Dolar 32,3869
Euro 35,2153
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Çalışan emekliden kesilen katkı payının kaldırılması gündemde

Çalışan emekliden kesilen katkı payının kaldırılması gündemde
22 Şubat 2015 11:08 | Son Güncellenme: 22 Şubat 2015 11:11
A+
A-
ozel_bankalarin_gozu_emeklilerin_maasinda13831271330_h1089651

Çalışan ya da işyeri açan emeklilerden yapılan prim kesintisinin kaldırılması ya da sınır getirilmesi gündemde. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kesinti için “Olmaması gereken bir katkı payı” diye konuştu.

Faruk Çelik, “Emekli maaşı bin lira olan bir kardeşimizden 150 liralık kesinti yapılıyor. İlk etapta baktığınız zaman bunun haksız bir uygulama olduğunu görürsünüz” dedi. Çelik, üzerinde çalıştıkları projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Türkiye emeklilik sistemiyle çok fazla oynamış. Dolayısıyla sistem bozulmuş. Bozulan bu sistem bizi 38 yaşında emekliliğe kadar getirmiş. Genç yaşta emekli olunca sistemin sürdürülebilirliği tartışılmaya başlanmış. O günün hükümeti tarafından ‘1991-1999 arasında yaklaşık 8 yıl içerisinde bozulan sosyal güvenlik sistemini nasıl toparlarız’ diye ele alınmış.

YAŞ KRİTERİ VAR
Bazı kurallar konma zorunluluğu gelmiş. Deniyor ki, madem insanlar 40 yaşında emekli oldu, bu genç yaşta emekli olanları evde oturtmak mümkün değil. Takvim’in haberine göre, bu insanlar çalışacaklar, çalışırlarken bunlardan bir destek primi alalım böylece çocuklarına ve torunlarına bir pay almış oluruz anlayışından ortaya çıkmış bir durum. 40 yaşında emeklilik, gelecek nesillerden çalışıyorsunuz demek. Hükümet olarak biz bunu tartışıyoruz. Acaba bi yaştan sonra almasak mı, 60’dan sonra almasak mı ya da yüzde 15’i düşürsek mi gibi bu tartışmaları biz Çalışma Bakanlığı bünyesinde yapıyoruz. Bu konuda bir çözüm gelirse sayın Başbakanımız tarafından açıklanır.”

REKLAM ALANI