Dolar 32,3652
Euro 34,9611
Altın 2.325,56
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“BES’in zinciri”

“BES’in zinciri”
26 Mart 2014 07:19 | Son Güncellenme: 26 Mart 2014 07:22
A+
A-

mesleklerBES’te katılımcı sayısı 4 milyon 362 bin kişiye, toplam fon tutarı ise 25.9 milyar TL’ye ulaştı. Devlet katkısı fon tutarı da 1 milyar 413,3 milyon TL oldu. 2.5 ayda 236 bin yeni kişi sistemle tanıştı.

Uzun vadeli getiri sağlayan tasarruf sistemi olarak bilinen Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) 2013 yılı itibariyle başlayan olumlu trend 2014 yılında da hız kesmeden devam ediyor. Sistemin daha da cazip hale getirilmesi konusunda atılmaya çalışılan yeni adımlar BES’in hedeflerine ulaşmadaki kararlığını gösterirken, 2013 yılında doğrudan devlet desteğinin verdiği moralle 998.8 bin yeni katılımcının girdiği ve 2013 yılı sonunda toplam 4 milyon 126.9 bin katılımcıya ulaşan BES’in bu yılın ilk 2.5 aylık performansına bakıldığında söz konusu ilginin artarak devam ettiği gözleniyor.

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 14 Mart 2014 tarihli verilerine göre, katılımcı sayısı 4 milyon 362 bin kişiye, toplam fon tutarı ise 25.9 milyar TL’ye ulaştı. Devlet katkısı fon tutarı da 1 milyar 413,3 milyon TL oldu. 2.5 ayda 236 bin yeni kişinin sistemle tanışması geleceğe yönelik hedeflere ulaşılabileceği konusundaki umutları güçlendiriyor.

Sektörün kısa orta ve uzun vadeli hedefleri ise, 2014 yılı sonunda, 33 milyar fon büyüklüğü ile 5 milyon kişiyi aşan katılımcı sayısı, 2018’de, Onuncu Kalkınma Planı’nda geçtiği şekilde 10 milyon kişiyi aşan katılımcı sayısı, sistemin 20. yılı olan 2023’te ise 400 milyar TL fon büyüklüğü ve 15 milyon kişiye ulaşma şeklinde sıralanıyor. Öte yandan yüzde 25 devlet katkısının ardından siteme girişlerin tavan yaptığı 2013’ün ardından bu yıl özellikle 25 yaş altı nüfusu da çekmeye odaklanan sektör oyuncuları, 2004-2012 arası reel getiri oranı yüzde 5.4 olan BES fonlarının ilerleyen dönemde önemli bir yatırım aracı olacağının da altını çizmeden geçmiyorlar.

Tasarrufun kaynağı BES

Bireysel Emeklilik Sistemi ülkemizde tasarrufların biriktirilmesi için kamunun da bizzat devlet katkısı vasıtasıyla teşvik sağladığı en önemli yatırım aracı konumunda. Tasarrufların önemi özellikle günümüzde yaşandığı gibi global volatilitenin çok yüksek ve yatırım ortamının değişken olduğu dönemlerde daha fazla öne çıkıyor. Bilhassa uzun vadeli tasarrufların ülke ekonomisine de ciddi katkıları olurken,  BES’te biriken tasarruflar sayesinde, hem global hem de yerel ekonomide yaşanabilecek olası sıkıntı ve dalgalanmalara karşı ülke içerisinde yerel bir kaynak yaratılmış oluyor. Böylelikle ülke ekonomisinin hem direnci hem de istikrarı artıyor.

Büyüyen tasarruflar ülke ekonomisinde yaşanacak sermaye akımlarındaki dalgalanmalara karşı kırılganlığın düşmesini sağlayarak, finansal istikrarın sağlanmasına önemli oranda katkıda bulunurken, emeklilik yatırım fonları vasıtasıyla istikrarlı ve uzun dönemli birikimler sermaye piyasalarına kanalize ediliyor.  Bunun sonucunda piyasalardaki volatilitenin düşmesi suretiyle istikrarlı bir büyüme sağlanmasının yolu açılmış oluyor. Böylelikle BES’te biriken tasarruflar sayesinde hem piyasalardaki volatilite azalıyor, hem de ülke ekonomisinin kırılganlıklara karşı direnci artmış oluyor.

