Dolar 32,3656
Euro 35,1270
Altın 2.324,44
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Büyükekşi: Faiz indirimleri de bekliyoruz

Büyükekşi: Faiz indirimleri de bekliyoruz
19 Şubat 2014 07:33
A+
A-

Büyük ekşi

TİM Başkanı Büyükekşi, “İstikrar yakalanıp, belli bir süre geçtikten sonra MB’den daha sonraki aylarda faiz indirimi kararları da bekliyoruz” dedi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bakanlık Konferans Salonundaki Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Merkez Bankası, bu ay PPK toplantısında faiz değişikliğine gitmeli miydi?” sorusunu yanıtlayan Işık, bağımsız bir kurum olan Merkez Bankasının fiyat istikrarını sağlamak gibi görevlerinin bulunduğunu anımsattı.

Hiçbir merkez bankası başkanının faizi artırmak istemeyeceğini belirten Işık, “Son faiz artırım kararı, dövizin istikrar kazanması açısından bir müdahaleydi. Bugün de gördüğümüz kadarıyla Merkez Bankası müdahalesi amacına ulaştı ve döviz istikrar kazandı. Arzumuz, dövizin istikrarını sürdürmesi, ihracatçımızın önünü görmesi, üretimin yapan insanımızın önünü görmesi” diye konuştu.

Faiz artırım kararının, reel ekonomiye yük getirdiğini ifade eden Işık, aslında piyasanın ulaştığı faiz kararını bir ölçüde Merkez Bankasının realize ettiğini anlattı. Bundan sonra çok çok gerekli olmadıkça Merkez Bankasının faiz artırımına gitmeyeceğini düşündüğünü dile getiren Işık, “Bu benim şahsi düşüncem, bugün yapılanı da bu noktada doğru buluyorum. Ekonomik dengelerin, göstergelerin istikrar kazanması noktasında her kurum gibi Merkez Bankası da üzerine düşen görevi yapacak” ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak Türkiye’de hiç bir zaman faiz artışını makul ve olumlu görmediklerini vurgulayan Işık, bunun sadece daha büyük bir tahribatı engellemek için kullanılabileceğine işaret etti. Merkez Bankası müdahalesi olmasaydı ve döviz kurları çok daha yukarı çıksaydı bunun Türkiye için daha fazla risk oluşturabileceğine dikkati çeken Işık, bu açıdan alına kararı olumlu karşıladığını kaydetti.

“Faiz düşürümü kararları da bekliyoruz”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de öngörülebilir istikrarlı kurun ihracatçı açısından son derece önemli olduğunu söyledi. İhracatçıların 3 aylık eğilim anketine göre; ilk 3 aylık kur beklentisinin 2,24, yıl sonu kur beklentisinin 2,32 olarak belirlendiğini hatırlatan Büyükekşi, ihracatçılar için ideal dolar kurunun 2,06 olduğunu kaydetti.

Merkez Bankasının ara bir kararla faizleri yükselttiğini belirten Büyükekşi, bunun büyüme ve maliyetlerin artışı konusunda olumsuz etkileri olacağını ifade etti. İstikrarı yakalamanın her şeyden daha önemli olduğuna işaret eden Büyükekşi, “İstikrar yakalanıp, belli bir süre geçtikten sonra Merkez Bankasından daha sonraki aylarda faiz düşürümü kararları da bekliyoruz” diye konuştu.

 

REKLAM ALANI