Dolar 32,5014
Euro 34,5863
Altın 2.499,85
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Asya’nın yükselen talebi petrolde rekabeti artırdı

Asya’nın yükselen talebi petrolde rekabeti artırdı
06 Nisan 2017 11:03
A+
A-

KPMG’nin her ay düzenli olarak hazırladığı petrol ve gaz piyasaları analizinde, Suudi Arabistan’ın Asya’daki pazar payını hem kısa hem de uzun vadede korumak için harekete geçtiğine dikkat çekildi. Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve gaz şirketi Saudi Aramco, Petronas’ın Penang’da planladığı 27 milyar dolarlık RAPID rafineri ve petrokimya kompleksinin bazı bileşenlerine yüzde 50 ortaklık için 7 milyar dolar önermesi ile Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud’un, Asya ülkelerini peş peşe ziyaret etmesi dikkat çekici olarak yorumlandı.

KPMG Türkiye petrol ve gaz piyasaları analizinde, Suudi Arabistan’ın bir yandan OPEC’in üretim kısıntısına uyum gösterirken diğer yandan uzun vadede Asya’nın artan talebini karşılamak üzere uzun vadeli yatırım planları yaptığına yer verildi. KPMG’nin analizinde, “Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve doğal gaz şirketi Saudi Aramco, Asya pazarlarında dağıtım ve satış varlıklarına ortak olmanın yollarını arıyor. Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud’un bölge ülkelerini ziyareti de Suudiler’in Asya pazarına tarihi bir açılım yaptıklarının göstergesi olarak yorumlanıyor. Bölgeye yaklaşımın ilk meyvesi Malezya ulusal petrol şirketi Petronas ile Aramco’nun rafineri ve petrokimya entegre merkezi inşası çerçevesinde imza attıkları 7 milyar dolarlık yatırım anlaşması oldu. Aramco bu anlaşmayla, Güneydoğu Asya’da ilk projesini hayata geçirdi” yorumu yapıldı.

13 milyar dolarlık yenilgi

Analizde, Aramco’nun daha önce de Hindistan’ın Essar Oil şirketini satın almak istemesi ancak Rosneft’in , Essar Oil’i 13 milyar dolara satın aldığı belirtildi. Hindistan talebindeki artışa göz diken Suudi Arabistan’ı bu yenilgi durdurmaya yetmediği ve Saudi Aramco’nun Hindistan’da rafineri projelerinde varlık satın alma arayışının sürdüğü belirtildi.

Yükselen Asya talebi için sıkı rekabet yaşanıyor

Analizde, Suudi Arabistan’ın uzun vadede yatırım arayışlarını sürdürürken, diğer yandan da elindeki Asyalı müşterilerle olan sözleşmelerin vadelerini uzattığına yer verildi. Ayrıca, şirketin ABD’nin giderek artan hafif ham petrol ihracatı Arap hafif ham petrolünde Dubai/Umman ölçütüne göre kayda değer bir indirimi gerektirmesine rağmen Asya’da rekabetçiliğini korumak için belirlenen kar hedeflerine rağmen resmi satış fiyatında indirime gittiği de belirtildi. KPMG analizine göre Asya için sıkı bir rekabet yaşanırken, diğer bölgelerdeki rafinerilerle olan sözleşmelerde aşağı yönlü revizeler yaşanıyor.

REKLAM ALANI