Dolar 32,5555
Euro 34,8891
Altın 2.431,20
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Asgari ücret ne zaman belli olacak?

Asgari ücret ne zaman belli olacak?
04 Aralık 2019 15:41
A+
A-

Komisyon görüşmeleri başladı!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2020 asgari ücret zam oranı için görüşmeleri başlattı. Toplamda 4 görüşmenin gerçekleşmesinin beklendiği komisyonda talepler iletildi. Peki, asgari ücret ne zaman belli olacak, tahmini rakam ne kadar olacak?

ASGARİ ÜCRET HANGİ TARİHTE AÇIKLANACAK?

Komisyonun toplantılarının haftada bir gerçekleştirilmesi beklenirken 4 toplantı yapılacağı göz önüne alınırsa 2020 yılı asgari ücreti zam oranı açıklamasının 23-27 Aralık tarihleri arasında yapılması bekleniyor.

Bakan Selçuk’un konuyla ilgili açıklaması ise şöyle; Asgari Ücret Tespit Komisyonunun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alıp ortak noktada buluşması temel gayemiz. Asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesi önem arz etmekte. Temel meselemiz istihdamı korumak olmalı. Buna ulaşılması da tüm sosyal tarafların güçlü işbirliği ile mümkün. Biz burada komisyonun 2. toplantısını Türk-İş’in, 3. toplantısını ise TİSK’in ev sahipliğinde yapacağız. Aralık ayının sonunda bakanlıkta yapılacak toplantı ile de 1 ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek asgari ücreti açıklıyor olacağız.

2020 ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ

Konuyla ilgili Sabah Gazetesi Yazarı Faruk gelişmeleri kaleme aldı. Erdem’in yazısında yer alan detaylar şöyle; Aslında bu güne kadar yapılan asgari ücret artışlarına baktığımızda yaklaşık bir rakam tahmin etmek mümkün oluyor. Son 10 yıllık artışlara bakıldığında 2016’daki yüzde 30’luk artış dışında tüm zamlar bir önceki yılın enflasyonunun 2-5 puan üzerinde gerçekleşmiş durumda.

Yeni Ekonomi Programı’nda ve Merkez Bankası’nın tahminlerinde 2019 yılının enflasyon oranının yüzde 12 civarında olması bekleniyor. Bu rakamdan yola çıkılınca asgari ücretteki artışın yüzde 15 civarında olacağı beklentisi oluşuyor.

Buna göre net asgari ücret 2.323 liraya ulaşıyor. Bunun üzerine pazarlıklarla yapılacak seyyanen artışların eklendiği düşünülürse 2.500 liralık net rakam da öngörülebilir. Tabi bu rakama ulaşmak için pazarlıkların sonucunu beklemek gerekiyor.

REKLAM ALANI