Dolar 32,3692
Euro 34,9458
Altın 2.325,68
BİST 9.091,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

ASKIYA ALINAN YATIRIMLAR STABİL KUR VE DÜŞÜK FAİZLE HAYAT BULUR

ASKIYA ALINAN YATIRIMLAR STABİL KUR VE DÜŞÜK FAİZLE HAYAT BULUR
11 Mayıs 2019 12:51 | Son Güncellenme: 11 Mayıs 2019 12:54
A+
A-

İş dünyası tarafından askıya alınan yatırımlar halen hayata geçmedi. Takım tezgahları sektörünün lider şirketi Tezmaksan’ın Genel Müdürü Hakan Aydoğdu “Kurun oynaklığı ve faizlerin yüksek oluşu, yatırım ortamında belirsizliğe neden oluyor. Eğer faizler biraz düşerse kurlar biraz stabil olursa zaten bekleyen yatırımların çok kısa zamanda realize olacağını düşünüyoruz” dedi.

Döviz kurunda yaşanan oynaklık ve yüksek faiz yeni yatırımları engelliyor. Ülke içinde yaşanan belirsizlik ortamı da buna eklenince, yatırım ortamındaki güvensizlik daha da artıyor. Ekonominin lokomotifi konumunda bulunan sanayici ve KOBİ’ler, stabil olmayan döviz kuru ve faizlerin yüksek oluşundan şikayet ediyor. Yaşanan bu süreç, üretimin ana kaynağını oluşturan takım tezgahları sektöründe daha net belli oluyor. Sektörün en büyük şirketlerinden Tezmaksan Genel Müdür Hakan Aydoğdu, büyümenin 2019 sonunda takım tezgahı kullanımındaki talep düşüklüğünü, yeni yatırımların gerçekleşmemesi, belirsizlik ortamı ve leasing firmalarının isteksiz oluşuna bağlıyor. Aydoğdu “Takım tezgahları kullanımı yüzde 3 küçülme ile, 2018 yılını 1.3 milyar dolar ile kapadı. Talepte ise yüzde 20 düşüş yaşandı.Biz Tezmaksan olarak ilk 6 ayda bir önceki yıla oranla yüzde 20 büyümüştük ancak 2’nci yarıdaki yüzde 20 daralmayla seneyi bütçelediğimiz gibi kapattık. Sektörün 2019 yılında yüzde 5 büyüyeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

REBAKET İÇİN ÜRETİM ŞART

Takım tezgahları sektörünün yüzde 65 ile leasing ile yatırımlarını finanse ettiğini söyleyen Aydoğdu “Ancak şu anda bu oran sektörümüzde yüzde 5’e düştü. Eğer oranlar bu şekilde devam ederse yatırımlar yüzde 30’dan aşağı olmamak üzere düşer. Yatırımların devam edebilmesi için leasing faiz oranları makul seviyelere çekilmesi sağlanmalıdır. Alınan bu makineler üretimde ve çoğunlukla ihracat amacıyla temin ediliyor. Türkiye’deki üreticiler Batı Avrupa’daki rakipleri ile 10 kat fazla faizle yatırım yapmak zorunda bırakılırsa nasıl rekabetçi olacaklar. Makine yatırım hem kapasite artırımı hem de modernizasyon açısından önemlidir. Türkiye şu anda rekabet gücünü kaybediyor bu gelecek için endişe verici. Uzun vadede yatırımlar, üretim ve ihracat rakamlarına negatif etki yapacaktır” açıklamasında bulundu.

OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİİ CANLI

Üretim ve ihracatın otomotiv ve savunma sanayi özelinde büyüdüğünü söyleyen Aydoğdu, bu sektörlerdeki hareketliliğin umut verici olduğunu söyledi. Aydoğdu şöyle devam etti: “Özellikle otomotiv sektörü savunma sanayiinde iş var. Bir şekilde işler devam ediyor. Ancak bunlar yatırıma dönüşmüyor. Yatırıma da ihtiyaç var. Yatırımlar sadece erteleniyor. Yatırıma elverişli bir durum olmadığı için erteleniyor. Eğer faizler biraz düşerse kurlar biraz stabil olursa zaten bekleyen yatırımların çok kısa zamanda realize olacağını düşünüyoruz. En büyük sıkıntı KOBİ tarafındaki küçük esnafta, en çok onlar etkileniyor. Bir şekilde ana sanayi yatırıma döndüğü esnada küçük esnafa da fason iş vererek onları da bir şekilde çarka dahil edeceğini düşünüyorum.”

REKLAM ALANI