Dolar 32,5969
Euro 34,7289
Altın 2.496,30
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

BİST100’ü Brüksel değil bankacılık endeksi aşağı çekti

BİST100’ü Brüksel değil bankacılık endeksi aşağı çekti
23 Mart 2016 20:19
A+
A-

bist_yabanci_986

Brüksel’de yaşanan terör olaylarının ardından Avrupa borsaları ilk anda sert düşüş kaydetse de sonradan toparlanarak günü sınırlı kayıplarla kapattı. BİST100 de düşüş kaydeden dünya borsaları arasındaydı. Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, BİST100’deki düşüşün nedeninin Brüksel’deki terör olayları değil, borsadaki ağırlığın yüzde 40’ını oluşturan bankacılık endeksinde yaşanan değer kayıpları olduğunu kaydetti.

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, Brüksel’de yaşanan olaylara ilk tepki olarak endekslerin sert değer kaybettiğini belirterek “Daha öncesinde Avrupa’da yaşanan patlamalar genellikle hafta sonu ya da son işlem gününün akşamında olmuştu. Bu yüzden piyasalar geçmişte yaşanan olaylara daha az tepki verdiğini görmüştük. Ancak, bu olayın piyasalar açılmadan hemen öncesinde olması ve doğrudan önemli yerlerin hedef alınması daha fazla sert hareketlerin yaşanmasına neden oldu. Endeksler ilk olarak küresel piyasaların olayın ilk etkisiyle tepki verse de diğer olaylara benzer şekilde toparlanmayı başardı. Piyasalar bir şekilde bu yaşanan saldırıları sindirebiliyor.” dedi.

Tufan küresel piyasaların terör olaylarına ilk anda satış yönünde reaksiyon gösterdiğini ancak endekslerin kısa sürede toparlanarak yeniden primli seyretmeyi başardığına dikkat çekerek “Bir bakıma endeksler artan terör saldırılarından ziyade iç ve dış ekonomik gelişmelere ve trendlerin yönüne göre hareket etmeye devam ediyor. Belçika’daki patlama Avrupa Borsalarında ilk anda %2 satış getirdi ancak yıl başından bugüne kadar primli seyreden BIST100 Avrupa Borsalarından daha sert bir düşüş yaşadı. Gün sonunda Avrupa Borsalarının kapanış fiyatlarına baktığımız ise hafif yukarıda primli kapatırken BIST100 ise günü %1,96 aşağıda kapatmıştır. “ dedi.

Ankara ve İstanbul saldırıları etkilememişti

Birkaç gün önce Ankara ve İstanbul’da yaşanan terör saldırıları sırasında dik duruşunu sürdüren hatta primli kapanan BİST100’deki düşüşün temel nedeninin Brüksel’de yaşanan saldırılar olmadığını kaydeden Tufan, “Dün Brüksel’de yaşanan olayların TL varlıklarına yansımasına bakarsak eğer; riskli varlıklardan çıkış sonrası TL değer kaybederken BİST 100 endeksi kayıplarını gün içinde % 2,80 seviyesine kadar genişletti. Ancak, BİST 100 endeksinin yaşadığı düşüşte saldıranların etkisi olsa da daha çok bankacılık sektöründe görülen %3,37 düşüşe bağlayabiliriz. Bankacılık sektörünün endeks üzerindeki ağırlığının % 40’a yakın olmasından dolayı, bu sektörde yaşanan gelişmeler endeksin yönünde etkili olabiliyor. Bu yüzden, Belçika’da yaşanan patlamalar sonrası Avrupa Borsaların yeniden toparlanmasına rağmen BİST 100 endeksinin dünü % 1,96 değer kaybıyla kapatmasını bankacılık sektörüyle ilişkilendirebiliriz.” dedi.

BİST 85.000 seviyelerini hedefleyebilir

Merkez Bankasının (TCMB) Perşembe günü gerçekleştireceği toplantıda önemli mesajlar vereceği beklentisinin son 1 ayın içinde % 12 primli seyreden BİST 100 endeksinin kar satışları yaşamasında etkili olduğunu kaydeden Tufan, “Teknik görüntüye baktığımızda ise dünkü sert geri çekilmeye rağmen endeksin olumlu görüntüsünün devam ettiğini söyleyebiliriz. Teknik açıdan BİST 100 endeksini incelemek gerekirse i 80000 seviyesi önemli destek olarak takip ediyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalması halinde yükselişlerin yeniden 83500 – 85000 aralığına doğru devam edebilir.” diye konuştu.

REKLAM ALANI