Yeni çalışmalar umut veriyor

Bu arada sistemin daha da güçlenebilmesine yönelik adımlar da hız kesmiyor. Bu adımların en önemlisi Hazine Müsteşarlığı’nın kurumsal katılımları daha fazla artırmak ve sistemi tabana yaymak için “otomatik katılım” uygulaması üzerinde çalışması ki bunun olması durumunda sistemin gücünün daha da artacağı öngörülüyor. Hazine’nin bir başka çalışması da BES üyelerinden alınan yönetim gider kesintisinin yaklaşık 1 puan düşürülmesi çalışması. Taslağa göre, kamu fonları haricindeki tüm emeklilik fonlarından yapılan kesintiler aşağı çekilecek. Böylece, BES üyesinin getirileri de yukarılara çekilecek.

Getiride OECD içinde 3. sıradayız

Öte yandan fon getirileri müşteri memnuniyeti ve sistemin geleceği için en önemli husus konumunda. Fon getirileri aynı zamanda çokça tartışılan ve sürekli gündemde olan bir konu. Getiriler noktasında OECD’nin açıkladığı son veriler tam manasıyla ezberleri değiştirecek veriler içeriyor. Son yayınlanan verilere göre, 2012 yıl sonu itibariyle OECD ülkelerindeki Bireysel Emeklilik sistemlerinin son 5 yıllık ortalama nominal getirilerinde Türkiye %11,6’lık getiriyle birinci sırada bulunuyor. Son bir yıllık reel getiride ise Türkiye yine tüm OECD ülkeleri arasında üçüncü sırada geliyor. Sonuç olarak ülkemizdeki BES sistemi gayet iyi bir performans gösteriyor.Bu açıdan değerlendirdiğimizde ülkemizdeki emeklilik fonlarının getirilerinin sanıldığı gibi düşük değil.

Sektör verimli ve hedeflere paralel büyüyor

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü ve Türkiye Sigorta Birliği Hayat ve Emeklilik Komitesi Başkanı Mete Uğurlu “Bireysel Emeklilik Sistemi, sunduğu benzersiz devlet katkısı avantajı ile katılımların daha da ivme kazandığı bir dönemde bulunuyor” dedi.

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü ve Türkiye Sigorta Birliği Hayat ve Emeklilik Komitesi Başkanı Mete Uğurlu, sistemin büyümesini hızla sürdürürken, getirileri ile karlı bir yatırım imkânı sağlamaya ve ülke ekonomisine uzun vadeli fon kaynağı yaratmaya devam etiğini söyledi.  Uğurlu, sektörün, devlet katkısının da etkisiyle 2014 yılını oldukça verimli ve hedeflerine paralel şekilde geçireceğini düşündüklerinin, önümüzdeki yıllar içinde beklenen bazı reformların hayata geçirilmesi durumunda ise uzun vadede toplam katılımcı sayısının önümüzdeki 10 yılda 3 katına ulaşacağına inandıklarının altını çizdi.

Ülkemizin cari işlemler açığı dâhil birçok sorununun nedenin tasarruf eksikliği olarak karşımıza çıktığını belirten Uğurlu, “Tasarrufu Teşvik Paketi içerisinde yer alan yeni düzenlemelerin hayata geçirildiği yeni dönemde BES’in hamle yaptığını, fon birikiminde artış sağlandığını görüyor ve makroekonomik sorunların çözümüne destek olunacağını düşünüyoruz. 2013 yılındaki büyüme rakamları ile önümüzdeki yıllara güvenle bakıyor ve gelişme eğiliminin bu yılda da devam edeceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Devlet katkısı uygulamasının katılımcı sayısı ve fon büyüklüğünde yarattığı ivmeye ek olarak, sisteme toplu katılımları kolaylaştıran auto enrolment (otomatik katılım) ve ikinci basamak mesleki emeklilik sistemine yönelik yeni düzenlemelerin yapılması durumunda, sisteme katılımın daha da ivmeleneceğini ön gören Uğurlu, “Bu yöndeki gelişmelerin, BES’in daha geniş bir tabana yayılması, dolayısıyla da tasarruf düzeyinin artırılması, cari açığın azaltılması ve sermaye piyasalarının derinleşmesi anlamında pozitif etkileri olmasını bekliyoruz” dedi.

