Dolar 32,5869
Euro 34,8379
Altın 2.507,90
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

BDDK’nın ücret ve komisyon taslağı tüketiciyi şok etti

BDDK’nın ücret ve komisyon taslağı tüketiciyi şok etti
10 Nisan 2014 09:28
A+
A-

bbdkBDDK’nın ücret ve komisyon taslağı tepki çekti. Taslak bu haliyle çıkarsa, yargı kararıyla yasaklanan kredi tahsis ve hesap işletim ücretiyle kart aidatı kalıcı olacak. Dosya masrafına da gizli zam geliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) sitesine koyduğu daha sonra ‘iç yazışma’ diye çektiği ücret ve komisyonlara ilişkin yönetmelik taslağı tüketicileri tatmin etmedi. BDDK’nın hazırladığı taslakta, daha önce yargı kararlarıyla yasaklanan ücretler dahi yasallaştı. Yönetmelik bu şekilde çıkarsa, kredi tahsis ücreti, kart aidatı, hesap işletim ücreti gibi birçok komisyon aynen devam edecek. Taslakta bankaların ücret ve komisyonu hangi gruplardan alabileceğine dönük maddeler bulunduğuna dikkat çeken Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Şükran Eroğlu, “Örneğin, kredinin erken kapatılması halinde, kredi tahsis ücretinin geri ödenmesi gerektiğine ilişkin birçok yargı kararı var. Bu yönetmelik çıkarsa banka tahsis ücretleri yasallaşacak. Tüketiciler, eskiden geriye dönük aidatlarını 10 yıla kadar isteyebiliyordu. Şimdi aidata sınır getirildiği söyleniyor. Ancak hem sınır 5 bin TL limitli kartları kapsıyor hem de geri alınması için davaların önünü kapatıyor” diye konuştu.

DOSYA ÜCRETİNE GİZLİ ZAM

Eroğlu, bankaların kredi dosya ücretlerine üst sınır getirilmesinin de ‘gizli zam’ anlamına geldiğini belirtti. Eroğlu, “Şu anda dosya ücretleri farklılık gösteriyor. 200 TL’lik dahi ücret var. Yönetmelikte getirilen üst sınırla bütün bankalar 500 TL almaya başlayacak” dedi. BDDK’nın bankaların tarafı olduğu belirten Eroğlu, “Faiz dışında bankaların hiçbir ücret almamasını önerdik. Ancak banka lobisi maddeyi tasarıdan çıkardı. Şimdi de yönetmelikle istediklerine ulaşmak istiyorlar” dedi.

YARGI YASAKLADI BDDK ‘OLUR’ VERDİ

Şükran Eroğlu, bu taslağın tüketicilerin yasal yollara başvurmasını engelleyeceğini belirterek, şöyle konuştu: “BDDK yaptığı düzenlemelerde bankalarla masaya oturuyor. Tüketici derneklerini hiçe sayıyor. Son taslakta da bunu yaptı. Yargıtay içtihatlarında bankaların aldıkları tüm bedelleri belgeleme şartı var. BDDK düzenlemesinde bu konuyla ilgili tek satır bile yok. Kredi alırken yüksek faizle karşılaşan tüketiciler bir de ne olduğu belli olmayan tahsis ücreti ödemek zorunda. Hesap işletim ücretinin de yasallaşması başka bir sorun. Yani tüketici hem parasını bankanın emrine verip onun paradan para kazanmasını sağlayacak hem de hesap işletim adı altında bedel ödeyecek. Bunun gibi birçok kesintinin hukuki mesnedi ve açıklaması bulunmuyor.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI