Dolar 32,3249
Euro 35,0645
Altın 2.308,47
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Ar-Ge yatırımlarınız boşa gitmesin

Ar-Ge yatırımlarınız boşa gitmesin
18 Şubat 2014 10:50
A+
A-

ARGE3

Türkiye’nin alanında lider firması Destek Patent uyarıyor:

“Kazandıran Ar-Ge”niz olsun istiyorsanız doğru strateji ve altyapıya sahip olmalısınız. Ar-Ge çalışmalarınız doğru başlamıyorsa, patent verilerini doğru okuyamıyorsanız ayırdığınız kaynaklar, harcanan emekler boşa gidecektir.”

 Avrupa’da her yıl Ar-Ge kaynaklarının yüzde 25’i zaten yapılmış olan buluşlar üzerine boşa harcanmaktadır. Türkiye’de ise bu oran patent verilerinin doğru okunamaması, patent kaynaklarının yeterince değerlendirilememesi ve yanlış kurgulanmış stratejiler nedeniyle çok daha yüksektir. Bu durum Ar-Ge çalışmalarına ayrılan bütçe, zaman ve emeğin boşa gitmesine neden olmaktadır.

Türkiye’de 30 yıldır patent ve marka tescil danışmanlık hizmeti veren Destek Patent, Ar-Ge çalışmalarının kazandıran yatırımlara dönüşmesi için en verimli ve kolay yolun patent dokümanlarının doğru analiz edilip uygun bir strateji ile yürütülmesinden geçtiğini söylüyor.

Ar-Ge çalışmalarının patentle kazanca dönüştürüleceğinin altını çizen Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Patent dokümanlarında yer alan bilgilerin yüzde 80’i başka hiçbir yerde bulunmamaktadır. Bu dokümanların incelenip analiz edilmesiyle daha önceden yapılmış araştırmaların tekrarlanmasının önüne geçilebilir. Doğru strateji ve altyapı ile alınmış patentleri yorumladığımız takdirde birçok değerli çözümü ücretsiz olarak elde etmek mümkündür. Bu sayede maliyetleri düşürürken, sektörünüzdeki teknolojik gelişmeleri ve rakiplerinizi izlemek kolaylaşır, yeni geliştirdiğiniz ürünlerde de patent ve teknolojik üstünlük fırsatlarını yakalayabilirsiniz” dedi.

Ar-Ge’de başarının anahtarları

Firmaların Ar-Ge çalışmalarından kazanç sağlayabilmeleri için aşağıdaki unsurları göz ardı etmemeleri gerekiyor:

•                Ar-Ge personelinin patenti anlayan ve okuyan kişiler olarak eğitilmesi;

•                Sektörün ve rakiplerin patent başvurularının araştırılması, analizi ve raporlanması;

•                Ar-Ge faaliyetleri ve yeni projeleri için devlet teşvik fırsatlarının değerlendirilmesi;

•                Katma değerli buluşlar için patent uzmanları gözetiminde patent başvuru dosyasının hazırlanması;

•                Mevcut patentlerin değerlemesi ve ticarileştirilmesine ilişkin çalışmalar yapılması;

•                Patent hukuku ve yaşanan hak ihlalleri ile ilgili aksiyon alınması;

•                Çözüm bekleyen teknik problemler için gerektiğinde üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisleri ile iletişime geçilmesi.

30 yılı aşan Destek Patent birikim ve deneyiminin önemini vurgulayan Kemal Yamankaradeniz, “Konusunda uzman patent vekili ve mühendislerimizle iş ortaklarımıza değer katmayı, Ar-Ge yatırımlarını kazanca dönüştürmelerine yardımcı olmayı sürdüreceğiz” dedi.

 

REKLAM ALANI