Katılımcıda da liderlik istiyoruz

AHE olarak, 2014 yılında istikrarlı büyümelerini sürdürerek, fon büyüklüğündeki mevcut lider pozisyonlarını güçlendirerek katılımcı sayısında da liderliklerini kalıcı olarak ele geçirmek üzere faaliyetlerimize devam edeceklerini söyleyen Mete Uğurlu, “Yıl sonunda 7,2 milyar TL’lik fon büyüklüğü ve 835 bin katılımcıya ulaşmak istiyoruz” diye  konuştu.

Sistem birçok yatırım aracının önüne geçti

BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir,  BES’in önümüzdeki dönemlerde daha çok sayıda bireye ve kuruma, yüksek satış kalitesi ile ulaşacağını ve pazarın sağlıklı bir şekilde büyümesine katkıda bulunacağını belirtti.

BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir, mevcut makro ekonomik belirsizlik ortamında bile 1 Ocak 2013’ten itibaren geçerli olan yüzde 25 doğrudan devlet katkısı ile BES’in halen pek çok finansal yatırım aracı arasında öne çıkmayı başardığını söyledi.

Cemal Kişmir,  mevcut yapısı ile Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES), katılımcılara sistemden sağlayacakları faydayı maksimize edebilmek için sistemi uzun süreli bir tasarruf aracı olarak benimsetecek şekilde kurgulandığını belirterek, “Mevcut makro ekonomik belirsizlik ortamında bile 1 Ocak 2013’ten itibaren geçerli olan yüzde 25 doğrudan devlet katkısı ile sistem halen pek çok finansal yatırım aracı arasında öne çıkmayı başarıyor.  Yılın ilk 2.5 aylık döneminde sisteme yeni dahil olan 200 binden fazla yeni katılımcı, sistemin sürdürülebilir büyümesini gösterir nitelikte.  Geçtiğimiz yıl BES’e 1 milyon yeni kişi katılırken, fon tutarı da yüzde 22 oranında arttı. BES’in devlet katkısı teşviki ile birlikte, 14 Mart 2014 tarihi itibariyla 4 milyon 360 bini aşkın katılımcı sayısına ve 25.9 milyar fon büyüklüğüne ulaştığını görüyoruz. 2013 yılında 1,250 milyon devlet katkısı ödenirken 2014 yılı için 1,9 milyar devlet katkısı bütçelendi” diye konuştu.

Yeni düzenlemeler çok olumlu olacak

Sistemin büyümesinin devamına yönelik yeni bazı düzenlemeler üzerinde çalışıldığının altını çizen Cemal Kişmir, “Söz konusu uygulamaların ülke tasarrufunun artırılmasında BES’e önemli bir destek olacağını düşünüyoruz. Öte yandan yeni yasal düzenlemeler neticesinde üyelere sağlanan avantajlarla vakıf ve sandıkların BES’e aktarım sürecinin de  hızlandığını görüyoruz. Bu süreç sonunda vakıf, dernek ve sandıklardaki yatırımların BES’e aktarılması sistemin yanı sıra ülke ekonomisine de olumlu katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda 20 milyar TL’ye yakın bir tutar Bireysel Emeklilik Sistemi için potansiyel oluştururken, 2015 sonuna kadar vakıf ve sandıklardan yaklaşık 5 milyar TL’lik fonun sisteme aktarılacağını öngörüyoruz” dedi .

Doğru, zamanında ve sürekli bilgilendirme

BES’in önümüzdeki dönemlerde daha çok sayıda bireye ve kuruma, yüksek satış kalitesi ile ulaşacağı ve pazarın sağlıklı bir şekilde büyümesine katkıda bulunacağını belirten Cemal Kişmir, “Paribas Cardif olarak ise, müşterilerimizi Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil etmede ve sistemde kalmalarını sağlamadaki en önemli faktörlerin; doğru, zamanında ve sürekli bilgilendirme ile müşteri odaklı yaklaşım olduğunu düşünüyoruz.  Satış sonrası hizmetlerimizde de bu hususlara özellikle dikkat ediyor, müşterilerimizi dinleyerek onların ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetler geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI