Dolar 32,5233
Euro 34,7513
Altın 2.491,44
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Başçı’dan ‘normalleşme’ mesajı

Başçı’dan ‘normalleşme’ mesajı
30 Temmuz 2015 11:44
A+
A-

Başçı'dan 'normalleşme' mesajı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz politikasının operasyonel çerçevesini kademeli olarak sadeleştirmeyi değerlendireceklerini belirterek, bunu ağustos ayında teknik bir raporla başlatacaklarını söyledi.

Başçı, “sadeleştirme politikası” ile ilgili şöyle konuştu:”Şu aşamada para politikasında mevcut çerçevenin korunmasına karar verdik, ancak şartlar değişirse bunu gözden geçiririz.

Hazırlanan teknik çalışma sıkılaştırıcı veya genişletici bir çalışma değil, nötr bir çalışma olacak.Tek faizle mevcut para politikamızı devam ettirseydik bu faiz ne olurdu çalışmasıdır.Detayları kamuoyu ile PPK özetleri ya da teknik bir doküman ile paylaşacağız.Kimse bizden haddinden fazla bir sıkılaşma veya gereksiz bir gevşeme beklemesin.Sadeleşme ile ilgili arkadaşlardan sadece teknik bir çalışma istedik, o şekilde yorumlayacaksınız.”

Faiz konusunda ise Merkez Bankası Başkanı “Önümüzdeki dönemde küresel para politikalarının normalleşmesinden sonra sözlü yönlendirme ile uzun vadeli faizlerin kalıcı düşeceğini değerlendiriyoruz. Buna bağlı olarak Türkiye’de geniş faiz koridoruna olan ihtiyaç kademeli olarak azalabilir” dedi.

“Piyasa sakin olursa ufak bir adım atılabilir”

Ilımlı bir sıkılaşma ile Ağustos toplantısına gideriz. Sonra oturup sadeleşmeyi konuşuruz. Döviz kuru endişesini ortadan kaldıran bir açıklama olacak. Böyle bir iletişim şart. Piyasa sakin olursa belki ufak bir adım da atılabilir.”

Fed’den kimse endişelenmesin

Başçı, Fed faiz oranlarını artırırsa Türk bankalarına ödenen zorunlu karşılık faizlerini Fed faizleri seviyesine yükselteceklerine dikkat çekerek “Eylül ayında Fed’den gelebilecek faiz artışı konusunda kimse endişelenmemeli” dedi.

 

REKLAM ALANI