Dolar 32,4937
Euro 34,7446
Altın 2.422,24
BİST 9.673,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

BAE ve Sudan’a ihracat yolu TSE’den geçecek

BAE ve Sudan’a ihracat yolu TSE’den geçecek
30 Mart 2014 10:22
A+
A-

İhracat

Firmaların BAE ve Sudan’a ihracat yapabilmesi, TSE’nin teknik onay belgesine bağlı olacak BAE ve Sudan’a ihracat yolu TSE’den geçecek

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), bundan böyle, tüm dünyadan Birleşik Arap Emirlikleri ve Sudan’a ihraç edilecek ürünlerin teknik incelemesini gerçekleştirecek. TSE Başkanı Hulusi Şentürk, “Dünyanın dört bir yanındaki firmaların BAE ve Sudan’a ihracat yapabilmesi, TSE’nin teknik onay belgesine bağlı olacak. TSE bu iki ülkeyle başlattığı hamle ile Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde uygunluk değerlendirme pazarında söz sahibi olmayı hedefliyor” dedi.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, yaptığı yazılı açıklamada, enstitünün belgelendirme, gözetim, muayene-test hizmetlerini kapsayan ve dünyada 150 ila 200 milyar dolar arasında bir pazar büyüklüğüne sahip olan uygunluk değerlendirme pazarında etkinliğini arttırmayı hedeflediğini dile getirdi. Şentürk, TSE’nin son 3 yılda önemli bir politika değişikliğine giderek “ürün belgelendirme ve ithalata uygunluk değerlendirmesine” dayalı olarak kurulmuş teknik ve idari altyapısını, “pazarın talebine dayalı uluslararası muayene ve gözetim hizmetlerine” karşılık verecek bir yapıya dönüştürdüğünü ifade etti.  “Bu çerçevede pek çok ülke ile ikili ticaret anlaşmaları imzalayan Enstitü, bir yandan da ticaretin merkezi konumunda olan ülkelerde ofisler açtı. Hâlihazırda 5 ülkede temsilciliği ve 27 ülkede 39 yurtdışı ofisi bulunan TSE, bu sayede dünyada hızla büyüyen uygunluk değerlendirme pazarında söz sahibi olmayı hedeflemektedir” diyen Şentürk, TSE’nin son 1 ayda Birleşik Arap Emirlikleri ve Sudan ile yaptığı ikili anlaşmaların, bu çalışmaların ilk meyveleri olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Sudan’a ihracatta, Çin dışındaki tüm ülkelerin ürünleri incelenecek

Şentürk, “Körfez ülkelerinin kendi aralarındaki ticaretin ana arteri durumunda olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin Standardizasyon ve Metroloji Otoritesi (ESMA) ile yaptığımız anlaşma uyarınca, bu ülkeye girecek tüm ürünlerin ESMA adına TSE tarafından teknik incelemeden geçirilmesi karara bağlandı. Bu anlaşmayla TSE, BAE’ye girecek ürünlerle ve BAE’den Körfez ülkelerine gidecek ürünlerin yerinde denetimini yaparak teknik onay verecek. Sudan Standartlar ve Metroloji Teşkilatı (SSMO) ile yaptığımız anlaşmaya göre ise, bu ülkeye Çin dışındaki tüm ülkelerden ihraç edilecek zorunlu incelemeye tabi ürünlerde, SSMO adına deney, uygunluk değerlendirme belgesi, yükleme öncesi muayene hizmeti verme yetkisi TSE’ye verildi” diye konuştu.

“Yurtdışı ofis sayımızı artıracağız”

Şentürk, buna ek olarak, Yemen Standardizasyon, Metroloji ve Kalite Kontrol Teşkilatı (YSMO) ile yapılan anlaşma uyarınca, Yemen’e Türkiye’den ihraç edilen tüm endüstriyel (gıda dışı) ürünlerin yükleme öncesi incelemesini de TSE’nin yapacağını kaydetti. Şentürk,  sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye’nin sağladığı ekonomik büyüme ile özellikle İslam dünyasında örnek ülke durumuna gelmesi, TSE’nin uygunluk değerlendirme alanında İslam ülkeleri arasında etkinliğinin artırılmasına altyapı hazırladı. TSE, dünyada hızla büyüyen uygunluk değerlendirme pazarına girmek için gerekli politika değişikliklerini yaparak, açılan bu yolda ilerledi ve öncelikle İslam ülkelerinin yoğunlukta olduğu Ortadoğu ve Afrika’ya yöneldi. Yemen, BAE ve Sudan ile yapılan bu anlaşmalarla, Ortadoğu ülkeleri ve Afrika kıtasında etkinlik alanını genişleten TSE, bu etkinliğin daha da artırılması için önümüzdeki dönemde yurtdışı ofis sayısını arttıracak, ikili anlaşmalar yoluyla çalışmalarına devam edecektir.”

 

 

 

REKLAM ALANI