Dolar 32,5945
Euro 34,7759
Altın 2.408,59
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Bin liralık telefona 817 lira vergi geldi

Bin liralık telefona 817 lira vergi geldi
05 Mayıs 2019 17:16
A+
A-

 

Bin TL’lik cep telefonunun vergisi yüzde 82 oldu

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, cep telefonlarında uygulanan Özel Tüketim Vergisi oranlarında yapılan değişikliğin ardından bin TL değerindeki bir cep telefonunun teslimindeki vergi yükünün yüzde 81,72’ye yükseleceğini belirtti.

KPMG Türkiye, 1 Mayıs 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 1013 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yeniden belirlenen cep telefonlarına yönelik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını değerlendirdi.

Yeni düzenleme uyarınca; ÖTV matrahı 640 TL’yi aşmayan cep telefonları için yüzde 25, 640 TL ile bin 500 TL arasında olanlar için yüzde 40, bin 500 TL’yi aşanlar için ise yüzde 50 oranında ithalat anında veya yurt içi tesliminde ÖTV tahsil edilecek.

Tüketicilere sunulan cep telefonlarının büyük çoğunluğunun ithalat kanalı ile tedarik edildiği dikkate alındığında; ithalat ve ihracat miktarlarının izleyeceği seyir cep telefonu piyasasını yakından ilgilendiriyor. 2018 yılında ithal edilen cep telefonu miktarı bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında bir düşüş gösterdi.

1 Mayıs 2019’dan önce, TRT bandrol ücreti ve ÖTV’nin ithalde veya yurt içinde tahsil edilen KDV matrahına ilave edilmesi nedeniyle bin TL değerindeki bir cep telefonun ithalatında veya yurt içi tesliminde 622,50 TL ithalat vergisi ödeniyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte 1 Mayıs’tan sonra bin TL değerindeki bir cep telefonunun ithalatında tahsil edilecek vergi miktarı 817,2 TL’ye yükseldi.

KPMG Türkiye Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü Hakan Uçak, cep telefonu teslimlerinde uygulanacak yeni ÖTV oranlarındaki artış neticesinde bin TL değerinde cep telefonunun teslimindeki vergi yükünün yüzde 81,72’ye yükseleceğini vurguladı. Uçak, “Söz konusu vergi yükünün tüketicilere yansıtılması durumunda cep telefonu fiyatları artacaktır. Vergi artışlarının fiyat mekanizması içerisinde tüketicilere yansıması talebi etkileyecek; dolayısıyla da ithalat miktarını azaltacak” diye konuştu.

REKLAM ALANI