Dolar 32,5704
Euro 34,9776
Altın 2.421,86
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Bu ülkelerdeki üniversiteler hem sınavsız hem de ekonomik

Bu ülkelerdeki üniversiteler hem sınavsız hem de ekonomik
27 Mayıs 2019 11:59 | Son Güncellenme: 27 Mayıs 2019 12:04
A+
A-

Sınavlar, bitmek bilmeyen dersler, üniversite tercihleri, puan sıralaması derken yer yıl on binlerce öğrenci üniversite kazanma stresiyle baş başa kalıyor. Öğrenciler, tüm bu süreçleri kolaylaştırabilmek adına alternatif arayışlarına giriyor. Bu alternatiflerden biride yurtdışında hem sınavsız hem de düşük maliyetlerde üniversite okuma imkanı. Endless Abroad CEO’su Gökmen Özdemir, her bütçeye uygun, sınavsız üniversitelere kayıt olabileceğiniz ülkeleri sıraladı.

Türkiye’den her yıl binlerce öğrenci eğitim almak için yurtdışına çıkıyor. Özellikle sınav döneminin yaklaştığı şu günlerde, öğrenciler hem ailelerini mutlu etmek hem de hayallerindeki mesleği okumak adına canla başla ders çalışıyor. Her öğrenciyi strese sokan sınav döneminde başarısız olan öğrenciler ise 1 sene daha bekleyerek, bitmek bilmeyen bir döngüye giriyor. Yaşanan bu zorlu süreç öğrencileri de eğitim alanında başka çareler aramaya itiyor. Yurtdışında hem ekonomik hem de sınavsız eğitim imkanı sunan, YÖK (Yükseköğretim Kurulu) denkliği bulunan okullar, son yıllarda öğrencilerin oldukça ilgisini çekmiş durumda. Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı CEO’su Gökmen Özdemir, hem bütçeye uygun hem de sınavsız öğrenci alan ülkeleri anlattı.

Avrupa’nın İncisi Polonya

Yeşilliyle, tarihiyle, dört bir yanının farklı kültürdeki mimarisiyle dikkat çeken Polonya… Avrupa’nın en gözde ülkelerinden birisi olan Polonya’da eğitime her geçen sene talep biraz daha artıyor. Refah düzeyinin yüksek olması, okul ve yaşam maliyetlerinin çok düşük olması Polonya’yı tercih edilir kılıyor. Aynı zaman da Polonya üniversiteleri, Keyword’lerde dünyanın en tarihi ve en iyi eğitim veren devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerini bulundurma unvanını taşıyor. Öğrenciler lise diplomaları ile istedikleri her bölüme girerken, üniversite bittikten sonra da oturma ve çalışma izni alabiliyorlar. mühendislik bölümlerinin çoğunda, lisans ve yüksek lisansı aynı eğitim programı içerisinde 3,5 yılda bitirme imkanı buluyorlar. Yüksek lisans için de sıklıkla tercih edilen ülkedeki üniversitelerde öğrencilere, İngiltere ve Almanya ile yaptıkları anlaşma sayesinde çift diploma imkanı sunuluyor. Polonya’da eğitim ücretleri 1.800 Euro’dan başlıyor.

Öğrencilerin sınavsız tercih ettiği bölümlerin bir kaçı;

  • Tıp
  • Diş Hekimliği
  • Hukuk
  • Eczacılık
  • Havacılık

Macaristan’da eğitim ve yaşam masrafları Türkiye ile aynı

Macaristan, Orta Avrupa’nın en çok turist çeken ülkesi olmaya devam ediyor. UNESCO Dünya mirasının koruma altına aldığı pek çok bölge ve tarihi yapıya sahip olan Macaristan, 2004 yılında Avrupa Birliğine tam üye olduğundan beri gerek uyum süreci, gerekse AB fonlarından alınan desteklerle eğitim alanında çok büyük ilerlemeler gösteriyor. Macaristan üniversiteleri, köklü tarihleri, Nobel ödüllü mezunları, güçlü eğitim programları ile Avrupa’nın en yüksek sıralarda yer alan üniversitelerinden olma meziyetini uzun yıllar boyunca da kaybetmeyeceğe benziyor. Macaristan Üniversiteleri aynı zamanda YÖK tarafından da tanınıyor. Üniversitelerden mezun olan öğrenciler mezuniyetleri sonrasında Türkiye’ye gelip mesleklerini yapabiliyorlar. Bunun yanı sıra Macaristan Avrupa Birliği’ne üye olduğundan, mezunları Avrupa’da da çalışma hakkına sahip oluyor. Macaristan Üniversiteleri, 4.000 Dolar’dan başlayan eğitim ücretleri ile Türkiye ve KKTC’deki çoğu vakıf üniversitesine göre çok daha ekonomiktir. Eğitim kalitesi ve mezunlarına kazandırdığı haklar göz önünde bulundurulduğunda ise, öğrenciler için çok daha mantıklı bir tercih olduğu görülebilmektedir.

Öğrencilerin sınavsız tercih ettiği bölümlerin bir kaçı;

  • Tıp
  • Diş Hekimliği
  • Hukuk
  • Teknik Mühendislik dalları

Tıp ve Diş hekimliğinde sınavsız eğitim imkanı

Bir Doğu Avrupa ülkesi olan Ukrayna, son yıllarda lisans ve yüksek lisans eğitiminde tercih edilen ülkeler arasında geliyor. Ukrayna’da yaklaşık 400 üniversite bulunmakta. Ukrayna’da eğitim almanın en büyük kolaylığı sadece lise diplomanız ile istediğiniz bölümü, istediğiniz okulda okuyabilecek olmanızdır.Ukrayna’da genel eğitim dili Rusça olup, üniversitelerde İngilizce bölümler de bulunuyor. Bu nedenle Rusça ya da İngilizceyi yeterliliği bulunmayan öğrencilerin bir sene hazırlık eğitimi alması gerekiyor. Ukrayna’da eğitim ücretleri 1.500 Dolar’dan başlıyor. Ayrıca Üniversiteleri Avrupa Birliği ve YÖK tarafından tanınıyor ve denklik avantajı bulunuyor. Aynı zamanda Tıp ve Diş Hekimliği, Uçak Mühendisliği ve Bilgisayar bilimleri (Yazılım) gibi bölümlerinde İngilizce eğitim seçeneği bulunuyor.

Öğrencilerin sınavsız tercih ettiği bölümlerin bir kaçı;

  • Tıp (Rusça ve İngilizce)
  • Eczacılık
  • İnşaat Müh. ve Mimarlık
  • Hukuk
  • Denizcilik

 

REKLAM ALANI