzde 21.4, çarliston biberde yüzde 23.8, dolmalık biberde yüzde 22.86, taze fasülyede yüzde 22.16, patlıcanda yüzde 30.8, yeşil soğanda yüzde 21.8, salatalıkta yüzde 20.4, kabakta yüzde 19, şeftalide yüzde 15, badem içinde yüzde 36.9, ceviz içinde yüzde 24, fındık içinde yüzde 78.2, yer fıstığında yüzde 55.5 artış oldu..

Son bir yıllık dönemde, gıda enflasyonundaki yıllık artış oranı yüzde 14.53 olmasına rağmen, tüm çalışanların ve emeklilerin Ağustos 2014’e ayına göre Ağustos 2015 ayındaki maaş artış oranları bu oranın altında kaldı. Emekli memurun maaş artış oranı yüzde 7.9, emekli öğretmenin yüzde 8, emekli işçinin yüzde 10.03, çalışan asgari ücretli işçinin ise yüzde 12.29 oldu.

TÜİK’in açlık ve yoksulluk rakamı ile TÜİK’in eşdeğer hane halkı kullanılabilir gelir rakamlarını karşılaştırdığımızda, tüketicilerin yüzde yetmişten fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığı, dolayısıyla gıda yoksulu olduğu görülür. 14-15 milyon dolayında tüketicinin ise açlık sınırının altında yaşadığı anlaşılır.

Türk-İş’in açıklamalarına göre, dört kişilik bir ailenin Ağustos 2015 ayı itibariyle açlık sınırı 1345TL. Yoksulluk sınırı ise 4380TL. Bu rakamları dikkate alıp, TÜİK’in eşdeğer hane halkı kullanılabilir gelir rakamları ile karşılaştırdığımızda ise nüfusun yüzde doksandan fazlasının yoksulluk sınırının altında, 54-55 milyon tüketicinin ise açlık sınırının altında yaşadığı anlaşılıyor.

Bu gerçekleri dikkate aldığımızda, halkın ezici çoğunluğunun yeterli ve dengeli beslenemediği anlaşılmaktadır. Bu durumun önemli bir nedeni de, açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan tüketicilerin temel ihtiyaçları olan gıda harcamalarından keserek, diğer zorunlu harcamaları olan kira, ulaşım, yakıt, elektrik, su, çocukların eğitim giderlerini karşılamak zorunda kalmalarıdır.

Ülkemizin tarım ve hayvancılığa çok uygun bir coğrafyada olmasına rağmen, yanlış tarım ve gıda politikaları nedeniyle, gıda fiyatlarının en yüksek olduğu ülkeler arasına girmiş bulunmaktayız.

Bununla birlikte, dolardaki artış ülkemiz tarımının en önemli ithal girdilerinden olan gübre ile akaryakıt fiyatlarını arttıracağı nedeniyle gıda fiyatları da artacaktır.

Ne yazık ki,  ülkemizde belli bir azınlığın çıkarını gözeten, halkın ezici çoğunluğunun yararına olmayan ve insan onuruna aykırı bir tarım ve gıda politikası uygulanmaktadır.

Söz konusu yanlış tarım ve gıda politikaları nedeniyle, halkın durumu her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. İvedilikle, halkın ve ülkenin yararına olan doğru tarım ve gıda politikalarına dönülmelidir.

Tüketicilerin gıda yoksulluğuna ve açlığına son verecek, satın alma güçlerini yükseltecek ve  insan onuruna uygun olacak şekilde gerekli tüm ekonomik ve sosyal önlemler alınmalıdır.

 

REKLAM ALANI