Dolar 32,3346
Euro 35,0867
Altın 2.308,85
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Avrupa’da işsizlik bizden daha yüksek

Avrupa’da işsizlik bizden daha yüksek
06 Mart 2013 14:41
A+
A-

Zafer-Caglayan

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılı hanehalkı işgücü verilerini değerlendirdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, işsizlik oranının 2001 krizinden sonraki en düşük düzeyinde olduğunu belirtirken, “İşsizlikteki gerilemede 241 ülke-bölgeye mal ihraç etme yarışında olan işadamlarımızın katkısı büyük” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılı hanehalkı işgücü verilerini değerlendirdi.
İstihdam edilenlerin sayısının geçen yıl 711 bin kişi artarak 24 milyon 821 bin kişiye yükseldiğini hatırlatan Çağlayan, bu rakamın Türkiye ekonomisinin şimdiye dek ulaştığı en yüksek istihdam düzeyi olduğunu bildirdi.
2012 yılında tarım sektöründe çalışan sayısı 46 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısının 757 bin kişi arttığını anımsatan Çağlayan, “2012 yılı genelinde nüfusumuz 1 milyon 228 bin kişi arttı. İşgücünde artış 614 bin kişi oldu. Ekonomimiz 711 bin kişiye, yani işgücündeki artışın da üzerinde istihdam yarattı. Sonuç olarak işsiz sayısı 97 bin azaldı. Bu bizim için büyük bir başarı” ifadelerini kullandı.
Büyümenin yavaşladığı, iç talebin daraldığı bu dönemde istihdam artışının çok mutlu edici bir gelişme olduğuna vurgu yapan Çağlayan, istihdam artışının 2013 ve sonrasında sanayi ve diğer üretken sektörlerde daha hızlı artmasını amaçladıklarını kaydetti.
Türkiye genelinde, işsizlik oranının yüzde 9,2’ye, işsiz sayısının ise 97 bin kişi azalarak 2 milyon 518 bin kişiye düştüğünü belirten Çağlayan, bu işsizlik oranının 2001 krizinden sonra görülen en düşük oran olduğunu vurguladı.
Çağlayan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Avrupa’da işsizlik bizden daha yüksek. Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu kriz nedeniyle, bu ülkelerdeki işsizlik her ay yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Biz yanı başımızdaki bu krizden etkilenmemek için var gücümüzle çalıştık. Eğer imalat sanayinde 2012’de 53 bin kişilik bir istihdam artışı olmuş ise bu taş üstüne taş koymaya çalışan sanayicinin, 241 ülke-bölgeye mal satmaya çalışan ihracatçının emeğinin sonucudur. 2013 ve sonrasında istihdam üzerinde yeni teşvik sisteminin etkilerini de görmeye başlayacağız. Devlet olarak yeni yatırımlara hiç verilmemiş destekler veriyoruz. Girişimcilerimiz de buna bizi memnun eden bir teveccüh gösteriyor. Ancak, sadece teşvik yetmez. İş ortamının da, piyasanın da yatırıma uygun olması gerekiyor. Yatırım için kullanılacak kredi maliyetlerinin de uygun olması gerekiyor.”
REKLAM ALANI
ETİKETLER: