Dolar 32,5108
Euro 34,9455
Altın 2.433,58
BİST 9.795,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Bakan Çelik: Eşdeğer ilaca ek ücret ödemeyin

Bakan Çelik: Eşdeğer ilaca ek ücret ödemeyin
13 Aralık 2014 10:49
A+
A-

Bakan Çelik: Eşdeğer ilaca ek ücret ödemeyin

Çelik, CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’nin Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilaçta taban fiyat uygulamasına geçmesine ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

Eşdeğer ürünlerin ruhsatlandırma, klinik ve laboratuvar çalışmaları ile fiyatlandırılmasının Sağlık Bakanlığı’nın yetkisi altında olduğunu ifade eden Çelik, bu grup ilaçların verilen uygunlukla, eşdeğer ilaç olarak onay aldığını kaydetti.

“İlave ücret ödemeyin”

Akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılmasında gereken bilgi ve farkındalığın kurum tarafından desteklenecek bir unsur olduğuna dikkati çeken Çelik, vatandaşların ödeyeceği fiyat farkının yüzde 20 ile yüzde 120 arasında artacağına ilişkin olarak şunları kaydetti:

“Mevcut uygulamaya göre, bu uygulama ile kaldırılan oran daha önce kurum tarafından karşılanan maksimum yüzde 10’luk bir orandır. Yani vatandaştan alınacak ilave ücret 8 kuruş ile 6 lira arasındadır.

Vatandaşlarımız tarafından Sağlık Bakanlığı’nca da eşdeğer kabul edilen aynı etkinlikteki ilaçlardan eşdeğer grupta taban fiyatı belirleyen ilacın alınması durumunda hastanın hiçbir ilave ücret vermesi söz konusu değildir.

Taban fiyatlı ilacın piyasada bulunurluğu da kurum tarafından güncel takip altında olduğundan, vatandaşlarımızın fark ücret ödemeyecekleri bu ilaca erişimlerinde bir sıkıntı yaşanmayacaktır.

Uygulama akılcı ilaç kullanımını destekleyici gruplara yönelik tercih edilmekte olup, bu kapsamda kamu olarak değerlendirme ve karara bağlanması aşamalarından sonra ilk uygulamada olduğu gibi duyuru tarihinden 3 ay gibi bir süre sonra yürürlüğe girmesi mümkün olabilecektir.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI