Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

BERNANKE VARLIK ALIMLARINDA HIZ KESECEK Mİ?

BERNANKE VARLIK ALIMLARINDA HIZ KESECEK Mİ?
22 Mayıs 2013 14:30 | Son Güncellenme: 22 Mayıs 2013 14:31
A+
A-

 bernake

 

Destek Fx analizine göre, bugün piyasalarda gözler ABD’de olacak. Saat 17:00’da Fed Başkanı Bernanke, Senato önünde Ekonomi’nin gidişatı hakkında sunum yapacak. Bernanke’nin konuşmasının ardından ise saat 21:00’da 1 Mayıs’taki FOMC Toplantısı’nın tutanakları açıklanacak.

Bernanke Karma Ekonomi Komitesi öncesi, Senato’yu, ekonomik gidişat hakkında bilgilendirecek. Bernanke’nin Senato önünde yapacağı konuşmada özellikle aylık 85 Milyon USD’lik Varlık alım programının geleceğiyle ilgili ipuçları vermesi bekleniyor. Zira geçtiğimiz hafta ve bu hafta çeşitli Fed üyeleri ABD Ekonomisi ve Varlık Alım programı hakkında zıt görüşler bildirmişti. New York Fed Başkanı Dudley ve St. Louis Fed Başkanı Bullard Varlık alımlarının devam etmesi gerektiğini içeren güvercin açıklamalarda bulunurken, San Francisco Fed Başkanı Williams ve Dallas Fed Başkanı Fisher Varlık alımlarının sonlandırılması yönünde görüş bildirdiler. Konuşmalardan ana başlıklar ise şu şekilde;

New York Fed Başkanı William Dudley, ekonomik şartlara göre Fed’in varlık alım miktarını değiştirmeye açık olduğunu, bununla birlikte belirsiz görünümün tahvil alımlarının artırılması mı azaltılması mı gerektiğinin henüz netlleştiği anlamına gelmediğini savundu. St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise, “Fed’in hali hazırda yüzde 0.25 olan mevduat faiz oranının düşürme potansiyeli var, ancak bu yönde adım atmak için yeterli bir destek olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

San Francisco Fed Başkanı John Williams, Fed’in varlık alım programını önümüzdeki birkaç ay içinde azaltmasına açık olduğunu bildirdi.  “İstihdam piyasasının Eylül’den bu yana iyileştiği açık” diye konuşan Williams, istihdamda daha fazla artış olması halinde varlık alımlarının sona erdirilmesi için gerekli önemli ilerleme testinin karşılandığı konusunda ikna olacağını vurguladı. Williams işlerin umulduğu gibi gitmesi halinde yaz aylarının başında varlık alımlarının hızının bir miktar düşürülebileceğini belirtirken, “Eğer herşey işi giderse alım progrnamının bu yıl sonuna doğru bir zamanda sona erdirilebileceğini düşünüyorum” diye konuştu. Dallas Fed Başkanı Richard Fisher ise agresif açıklamalarda bulunarak, Varlık alımlarının ABD ekonomisine fayda sağlayıp sağlamadığının belirsiz olduğunu ve ekonomiyi ateşlemek için rasyonel bir mali politikaya ihtiyaçları olduğunu belirtti. Fisher ayrıca; “İşgücüne katılım oranı, değerlendirme yapmak açısından çok önemli ve büyüme de  yıl sonunda yüzde 2.5’in üzerinde olursa şaşırmam.” dedi.  Varlık alım programını eleştiren Fisher,” Parasal genişlemenin azaltılmasına mortgage destekli menkul kıymetlerden başlardım. Tüm menkul kıymet alımlarının bir arada durdurmak çok rahatsız edici olabilir.” Derken kendisinin Fed içinde bu şekilde düşünen tek kişi olmadığını belirtti.

Diğer Fed üyelerinin konuşmalarından satır başlıkları ise şu şekilde;

Evans; “İstihdam görünümünden emin olunur ise, Fed varlık alımlarını sonbaharda sona erdirebilir”

Kocherlakota; “Sıkı politikanın finansal istikrara faydası yok. Düşük faiz oranları ve teşvik programı sürmeli”

Raskin; “FOMC üyelerinin çoğu gelecek 2 yılda ekonomik toparlanma hızında ılımlı iyileşme öngörüyor”

Bernanke’nin Senato’da yapacağı sunum, piyasaya rutin düzenlenen  basın konferanslarından daha önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Piyasalarda, Varlık alım programında iş gücü piyasası normal dönmeden değişikliğe gidilmeyeceğini belirten Bernanke’nin, bazı Fed üyelerinin eleştirilerine rağmen aynı güvercin tonunda açıklamalarına devam edeceği beklentisi hakim. Ayrıca Bernanke, Varlık alım programında her zaman destek veren Yellen, Dudley ve Bullard gibi yakın isimleri, sunumunda çıkış sinyali vererek hayal kırıklığına uğratması beklenmiyor.

Teknik olarak incelersek; Altın’da 1400 direnç seviyesi önemini koruyor. Bernanke’nin piyasalara Varlık alımlarına kesintisiz devam edileceği sinyali vermesi halinde Altın 1420 seviyelerine kadar yükselebilir. Varlık alımlarında olası arttırım sinyali halinde ise 1450 seviyelerini test edebiliriz. Bernanke’nin olası Çıkış planı/Varlık alımlarında azaltma sinyalinde ise USD’nin değer kazanmasına paralel olarak, Altın’da 1350 destek seviyelerine kadar geri çekilmeler yaşanabilir.

EURUSD paritesinde ise yükseliş halinde 1.3000-1.3040 bölgesi önemli direnç. Bernanke’nin açıklamalarının varlık alımlarının kademeli olarak sonlandırabileceği yönünde algılanması halinde ise, yaşanacak düşüşlerde 1.2800 önemli destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.

REKLAM ALANI