Dolar 32,5586
Euro 34,8470
Altın 2.431,51
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Beyin pazarlamaya ipucu verir mi?

Beyin pazarlamaya ipucu verir mi?
04 Nisan 2014 13:05
A+
A-

3

Satın alma davranışlarının %90’ını bilinçaltındaki süreç yönetiyor. Son yılların trend kavramlarından biri hali gelen nöropazarlama ise bu süreci bize en somut şekilde gösterebilen nörolojik bulguları, pazarlama stratejileri ve algı yönetimi çalışmaları için kullanılabilecek bir disiplin. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi bu yıl ilkini gerçekleştirdiği İletişim Günleri’nde pazarlamaya yeni bir vizyon kazandıran nöropazarlama kavramını ele aldı.

Nöro bilim ve pazarlama kavramlarını birleştiren yeni bir disiplin olarak kabul edilen Nöropazarlama kavramı, Üsküdar Üniversitesi’nde ele alındı. Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi’nde, 3 Nisan Perşembe günü gerçekleşen Nöropazarlama Zirvesinde, Business and Information Technology School Öğretim Üyesi Dr. Christian Chlupsa,  Romanya’nın ilk nöropazarlama araştırma merkezi olan Buyer Brain şirketinin Kurucu Ortağı Ana Iorga ve Prof. Dr. Ali Atıf Bir gibi önemli konuşmacılar yer aldı. Katılımcılara ücretsiz olarak düzenlenen,  “Kariyer.net” in iletişim sponsorluğunu yaptığı zirveye ilgi yoğun oldu. Pazarlama sektöründen, akademik çevreden ve üniversite öğrencilerinden çok sayıda kişinin takip ettiği konferansta nöropazarlama -örtülü iletişimde yeni fırsatlar,  tüketici gözüyle pazarlama gibi konular işlendi.

1

Klasik pazarlamanın etkisi azaldı

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzet Bozkurt’un “Dünden Bugüne Pazarlama” başlıklı sunumuyla başlayan zirvede, klasik pazarlama teknikleri ve nöropazarlama tekniği karşılaştırıldı. Prof. Dr. İzzet Bozkurt açılış konuşmasında klasik pazarlamanın etkisinin sorgulandığına dikkat çekerek reklam verenin artık somut ve ölçülebilir stratejiler doğrultusunda iletişim çalışmalarını yönlendirmek istediğini ifade etti. İletişim olmadan pazarlamanın olamayacağının altını çizen Bozkurt, artık kişilerin fikrini öğrenip, onları sürece dahil etmenin zorunlu olduğunu belirtti. Nöro pazarlamanın tüketicinin beynindeki subliminal reklamların peşinde olmadığını vurgulayan Bozkurt, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Beyinle ilgili bilinmezlikler azaldıkça kişinin gerçek düşüncesi ve dile getirdiği aynı olmadığı ortaya çıkıyor. İnsan davranışlarının ilk kez biyolojik marker’larla saptanabilmesi, ölçülebilir olması söz konusu. Artık az yanılır verilere ulaşma şansına sahibiz. Bu sayede doğru verilerle çok büyük pazarlama bütçelerinde doğru sonuçlar alma şansımız var. Nöropazarlama, daha nokta vuruşlu, daha efektif projelerin oluşturulmasını sağlıyor. Bizleri nelerin güdülediğini, bilinç dışı olarak nelerin tetiklediğini nöropazarlama araştırmaları sayesinde öğrenebiliriz“.

Beynimiz Google Gibi Çalışıyor

Business and Information Technology School Öğretim Üyesi Dr. Christian Chlupsa, örtülü iletişimdeki fırsatları aktardığı sunumunda, düşünce sisteminin yüzde doksandan fazlasının bilinçaltının ürünü olduğunu belirterek, beynimizin google gibi örtülü bilgiyi de hemen algıladığını belirtti. Örtülü iletişimin beyin sisteminin karar verme üzerindeki etkisi olmasa da, ürünü seçme eğilimi oluşturabildiğini belirtti.

Nöropazarlama dile getirilmeyen tepkilere ve bilinçaltına odaklanır

Romanya’nın ilk nöropazarlama araştırma merkezi olan Buyer Brain şirketinin Kurucu Ortağı Ana Iorgasunumunda, nöropazarlamanın kişilerin anlattıklarına değil, beyin reaksiyonlarına odaklandığını belirterek,  “nöropazarlama, dile getirilmeyen tepkileri ve bilinçaltını araştırır” dedi.  Ana, nöropazarlamanın akıl okuma olmadığını dolayısıyla manipülatif bir eylem olmadığını belirti. Nöropazarlamanın etik bir çalışmayı kapsadığını vurgulayan Ana, beynin olumlu reaksiyon gösterdiği durumlardaki satın alma arasındaki süreç hakkında bilgi verdi.

 

REKLAM ALANI