Dolar 32,3334
Euro 35,1194
Altın 2.302,36
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Beklenmedik olaylar sırasında yatırımcı ne yapmalı?

Beklenmedik olaylar sırasında yatırımcı ne yapmalı?
01 Temmuz 2016 14:49
A+
A-

Yatırımcıda umut ve endişe bir arada

Piyasalarda ani yaşanan şoklar, beklenmedik fiyat hareketlerine yol açabiliyor. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin beklenmedik şekilde AB’den çıkmaya karar vermesi, ülkemizde yaşanan terör olayları gibi beklenmedik gelişmeler sırasında yatırımcı yönünü tayin etmekte zorlandı. Peki bu tip şoklarda yatırımcı ne yapmalı? Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen değerlendirdi.

Adnan_Cekcen

Yatırımcının Güvenli Limanları: Altın ve Dolar

İngiltere’de yapılan kritik referandumda Avrupa Birliğine ‘’Hayır’’ kararının çıkması piyasaları türbülansa soktu. Son dönemde yaşanabilecek ve siyah kuğu olarak nitelendireceğimiz bu gelişmenin ardından piyasalar yeni bir belirsizlik dönemine girdi. Elbette bu tarz dönemlerde değer kaybetmesi beklenen ürünler söz konusu olsa da yatırım fırsatı verebilecek bazı ürünlerde ön plana çıkıyor. Bu yeni hikaye de yatırımcılar da portföylerindeki ürünleri güncelliyor.

Dolar/TL’de Yeni Yükselişler Kapıda

Yurt içi piyasalarda artan terör olaylarına rağmen TL varlıkları güçlü duruşunu korudu. Ülkenin dış politikalarındaki iyileşmelerin TL’yi olumlu etkilediğini görüyoruz. İngiltere’nin üyelikten ayrılması uzun vadede TL varlıklarını da olumsuz yönde etkileyebilir. Polonya’dan sonra İngiltere’ye en çok ihracat yapan ülke Türkiye ve 2015 yılında ülkeye yaklaşık 10 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Aynı zamanda Euro bölgesininin dağılma ihtimalleri daha yoğun bir şekilde konuşulmaya başlandı. İhracatımızın yarısına yakını AB ülkelerine yapıldığını için, İngiltere’nin yarattığı belirsizlik ortamında Dolar düşüşlerini sınırlı tutabilir. 2.8800-2.8600 aralığı üzerinde kaldığı sürece kur tarafında yön tekrar yukarı dönebilir. 2.9200 direncinin aşılması tekrardan kuru 2.9600-3.0000 bandına sokabilir.

Altın Güçlü Duruşunu Korur

Küresel risk ortamının arttığı bir ortamda yatırımcıların ilk yöneldiği ürün olarak sarı metal karşımıza çıkıyor. Bu hafta piyasalarda Brexit endişeleri azaldı ve küresel borsalarda sert yükselişler kaydedildi. Endeks ve tahvil tarafında rahatlama olsa da Ons altın’ın hala 1300 üzerinde kalmaya çalışıyor. Bu da sarı metalin 1300 üzerinde dip yapabileceği anlamına geliyor. Genel olarak haftalık kapanış 1300 seviyeleri üzerinde gerçekleşirse ons altın tarafında yeni yükselişler görebiliriz. Brexit kararı sonrası görülen tepe noktası 1357 direnci geçilirse altının 1400 hedefine doğru yolculuğu başlar.

Gram Altın’da hedef 130 seviyesi

Böyle dönemlerde ön plana çıkması beklenen ürünlerin başında ise gram altın geliyor. Hem Dolar/TL’deki yükseliş hem de Ons altındaki güçlü duruşu, Gram altında yükselişleri beraberinde getirebilir. Çünkü dolar ve ons altının aynı anda yükseldiği dönemlere az rastlanır. Böyle dönemlerde Gram’daki yükselişlerin daha sert gerçekleşmesi beklenir. 121.00-119.00 aralığı kritik destek bölgesi olarak izlenebilir. Bu bölge üzerinde kaldığı sürece tekrardan 125.00 ve orta vadede 130.00 seviyeleri gündeme gelebilir.

Brexit endişeleri piyasalarda an itibariyle azalmış ve piyasalar şimdiden alışmış gibi görünüyor. Fakat AB üyeliğinin yapısı, diğer ülkelerin üyelik içerisinde geleceği her zaman belirsizlik yaratacaktır. Ülkelerin uyguladığı ortak para politikalarına karşın farklı maliye politikalarıyla yönlendirilen ekonomilerin yararlı olup olmadığı her zaman tartışma konusu olmuştur. Ancak gerçek şu ki piyasalarda yeni bir belirsizlik dönemine giriş yaptık ve bu durum uzun sürede piyasaları meşgul edecek gibi görünüyor.

REKLAM ALANI