Dolar 32,3281
Euro 35,0599
Altın 2.296,43
BİST 9.012,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

AVM’lerde dövizden TL’ye dönecek

AVM’lerde dövizden TL’ye dönecek
17 Eylül 2015 12:03
A+
A-

AVM'lerde ortak alan ödemesi dövizden TL'ye dönecek

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Kariyo: “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik Taslağı sektörde yeni bir dönemi başlatacak.”

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın sektörde yeni bir dönemi başlatacağını belirterek, “AVM’lerdeki ortak alan ödemesi dövizden TL’ye dönecek, markalarımız nefes alacak” dedi.

BMD tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kariyo, ortak kullanım alanı giderlerine ilişkin kiracı katılım paylarının döviz yerine, TL üzerinden hesaplanıp ödeneceğini aktararak, böylece adil, hukuken tanımlanmış ve denetlenebilir bir uygulamaya geçileceğini söyledi.

Ortak alan giderlerinin hesaplanmasında şeffaf bir döneme geçileceğini bildiren Kariyo, “Yönetmelik taslağını hakkaniyet ve adalet çerçevesinde olması gerekenin ilanı olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Kariyo, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bakanlık web sitesinde yayınlanan Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın perakende sektöründe yeni bir dönemi başlatacağını vurguladı. Kiracı-kiraya veren ilişkisinde markaların aleyhine işleyen mevcut sistemin telafi edilmeyecek zararlara yol açtığına yönelik çağrılarını anımsatan Kariyo, seslerinin yasa koyucu tarafından işitilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Sami Kariyo yeni düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi:

“Hakça ve adil bir sistem kurulması çağrılarına beklediğimiz yanıtı alamadığımız uzun yıllar sonrasında ulaştığımız bu aşamayı, ‘hakkaniyet ve adalet çerçevesinde olması gerekenin ilanı’ olarak görüyoruz. Taslağa göre bundan sonra; ortak kullanım alanlarına ilişkin giderler, perakende işletmelerin kiraladıkları alanların alışveriş merkezinin satış alanına oranına göre paylaştırılacak. Kiracı olarak faaliyette bulunan perakende işletmelerden bu giderler dışında ortak gider adı altında herhangi bir bedel talep edilemeyecek. Ortak kullanım alanı giderlerine ilişkin kiracı katılım payları TL üzerinden hesaplanacak ve ödenecek. Her bir perakende işletmeye ait katılım payı hesaplamaları AVM’ler tarafından açıkça gösterilecek. Ortak kullanım alanı giderlerine ilişkin kiracı katılım payları yalnızca bu giderlerin karşılanmasında kullanılacak.”

Kariyo, sektörde adil, hukuken tanımlanmış ve denetlenebilir bir uygulamaya geçileceğini belirterek, “Yıllardır AVM’lerle yaptığımız görüşmelerde genel giderlerin hak ve adalet çerçevesinde belirlenmesi için çaba harcadık. Harcamalar TL ile yapılırken neden döviz bazında ortak alan ödediğimizi sorguladık. Giderleri oluşturan kalemlerin yeterince açık ve şeffaf olmasını ve belli periyotlarla raporlanmasını talep ettik ve nihayet ortak alan giderlerinin yasal bir güvenceye kavuşacağını görmek bize memnuniyet veriyor. Böylece, AVM’lerdeki ortak alan ödemesi dövizden TL’ye dönecek, markalarımız nefes alacak” dedi.

BMD Başkanı Kariyo, şeffaflık ve hakkaniyetten yana tavırlarından kuşku duymadıkları AVM yöneticilerinin de Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelik Taslağı’na tam destek vereceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI