Dolar 32,3692
Euro 34,9458
Altın 2.325,68
BİST 9.091,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Bankadan kalkan limit ‘tüketiciye’ geliyor

Bankadan kalkan limit ‘tüketiciye’ geliyor
20 Ocak 2016 11:01
A+
A-

tüketici kredisi

Bankaların tüketici kredilerinde yüzde 200 ayırdığı karşılıkları yüzde 75’e çekerek kredilerin önünü açan ekonomi yönetimi, borçlanmada tehlike sınırına karşı vatandaşa gelir limiti getirmek üzere harekete geçti

Ekonomi yönetimi bankaların kredide elini rahatlatması için düşürdüğü tüketici kredileri karşılıklarının yerine vatandaşa limit getiriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) geçtiğimiz günlerde yaptığı düzenleme ile tüketici kredilerinde bankaların verdiği her 100 liralık kredi karşılığında ayırdığı 200 lirayı 75 liraya düşürdü. Böylece kredilerde daha az karşılık ayıran bankaların sermayeleri yerinde kalacak yani sermaye yeterlilikleri bu rakam kadar iyileşecek. Bankalar da elinin rahatladığı oranda ek kredi verme olanağına kavuşacak. Ancak ekonomi yönetimi eli rahatlayan bankaların verdiği kredilerin tehlike yaratmaması için geliri sınırlı kişilere verilmesinin önünü de almaya yani bir nevi bankalardan kaldırdığı limiti vatandaşa koymaya karar verdi.

Dün Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Tüketici kredi limitlerine dair kuralların değiştirilmesi düşünülüyor. Tüketici kredi limitlerinde gelir bazlı sisteme geçişe çalışılıyor. Bu hamle sermaye yeterlilik rasyoları üzerindeki baskıyı azaltabilir” açıklamasını yaptı.

Bu açıklama aynı kredi kartlarında olduğu gibi her vatandaşa gelirine bağlı olarak bir tüketici kredisi alma limiti getirecek. Kredi kartlarında vatandaşlar şu anda gelirinin 4 katına kadar limit kullanabiliyorlar. Gelir 2 bin 500 lira ise en fazla 10 bin liralık kredi kartı limiti olabiliyor.

KREDİLERDE GELİR BAZLI SİSTEM

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek dün Bloomberg’e kredilerle ilgili yaptığı açıklamada tüketici kredi limitlerine dair kuralların değiştirilmesinin düşünüldüğünü söyledi. Bakan Şimşek, “Tüketici kredi limitlerinde gelir bazlı sisteme geçişe yönelik çalışmalar bulunuyor. Bu hamle sermaye yeterlilik rasyoları üzerindeki baskıyı da azaltabilir” değerlendirmesinde bulundu.

4+4+4 VEYA TOPLAM GELİRİN YÜZDE 45’İ GEÇİLMEYECEK

Otomobil ve ihtiyaç kredileri için konuşulan limit sınırının konutu kapsaması beklenmiyor. Bankacılar 4+4+4 formülünün gerçekleşebileceğini belirtiyor. Yani 2.500 lira aylık geliri olan bir kişinin kredi kartı limiti 10 bin, otomobil kredisi limiti 10 bin ve ihtiyaç kredisi limiti 10 bin olmak üzere 30 bin lirayı aşamayacak. 30 bin lirayı aşmamak kaydı ile rakamlar geçişkenlik gösterebilecek. Diğer öneri ise kişinin ayık taksit ödemelerinin aylık gelirinin yüzde 45’ini geçmemesi. Bu durumda asgari ücret alan bir kişi 15 bin liradan daha fazla tüketici kredisi çekemeyecek.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI