Dolar 32,4946
Euro 34,8157
Altın 2.473,06
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Benzin istasyonlarına bile danışman zorunluluğu!

Benzin istasyonlarına bile danışman zorunluluğu!
30 Haziran 2015 11:59
A+
A-

Dr.AliColak

30 Haziran 2015 tarihinden itibaren tehlikeli madde taşıyan, paketleyen, dolduran, boşaltan işletmelere Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) bulundurma zorunluluğu getiriliyor. Bu zorunluluğa uymayan işletmelere cezai yaptırım uygulanacak. Yönetmeliğe göre her danışman en fazla 5 firmaya hizmet verebilecek. Ancak Türkiye genelinde şuan yaklaşık 500 danışman bulunuyor. Uzmanlara göre danışmanların sayısı çok yetersiz. Çünkü Türkiye’de sadece akaryakıt istasyonlarının sayısı 15 bine yakın.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca 22 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan ADR (Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması) tebliğiyle birlikte tehlikeli maddelere yönelik işler yapan her işletme 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurmak zorunda.

Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, 30 Haziran itibariyle tehlikeli madde taşımacılığı ve depolaması yapan işletmelerin, akaryakıt istasyonlarının, kimyasal, LPG, akaryakıt barındıran tesislerin, plastik sanayi alanında üretim yapan fabrikaların TMGD bulundurması gerektiğini söyledi.

Türkiye’deki akaryakıt istasyonlarının ve tehlikeli madde taşımacılığı yapan firma sayısının fazla olduğuna değinen Çolak, hâlihazırda bu hizmeti verecek danışman sayısının 500 civarında olduğunu söyledi ve ekledi: “Bir danışman en fazla 5 firmaya hizmet verebilecek. Türkiye’deki akaryakıt istasyonlarının sayısının yaklaşık 15bin civarında olduğunu göz önünde bulundurursak, şuan bulunan danışman sayısı akaryakıt istasyonları için bile yetersiz kalıyor.”

Danışmanlar ne yapacak?

Söz konusu danışmanların işletme içindeki görev ve yükümlülüklerine dair bilgiler aktaran Dr. Çolak, “Danışmanlar işletme içerisinde tehlikeli madde ile ilgili yapılacak her türlü işlem ve prosedürü takip ederek, periyodik raporlar tutacak. Aynı zamanda çalışanlara da eğitim verecek. Tehlikeli maddelerin taşınması, yüklenmesi veya boşaltılması sırasında bir kaza veya güvenliği etkileyecek bir olay meydana gelmesi durumunda acil durum prosedürlerini uygulayacak.” dedi.

Kimler TMGD olabilir?

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olmak için Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı’nın yetkilendirerek açmış olduğu eğitim kurumlarında 49 saat eğitim almak ve sonrasında yapılacak sınavda başarılı olmak gerekiyor. Bu eğitimlere başvurabilmek içinse dört yıllık lisans mezunu olmak; kaçakçılık, dolandırıcılık, dolanlı iflas, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, kaçak insan taşımacılığı veya ticareti, hırsızlık, rüşvet suçlarından hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü bulunmamak gerekiyor.

 

REKLAM ALANI