Dolar 32,5872
Euro 34,7956
Altın 2.497,71
BİST 9.453,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

“Bu sene ciro hedefimiz 90 milyar lira”

“Bu sene ciro hedefimiz 90 milyar lira”
06 Mart 2015 13:50
A+
A-

AYD

“VII. AVM Yatırımları Konferansı” gerçekleştirildi

50 milyar dolarlık yatırım değerine sahip AVM sektörünün temsilcisi AYD’nin (Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği) gelenekselleşen AVM Yatırımları Konferansı, 5 Mart 2015’te Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de geniş bir katılımla gerçekleştirildi.  AVM sektörüne yön veren AYD ve sektörün eğitim, bilgi ve gelişim merkezi SOYSAL işbirliği ile hayata geçirilen konferans; AVM yatırımcılarını, merkez yöneticilerini, perakendecileri ve sektöre destek veren firmaları bir araya getirdi. VII. AVM Yatırımları Konferansı’nda sektörel konulardan yeni ufuklar açacak oturumlara, farklı bilgi ve deneyimlerin aktarılacağı yol gösterici bir içerik sunuldu.

Hulusi+Belgu+3+-+Kopya

 Hulusi Belgü :

İlginç ve farklı bir ülkede yaşıyoruz. Her günümüz farklı her anımız bir olay ama bir yanda da ülkemiz büyümeye gelişmeye devam ediyor.

İhracatımız 150 milyar doların üstüne çıktı. Oysa 1990’lı yıllarda ihracatımız 15 milyar dolar seviyesindeydi. Artık kolay kolay krize girmeyen dinamik bir Türkiye var karşınızda. Sermayesi güçlü şirketler ile iş adamlarımız dünya ekonomisinde önemli yer tutuyor. Sadece yakın coğrafyada değil dünyanın her yerinde iş adamlarımız yıldızlaşıyor ve biz hepsiyle gurur duyuyoruz. Yıldızlaşan bir sektörde bizim sektörümüz Perakende ve Alışveriş merkezleri Türk Ekonomisinin lokomotiflerinden biri oldu. 50 milyar dolarlık yatırım değerine sahip AVM sektörünü temsilen gururla söyleyebilirim ki sektörümüz 2014 yılında büyümeye devam etti. Yarattığımız değer rakamlara da yansıdı. Geçtiğimiz 1 yılda Alışveriş merkezleri olarak 9.8 milyon metrekarelik bir büyüklüğe ulaştık. 2014’te gerçekleştirdiğimiz 75 milyar liralık ciro ile AVM’ler devletimize 20 milyarlık vergi katkısı sağladı. Markaların büyümesine üretimin çoğalmasına organize perakendenin artışına, istihdam kapasitesinin 400 binin üzerine çıkmasına, sektörün yabancı yatırımların cazibesi ve Türkiye Ekonomisinin en önemli uzun vadeli kaynak sağlayıcı olmasına destek olmanın onurunu yaşıyoruz. Bu sene ciro hedefimiz 90 milyar lira. Tüm bu gelişmeler olurken, hükümetimizin, devletimizin katkılarını yadsıyamayız, tabii ki büyüme bireyler, kurumlar ve en önemlisi devletle olur.

Devletin serbest ekonomiyi desteklemesini, popülist politikalardan uzak, oy kaygısı olmadan iki tacirin ticaretine müdahale etmeden görevi olan kanun yapma ve denetleme vazifelerini yapması gerekiyor. Çözüm sürecinin devamını, basında ve yargıda tarafsız adil duruş talep ediyoruz. Milli değerlerimize, gelenek ve göreneklerimize inançlara ve en önemlisi insana saygıyı rica ediyoruz. Gelişen büyüyen ülkelerde sancılar çok olur, herkes doğruları arar, ilerlemenin yollarını bulmaya çalışır, farklı düşünce ve fikirlerde olabilir. Ama devleti ve bayrağı için bir olur. Ülkemizdeki kutuplaşmanın bütünlüğe dönüşmesini görmek istiyoruz. Geçtiğimiz iki senede perakende sektörü için bir çatı olan federasyon kuruldu. Bu federasyona yaptıkları katkılar için Sayın Vahap Küçük’e ve Hüseyin Doğan’a huzurlarınızda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca  BMD başkanı seçilen Sami Kario ve tekrar KMD başkanı seçilen ALP Özpamukçu’yu kutluyorum.

