Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Bu ile yatırım tam 5 bin kat arttı

Bu ile yatırım tam 5 bin kat arttı
28 Nisan 2013 10:37
A+
A-

Bingöl

22. MÜSİAD Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Ekonomi Bakanı Çağlayan: 2013 yılının ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, Bingöl’de yapılacak olan teşvik belgesiyle sabit yatırım tutarı tam 5 bin kat arttı.

 Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Türkiye, büyümesi ihracat odaklı bir ülke haline geldi. Ülkemiz tam 13 çeyrektir büyüyor, 38 aydır ihracatımız kesintisiz artarak devam ediyor” dedi.

Çağlayan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) 22. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sayesinde inovatif bir insan olduğunu dile getirerek, “Bundan bir kaç ay önce gerçekleşen ‘İnovasyon Zirvesi’nde Sayın Başbakanımız’a sizin sayenizde hayatımın en kısa konuşmasını yapıyorum, bu da bir inovasyon örneğidir demiştim” ifadelerini kullandı.

Dünyanın fırtınalı denizlerle karşılaştığı bir dönemde, 2012 yılının Türkiye için Avrupa’dan, dünyadan ayrışılan önemli bir dönem olduğunun altını çizen Çağlayan, şunları söyledi:
“İhracatımızın önemli kısmını yaptığımız pazarlar bugün ekonomik ve siyasi sıkıntılar yaşarken Türkiye ihracatını yüzde 13,2 artırdı. Türkiye, büyümesi ihracat odaklı bir ülke haline geldi. Ülkemiz tam 13 çeyrektir büyüyor, 38 aydır ihracatımız kesintisiz artarak devam ediyor. Bugün bilhassa dünyanın en gelişmiş ekonomilerine sahip olan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, yoğun ekonomik krizle bunalım içindeyken Türkiye’de her alanda önemli gelişmeler yaşanıyor.”
Çağlayan, Türkiye ekonomisinin başarı hikayesinin tüm dünyada konuşulmasının arkasında, kamu maliyesi ve bütçe disiplinine verilen önemin olduğuna işaret ederek, katılımcılarla iki alanda yaşanan gelişmeleri ve verileri ile AB üyesi ülkelerde yaşanan durumu paylaştı.
Global krizin 4 yılının geride kaldığına dikkati çeken Çağlayan, şöyle devam etti:
“Avrupa’nın 4 yıllık kriz süresince en büyük kayıplarından biri 4 milyon insanın işsiz kalmasıdır. Böyle bir ortamda Türkiye, adeta krizden güçlenerek çıkan bir ülke olarak, tam 5 milyon yeni istihdam sağlamıştır.
Türkiye bu başarısı ile bir taraftan büyümesi bir taraftan ihracatıyla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirerek, cari açığında da bir önceki yıla göre yüzde 38’lik bir gerileme yaşamıştır. Cari açığımızın 47,5 milyar dolara kadar düşmesinin en büyük itici gücü, 56 bin ihracatçımızın yapmış olduğu ihracatın Türkiye’ye getirmiş olduğu ekonomik katkıdır.”

-“Doğu’nun ve Güneydoğu’nun ekonomik çehresi değişmeye başladı”-

Türkiye’de geçen yıl yapılan ihracat verilerini katılımcılarla paylaşan Çağlayan, Türkiye’nin 2012 yılındaki ihracat gelirlerinin toplam 197 milyar dolara yaklaştığını, bu gelirin bundan 10 yıl önce Türkiye’nin neredeyse Gayri Safi Milli Hasılası’na eşit olduğunu söyledi.
Türkiye’ye 80 yılda yapılan uluslararası doğrudan yatırım miktarının 14,6 milyar dolar, Başbakan Erdoğan döneminde yapılan uluslararası yatırımların ise 124 milyar dolar olduğunu vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:
“Yani 80 yılda gelenin 8,5 katından fazlası ülkemize gelmiştir. Yeni teşvik sisteminde de bunun işaretlerini görüyoruz. Bilhassa çözüm sürecinin başlamasıyla beraber, iş dünyasının bu çözüm sürecine vermiş olduğu destekle Türkiye Doğu’sundan İç Anadolu’suna kadar her bölgesiyle çok önemli yatırımlara ev sahipliği yapacaktır.
Sayın Başbakanımızın kararlı ve cesur şekilde başlattığı ve bugün iş dünyasının, toplumun büyük kesiminin destek verdiği çözüm süreciyle beraber Doğu’nun ve Güneydoğu’nun ekonomik çehresi değişmeye başlamıştır. 2013 yılının ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, Bingöl’de yapılacak olan teşvik belgesiyle sabit yatırım tutarı tam 5 bin kat artmıştır. Bu konuda MÜSİAD üyelerine de Doğu ve Güneydoğu’ya, bu çözüm sürecine, bu kardeşlik projesine, bu bölgelerde yatırıma vereceği desteğe şimdiden teşekkür ediyorum.”

REKLAM ALANI