Dolar 32,3266
Euro 35,0730
Altın 2.302,01
BİST 9.039,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

‘Müteahhit yapamazsa banka yapacak’

‘Müteahhit yapamazsa banka yapacak’
17 Kasım 2018 15:05 | Son Güncellenme: 17 Kasım 2018 15:12
A+
A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, müteahhitlere yönelik yapılan düzenlemeyle “tamamlama sigortası” veya “teminat” şartı getirildiğini belirterek, müteahhitlerin inşaatı tamamlayamadığı yerde banka ya da sigorta firmasının bunu yapacağını bildirdi.

Bakan Kurum: Müteahhit yapamazsa banka yapacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müteahhitlere yönelik yapılan düzenlemeyle “tamamlama sigortası” veya “teminat” şartı getirildiğini belirterek, müteahhitlerin inşaatı tamamlayamadığı yerde banka ya da sigorta firmasının bunu yapacağını bildirdi.

Kurum, TV’de katıldığı canlı yayında yarın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak Başakşehir, Kayaşehir, Hoşdere, Baruthane ve Çırpıcı millet bahçeleri ve TBMM Çevre Komisyonunda kabul edilen Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Teklife ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul’a yarın toplam büyüklüğü 1,5 milyon metrekare olan 5 millet bahçesi kazandıracaklarını aktaran Kurum, “Şu an İstanbul’da halihazırdaki yeşil alan miktarı yaklaşık 59,5 milyon metrekare, bu alanı yüzde 2,5 artırıyoruz ve 1,5 milyon metrekare daha yeşil alanı İstanbullu vatandaşlarımıza kazandırmış olacağız.” diye konuştu.

Açılışı yapılacak millet bahçelerinin özelliklerinden bahseden Kurum, bahçelerin içinde sosyal alanlar, meydanlar, millet kıraathanesi, koku bahçeleri, bisiklet, yürüyüş yolları, dinlenme ve piknik alanlarının yer alacağına dikkati çekti.

Atatürk Havalimanı’nda millet bahçesi inşaatı 2019’da başlayacak

Kurum,İstanbul Atatürk Havalimanı’nın millet bahçesi yapılmasına ilişkin de havalimanının 2019 içerisinde tamamen taşınmasını öngördüklerini belirterek, “2019 içerisinde Atatürk Havalimanı’nın olduğu alanda millet bahçesi inşasına başlayacağız. Pistin bir kısmı kalacak ve pistle birlikte bugün havalimanına hizmet veren binaları da bölgenin ihtiyacı olan fuar alanına çevirmeyi öngörüyoruz. Diğer 8-9 milyon metrekarelik alanda da millet bahçesi inşasına önümüzdeki yıl başlayıp, çok kısa zamanda inşasını tamamlayıp, vatandaşımızın hizmetine sunacağız.” ifadesini kullandı.

Kurum, Ankara’da da Atatürk Kültür Merkezi’nin olduğu alanın millet bahçesine dönüştürülmesi, Kanal Ankara Projesi ile Eymir ve Gölbaşı’nda düzenlemeler yapacaklarını belirtti.

Kentsel dönüşüm ve mekansal planlama konusundaki çalışmaları da anlatan Kurum, vatandaşın canını, malını koruyacak, bölge ve şehre değer katacak projeleri hayata geçireceklerini ifade etti.

Müteahhitler 9 sınıfa ayrılacak

TBMM’de kabul edilen teklife ilişkin de değerlendirmede bulunan Kurum, Türkiye’de yaklaşık 450- 500 bin müteahhit olduğunu belirterek, düzenlemeyle müteahhitlerin yeterliliklerine göre 9 sınıfa ayrılacağını vurguladı.

Kurum, kentsel dönüşümde bazı müteahhit firmaların mali sorun yaşayıp çalışmalarını durdurduğunda vatandaşların mağduriyet yaşadığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Müteahhit bu işi yapabileceğine ilişkin gidecek bankadan veya sigorta firmasından ‘Ben buraya tamamlama sigortası yaptırmak istiyorum’ diyecek. Banka ya da sigorta firması müteahhit adına bize diyecek ki ‘Bu firma burayı yapabilir, bunu yapabilecek mali kriterleri vardır ben de referans oluyorum, sigorta sağlıyorum.’ Yapamazsa eğer banka yapacak, sigorta firması yapacak veya Bakanlığımızın belirlediği teminatları sağlamak zorunda olacak. Bunları da inşallah çok yakın zamanda yönetmelik olarak yayınlayacağız. Bakanlık olarak biz de belli teminatları içerir bir düzenleme yapacağız. Bu düzenlemelerle birlikte biz sahada kentsel dönüşümde vatandaşımızın mağduriyetinin önüne geçmiş olacağız.”

Naylon poşetlerin ücretli satılması

Kurum, marketlerde naylon poşetlerin ücretlendirmesiyle ilgili de yılda 30-35 milyar adet plastik poşet tüketildiğini belirterek, “Bir plastik poşet 100 yılda doğaya karışıyor. 2050’de denizlerdeki balık sayısından daha fazla atık plastik olacak. Biz çevremize, kendimize zarar veriyoruz, farkında değiliz. O yüzden bu düzenlemeyle kişi başı 440 olan poşet kullanımını 40 adete düşüreceğiz. Yüzde 90 tasarruf sağlayacağız.” ifadesini kullandı.

REKLAM ALANI