Biliyorsunuz konferansımızı AVM sektörüne yön veren derneğimiz ve sektörün eğitim, bilgi ve gelişim merkezi SOYSAL işbirliği ile hayata geçiriyoruz. Bize çok şey kattılar. Bugün yaratılan değerin detaylı şekilde inceleneceği konferansımızda, farklı bilgi ve deneyimlerimizi paylaşabileceğimiz bir çok sektörel konuda farklı oturumlarımız olacak. Öncelikle konferansın Ana sponsor Emaar ve Tüm değerli sponsorlarımıza teşekkür ediyorum,dedi.

ozan_balaban_2

Ozan Balaban Emaar, Bölge Müdürü :

Hepiniz taktir edersiniz ki çevre faktörler nedeniyle ülke ekonomisi adına 2014’te zor bir yıl geçirdik. Dolar ve Euro’daki ani yükselişler 2014 yılı enflasyonunun beklenenin üzerinde çıkması ülke ekonomisine yön verenler açısından zorlayıcı olsa da konunun uzmanları 2015’in daha iyi bir yıl olacağı konusunda birleşiyor. Ümit ediyoruz ki petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye ekonomisine asıl katkısı 2015 yılında görülecek ve enflasyon sert düşüşler yaşayacak. Ayrıca merkez  bankasının daha ciddi faiz indirimine gireceği umuduyla seçimler sonrası daha rahat bir soluk alacağımızı düşünüyorum. 2015 yılında ülke büyümesi %4 olarak tahmin edilirken 2016 ve 2017 yılarında ise üretken alanlara yönelik yatırımlarla desteklenen daha çok yurt içi tasarruflarla finanse edilen verimlilik artışına dayalı bir büyüme stratejisi ile artış hızı %5 olarak hedefleniyor. Bu dönemde büyüme artırılırken cari açığında yavaş yavaş düşürülmesi ön görülüyor. Özellikle sanayi sektöründe üretimde verimliliği artırmaya yönelik politikalar yoluyla toplam faktör verimliliğinin büyümeye katkısı artırılırken üretim faktörleri açısında daha dengeli bir büyüme yapısına geçiş sağlanacağı ön görülüyor.

Tüm bu ekonomik veriler karşısında 2014 yılından yüz akıyla çıkan sektör perakende sektörüdür. Özellikle istihdam verilerinde %65 ile işe alımda en çok perakende sektörü öne çıkarken onu %58 ile inşaat %40 ile de enerji sektörü takip etti.

Türkiye’nin büyüyen ekonomisi ve genç nüfusu ile birincil öncelikleri arasında istihdamın yer aldığı düşünülürse Organize Perakende  Sektörü’nün Türkiye ekonomisinin olumlu gelişimine her zaman büyük katkılar sağladığı da bu rakamlardan anlaşılıyor. Özelikle kayıt dışı istihdamın engellemesinde de büyük etkisi olan organize perakende sektörü büyümeye devam ediyor. Bugün Türkiye genelinde toplan aktif AVM sayısı 341’e ulaştı. 2015 için ortalama 355’e yükseleceğini tahmin ediyoruz. Bu yıl toplam kiralanabilir alan büyüklüğü 9.8 milyon m2 ulaşırken geçen yıl cirosal büyümeyi 75 milyar TL işle kapatan sektörün bu yıl 90 milyar TL cirosal büyüme ve son 5 yılda da ortalama %7 bileşik büyümeye ulaşacağını ön görüyoruz. Özellikle AVM’lerin büyümeyi tetikleyici unsurlar olduğu, büyümenin aynı zamanda istihdamın yükselmesi anlamına gelmesi, sektör için son derece sevindirici bir gelişme olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

İstanbul, özellikle organize perakende sektörü için son derece önemli bir merkez. 14 milyonun üzerinde nüfusu, artan gelir seviyesiyle her geçen gün gelişen, dönüşen ve olumlu yönde değişim geçiren bir kent. Geçen yıl İstanbul’a 12 milyon turist geldi. 2015’te ise bu rakamın yüzde 13 artışla yaklaşık 13,5 milyona ulaşması bekleniyor. Ayrıca İstanbul, kişi başına düşen 261 metrekarelik toplam kiralanabilir alanı ile Türkiye’de perakende yoğunluğu bakımından ilk sırayı alıyor. 2017 yılına kadar tamamlanması beklenen perakende arzı ile birlikte İstanbul’un, perakende yoğunluğu en yüksek şehir olmaya devam etmesi öngörülüyor.

Büyüyen metrekareler, artan turist sayısı üstelik gelen turistlerin Körfez,  CIS ülkeleri ile Orta Asya’dan oluşur, lüks tüketim pazarının da eş zamanlı olarak büyüyeceğine işaret ediyor. Bu nedenle Emaar Türkiye olarak hem Çamlıca’daki Emaar Square projemizde, hem de Büyükçekmece’de iki alışveriş merkezi yatırımını başlattık.  Emaar Squar AVM,  bin metrekareden fazla kiralanabilir alanı, lüks ile her kesime hitap eden markaların mükemmel karması, sualtı hayvanat bahçesi, eğlence alanlarıyla yepyeni bir alışveriş tarzı yaratıyor. Büyükçekmece’de projelendirdiğimiz  bin metrakere  kiralanabilir alanıyla dikkat çeken ve Türkiye’de bir ilk olan Village Luxury Designer Outlet, hem konumu, hem getireceği yenikler hem de hepsi birbirinden ünlü  ‘den fazla mağazayla yerleşik outlet mantığını kökünden değiştirecek bu konuda son derece iddialı  olduğumuzu da belirtmekten çekinmiyorum.

