Dolar 32,5106
Euro 34,5587
Altın 2.490,62
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Büyümeyi bölgesel kalkınma ve özel sektör sağlayacak

Büyümeyi bölgesel kalkınma ve özel sektör sağlayacak
05 Aralık 2013 16:24
A+
A-

dervisonatca

Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş, Türkiye’de bölgesel kalkınma ve özel sektörün çabalarıyla büyümenin sağlanacağını söyledi

Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş, Türk ekonomisinin dinamiğini KOBİ’lerin oluşturduğunu, ekonomi yönetiminden yerel yönetime büyümenin bu kesime sağlanacak destekle mümkün olabileceğini söyledi. TÜRKONFED’in ‘Orta Gelir Tuzağı’ndan Çıkış: Hangi Türkiye?’ raporlarında yer alan önerilerin ekonominin büyümesi çerçevesinde önemli enstrümanları barındırdığını belirten Derviş, “İstanbul’da yaşamak zorlaştı. Türkiye’nin yeni İstanbullara gereksinimi bulunduğu konusuna ben de katılıyorum. Bölgesel kalkınma hamleleri, özel sektör elbirliğiyle arzu edilen büyümeyi sağlayabiliriz. Elbette bu çerçevede toplumsal barışın da büyük önemi var. Barış sürecini desteklemeliyiz” dedi.

ANLAŞMAYA TARAF OLMALIYIZ

TÜRKONFED’in Eskişehir’de gerçekleştirilen 17’inci Girişim ve İş Dünyası Zirvesi kapsamında “Finansal Kriz Sonrası Dönemde Küresel Ekonomideki Değişimler ve Türkiye’nin Uyum Süreci” konulu toplantıda konuşan Derviş, ülke ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi. AB ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşmasının Türkiye’yi menfi etkileyebileceğini belirten Derviş, “Bu anlaşmanın tarafı olamadığımız zaman büyük kayıp yaşarız. Ancak, bu anlaşmada müzakere sürecinin 5 yıldan uzun süreceğini düşünüyorum. Bu süreçte Türkiye’nin mutlaka kendini AB ile konumlandırması gerek. AB’nin içerisinde İngiltere gibi bir ülke oluruz diye tahmin ediyorum. Avro birliğinde değil, AB’de olabiliriz” dedi.

İNOVASYONA İHTİYAÇ VAR

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça’nın “Ekonomimizi yakından ilgilendiren dış politikamız konusunda düşünceniz nedir?” sorusunu yanıtlayan Derviş, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kısıtlı ekonomiye dikkat çekerek, “O yıllarda yokluklar içerisindeki Türkiye, saygın bir ülke olabildi. Atatürk ve arkadaşları bunu yurtta sulh, cihanda sulh düsturuyla ve hiçbir ülkenin iç işlerine karışmayarak sağladı” diye konuştu. TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça da dünyayla rekabet eden Türk KOBİ’lerin inavasyon ve katma değeri yüksek üretime ihtiyacı bulunduğunu belirterek, “Çok sayıda mühendis mezun oluyor. Ancak, bu insan kaynağımız sektörlerimizin ihtiyaç duyduğu konulardan uzak kalıyor. Çünkü, üniversitelerde verilen eğitim sektörün beklentisini karşılamıyor. Orta Gelir Tuzağı raporlarımızda ekonomik verilerimiz kadar Türkiye’nin eğitim yılı ortalamasının düşüklüğü de dikkat çekiyor. Eğitim durumumuzun gelişmesine yönelik radikal adımlara ihtiyacımız var” diye konuştu.

REKLAM ALANI