Dolar 32,5316
Euro 34,8575
Altın 2.429,81
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

‘Bölgelerarası fark mevcut teşviklerle kapanmıyor’ 

‘Bölgelerarası fark mevcut teşviklerle kapanmıyor’ 
30 Ocak 2015 09:38
A+
A-

TURKONFED_1

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, bölgelerarası gelişmişlik farkının, sadece teşviklerle kapanmadığını söyledi. Onatça mevcut uygulanan teşviklerden gelişmiş bölgelerin daha fazla yararlandığına dikkat çekti

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, bölgelerarası gelişmişlik farkının, yalnızca teşvik uygulamalarıyla kapatılamadığına vurgu yaptı. Onatça, gelişmiş bölgelerde yapılan yatırımların, teşvik imkanlarını en cömert kullanan geri kalmış bölgelerden çok daha fazla olduğuna dikkat çekti. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) işbirliğinde gerçekleştirilen Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) Adana’da tanıtıldı. Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) ev sahipliğindeki toplantının açılışında konuşan Süleyman Onatça, son uygulamayla Türkiye’nin yatırım teşviklerinde 6 bölgeye ayrıldığını ve en zengin illerin 1’inci, en yoksul illerin 6’ncı bölgede yer aldığını belirtti.

İLK 10’ İÇİN FARKLAR ORTADAN KALKMALI

Süleyman Onatça, “2014 yılı Kasım ayı itibarıyla en zengin, yani teşviklerden en az yararlanan 1’inci bölgede bin 306 teşvik belgesi alınmış ve 53 bin kişi istihdam edilmiş. Teşviklerin en bonkör verildiği, halihazırda yoksul olan 6’ncı bölgede aynı dönemde alınan teşvik belgesi ise 403’te kalmış ve sadece 16 bin kişi istihdam edilebilmiş. Yani en zengin bölgelerde teşvikten yararlanılarak yapılan yatırım, en yoksul bölgelerde yapılan yatırımdan çok daha fazla” diye konuştu. Onatça, Türkiye’nin ilk 10 büyük ekonomi arasına girebilmesi için bölgesel farklılıkların ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

YÖREDEN ‘SAMİMİYET’ BEKLİYORUZ

Onatça, konuşmasına şöyle devam etti: “Çözüm Süreci’ne taraf olduğumuzu, barış içeren bu süreci iş dünyası temsilcileri olarak samimiyetle destekleyeceğimizi her fırsatta dile getirdik. Çözüm sürecinin iktisadi kısmında somut adım atma amacıyla TÜSİAD işbirliğiyle ‘Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) hayata geçirildi. Türkiye, Doğu ve Güneydoğu’sunu kardeşlikle, sevgiyle, eğitimle ve yatırımla donatmalı. Biz, somut adımımızı samimiyetle sergiliyoruz. Yöre halkı ve sivil toplum kuruluşlarından da barış sürecine samimi yaklaşım bekliyoruz. İktidarın yanı sıra diğer siyasi partiler de oy hesabı yapmadan, risk alarak, ellerini taşın altına koyarak ‘samimi’ yaklaşım sergilemeli.”

ÜNLÜTÜRK: PROJEYE HER KESİMDEN İLGİ BEKLİYORUZ

Ortak Girişim Projesi’nin detaylarıyla ilgili bilgi veren TÜRKONFED ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk de Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki kaynak, ticaret imkanları ve gelir dağılımlarının farklı olduğunu belirterek Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) ile bölgelerdeki firmaların lehine kolaylaştırıcı bir sistem geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Ünlütürk, bölgeyi yakından tanıma fırsatı olduğunu aktararak, “Ekonomik olarak bölgenin desteklenmesine yönelik çalışma yaptık. Ülkenin bir tarafında 4 bin dolar diğer tarafında 16 bin dolar seviyesinde milli gelir var. Ortalamaya baktığımızda geldiğimiz nokta orta gelir tuzağı” dedi.

Çözüm sürecinin iktisadi boyutuna sahip çıkılmasına yönelik olarak TÜSİAD-TÜRKONFED ortaklığı ile oluşturulan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Yatırımcı Danışma Konseyi (YDK) bünyesinde önemli çalışmalar ve ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlatan Şükrü Ünlütürk, şöyle devam etti:
”Doğu ve Güneydoğu’da 14 ilde gelir dağılımı adaletsizliği, işsizlik problemi hakim. Bu problem tüm Cumhuriyet tarihince çözülememiş. Bölge için sayısız teşvik çıkarılmış. İş insanı olarak son teşvik sistemi en akılcı sistem ancak bunun da sonucu alınamadı. Şu ana kadar düşünülmüş gerçekleştirilmiş tüm projelerin dışında yeni çalışmalar hayal etmek gerekiyordu. BORGİP projesindeki ana fikrimiz şuydu. Ülkenin bir tarafındaki kaynaklarla diğer tarafındaki kaynaklar, ticaret imkanları, gelir dağılımı farklı. Biz bölgedeki firmaların lehine kolaylaştırıcı bir sistem geliştirmeye çalıştık.”

Çeşitli kurumlarla proje hakkında görüşüldüğünü ve farklı işbirliklerinin değerlendirildiğini söyleyen Ünlütürk, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu gibi birçok kurumdan fon alındığını belirtti.

REKLAM ALANI