Kısaca başta da söylediğim gibi 2015 yılı hepimiz için daha iyi bir yıl olacak. Dünyanın en büyük gayrimenkul geliştirme şirketlerinden biri olarak Türkiye ekonomisine duyduğumuz güvenle çalışmalarımıza ve yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Hepinize tekrar konferansımıza hoş geldiniz diyor, keyifli ve öğretici bir gün geçirmenizi temenni ediyorum.

Kathrine+Heiberg2

Reteam Group CEO’su Kathrine Heiberg,

“Yeni Nesil AVM’lerin DNA’sı” başlıklı oturumda; “Yeni AVM’lerde, mevcutlarda var olan neler olmayacak?”, “Konsept çeşitliliğini artırmayan AVM’lerin ne kadar ömrü kaldı?”, “Yeni dönem AVM yatırımlarında yeni stratejiler, trendler neler?” gibi daha birçok sorunun yanıtını katılımcılarla paylaştı.

Heiberg, konuşmasında “Bugünün dünyasında birçok AVM var ve insanlar sizin AVM’nize gelme seçimi yapıyorlar. Bir AVM ‘de yalnızca iyi bir mimari yetmez, doğru malzemeleri kullanmanız gerekir.  Her AVM benzersizdir, bir DNA sı vardır. Bir AVM içerisinde  farklı ürünleri satıldığı için farklı atmosferler olmalıdır. İnsanlar üç nedenle alışveriş merkezine gider; toplantı, gezme veya alışveriş.” dedi.

Penti.+Yonetim+Kurulu+Baskani+ve+BMD+Baskani+Sami+Kariyo

Hemen ardından söz alan Penti, Yönetim Kurulu Başkanı ve BMD Başkanı Sami Kariyo, perakende sektörüyle AVM yatırımcı ve işletmecilerini doğrudan ilgilendiren analizleri “Perakende ve AVM Sektörü: Nerede Birlikte, Nerede Ayrı?” başlıklı oturumunda paylaştı. Kariyo, konuşmasında üretici olmanın ve perakendeciliğin farklı olgular olduğuna değindi. AVM’lerdeki verimlilik için gerekli şartlar arasında;proje finansmanındaki taahhütler, fonksiyonel mimari, marka karması,trafik lokasyon, yaşam tarzı sunmak, minimum giderle AVM yönetimi yer alırken; Perakende de ise; alışveriş deneyimini maksimize etmek, ihtiyaçları karşılaak, doğru ürün assortmentını bulmak, çabuk ve etkin olmak, hizmet güven oluşturmak, lokasyon  ve trafik yaratmak olduğunun altını çizdi. Ve bu iki kavramın ortak paydaları olduğunu vurguladı.

VIA+Properties.+Yonetim+Kurulu+Baskani+Coskun+Bayraktar

 “AVM’lerde Yeni Nesil Ödeme Sistemleri”

İlk kahve molasının ardından sözü “AVM’lerde Yeni Nesil Ödeme Sistemleri”  başlıklı oturumla Moka Genel Müdürü İlker Uzkan aldı. Uzkan, ödeme sadakatle birleştiğinde daha farklı bir konuma geliyor. AVM içerisinde döngü sağlamak da önemli. Puanları AVM içerisinde kazansın, yine AVM içerisinde harcasın. Yalnızca kantitatif bakış açısıyla bakmak değil, AVM olarak müşterileri gerçekten anlayıp segmente edebilmek önemlidir.” dedi.

 Uzkan’ın ardından VIA Properties, Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar,AVM Sektöründe İnovasyon”  başlığı altında AVM sektörünün ihtiyaçlarını mercek altına aldı.

Bayraktar, “Via Properties olarak tema parklar yapıyoruz. Hızlı büyüme ve rekabetin yüksek olmasından dolayı farklılaşmak gerekiyor. Örneğin, Tuzla’da, denizin üstüne alışveriş merkezi yapmayı planlıyoruz. Türkiye’nin standart AVM’lere ihtiyacı yok, çünkü farklılık gerekiyor.” dedi.

Ekonomi+Gazetecisi+Acil+Sezen

Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecisi Açıl Sezen’in yaptığı AVM’ler Neden Değerlidir? Rakamlar ve Öykülerle AVM’ler” başlıklı oturumun özel konukları ise; MarkAntalya, AVM Müdürü Ceyda Gamzeli, Starcity, AVM Genel Müdürü Fahir Çam,Oasis, Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Mazhar Vardar ve Sanko Park, AVM MüdürüNiyazi Büyükaksu oldu.

Açıl Sezen oturum öncesi yaptığı konuşmada; AVM’lerin geçen sene devlete katkısının 20 milyar TL olduğunu, son 10 yılda yıllık ortalama 4 milyar dolar yatırımın gerçekleştiğini belirtti.  Sezen Yıllık doğrudan sermayenin %10’unu AVM’lerin sağladığını da vurguladı. “

 Melih+Niyego

Alışveriş Merkezleri Hizmet Başarı Ödülleri”nde, Alışveriş Merkezleri Hizmet Kalitesi Benchmark Projesi’nde 2014 yılında en yüksek notu alan AVM yöneticilerinin ödülleri takdim edildi. Ardından Pronet Genel Müdür Yardımcısı Melih Niyego’nun “Ne Kadar Güvendeyiz?” başlıklı oturumunda AVM’lerin güvenliği değerlendirilirken; yeni yapılacak projeler ve eski projelerdeki dönüşüm konseptleri irdelendi.

jin_sop_lee_

“VII. AVM Yatırımları Konferansı”nın özel konuklarından biri de pazarlama ve strateji çalışmalarına beş boyutlu bir yön kazandıran Koreli dahi tasarımcı Jinsop Lee oldu. Lee, “Tamamen Duyusal” başlıklı oturumunda; marka başarısına giden yolda beş duyuya birden hitap edip, duyular arasındaki ilişkiyi güçlü tutmanın yöntemlerini masaya yatırırken; müşteri mutluluğundan satışları artırmaya kadar mükemmel marka deneyiminin yöntemlerini de sıra dışı örneklerle katılımcılarla paylaştı.

Levent-Erden

İkinci kahve molası sonrası söz alan Next Academy Kurucusu Levent Erden“Gelelim Gerçeklere” diyerek, insanların AVM’lere yaşam merkezleri olduğu için değil, yaşamdan kaçmak için gittiklerini, aslında çok yalnız olduğumuzu kabul etmemiz gerektiğini belirtti.  O kadar yalnızız ki aslında bir yerlerde insanlarla olmaya ihtiyacımız var diyen Levent Erden, sosyal medya ve internet yalnızlığı gideren ortamlar ise, AVM de yalnız olmadığımızı hissettiğimiz yerdir diye vurguladı. İnsanlar hakkında en fazla bilgi alabileceğiniz, en çok ayak izi bıraktıkları yer AVM’ler diye devam eden Erden,

Farklı dünya görüşleri olan, çocuklarıyla çok farklı ilişkileri olan kişilerin meşru olarak yan yana oldukları ve birbirlerinden rahatsız olmadıkları tek yer AVMlerdir dedi. AVMler gerçek zamanlılığın geçtiği mekanlardır diye ekledi.

Enver+Aysever_Hulusi+Belgu

Levent Erden’in sonrasında gerçekleştirilen  “Enver Aysever ile Aykırı Sorular” isimli oturumda deneyimli gazeteci ve yazar Enver Aysever, aykırı sorularını bu kez AYD Başkanı ve Multi Turkey Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Belgü’ye sordu. Sektörle ilgili her şeyin ayrıntılı bir şekilde tartışıldığı bu oturumda; şehirlerin değişen yüzü, alışveriş merkezlerinin toplumsal etkileri, yeşil alan tartışmaları, dünü ve bugünüyle hız kesmeyen projeler, yatırımlar ve yasal düzenlemeler ele alındı. AVM’lerin gerçekten bir ihtiyaç mı yoksa bir tüketim çılgınlığı mı olduğunu soran Aysever’e, Belgü, “İhtiyaç olmasa bu kadar çok AVM yapılmaz. Şehir içlerinde olmasının en büyük sebebinin de çarpık şehirleşmeden dolayı sosyalleşecek yerler olmadığını düşünüyorum. Yeni AVM’lerin özellikle insanların isteklerini karşılayacak özelliklerle hayata geçirilmesi için titizlik gösteriliyor.  Geçmişte yapılmış yanlış örnekler yok demiyoruz. Tam tersi çevreyle uyumlu, sürdürülebilir, bulunduğu şehrin dokusuna uygun AVM’ler yapmakla yükümlü olduğumuzu sık sık dile getiriyoruz. Yeni yapılan AVM’lerin çoğu bu özellikleri taşıyor.” şeklinde cevap verdi.Bu yıl 7’incisi gerçekleştirilen “VII. AVM Yatırımları Konferansı” TAMPF Özel İkramlı Network Saati ile sona erdi.

 

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI