Dolar 32,5807
Euro 34,6753
Altın 2.521,32
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

“Ar-Ge Desteği Konusunda Devlet Üzerine Düşeni Yaptı.”

“Ar-Ge Desteği Konusunda Devlet Üzerine Düşeni Yaptı.”
04 Mayıs 2014 10:36 | Son Güncellenme: 04 Mayıs 2014 10:37
A+
A-

huseyinkarslioglu

Teknoloji Ürün Yatırım Destek Programı ile birlikte Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Ar-Ge yatırım destekleri resmileştirdi. Sistem Global Danışmanlık Kurucu Ortağı Hüseyin Karslıoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Ar-Ge projesi ile ilgili olarak, fikir, proje, geliştirme, prototip, yatırım, istihdam, pazarlama, ihracat ve kamu ihalelerine kadar giden tüm süreçlerde çok önemli ve çok ciddi hibesel / vergisel destekler geliştirilmiş oldu. Artık bence top bizde, bahanemiz kalmadı. Artık geliştirmek, üretmek ve uluslararası rekabete layıkıyla girmek zorundayız.”dedi.

Ar-Ge Yatırımlarına önemli bir destek sağlayan bu adım ile birlikte; Ar-Ge projelerini başarı ile tamamlayan firmaların bu projeleri kapsamında, teknolojik ürün üretimi ile ilgili yatırım yapmaları halinde Bakanlık tarafından yapılacak yatırımlara önemli bir destk sağlanıyor.

Bu destek kapsamında;

1.     Ar-Ge projenizle ilgili kamusal desteklerden faydalanmışsanız; (TÜBİTAK – Teydeb, SANTEZ, TTGV, ULUSLARASI destek programları… gibi),

2.     Hiçbir destek almadan kendi kaynaklarınız ile geliştirdiğiniz ve patent aldığınız  Ar-Ge projeniz varsa;

3.     TEKNOPARK‘da geliştirdiğiniz projeniz sonucunda bir teknolojik ürün geliştirmişseniz;

4.     Yukarıdaki 3 şarttan birine sahip olan kişi veya şirketten, ilgili projeleri hukuken devir alıp yatırım yapacak iseniz;

5.     Yukarıdaki ilk 2 şarttan birine YURTDIŞINDA sahip olan ama yatırımı Türkiye‘de yapacak bir yatırımcı iseniz;

6.     Bu kapsamda TEKNOLOJİK ÜRÜN üretimine yönelik bir yatırım yapacaksanız;

Destekler;

·       5.000.000.TL’ye kadar hibe şeklinde makine ve teçhizat alım desteği

·       50.000.000.TL’ye kadar kullanılacak yatırım kredisinde faiz desteği. (İlk 10.000.000.TL’ye kadar kullanılacak kredilerde %100’e kadar, sonraki kredilerde %50’ye kadar oluşacak banka kredi faizleri bakanlık tarafından karşılanacaktır.)

·       Yatırımın tamamlanıp işletmeye geçilmesinden itibaren 1 yıllık döneme ait PERSONEL, ENERJİ ve KİRA giderleri %75’e kadar hibe olarak yatırımcıya bakanlıkça geri ödenecektir.

·       Ayrıca yatırımcının kendi bünyesinde Ar-Ge Projeleri ve destek programlarını yönetmek üzere istihdam edeceği nitelikli personelin maaşı (Brüt asgari ücret) 31.12.2023 tarihine kadar bakanlık tarafından karşılanacaktır.

Yukarıdaki desteklerden bir bütün olarak yararlanılabilecek. Toplam olarak her bir proje için bu desteklerden 10.000.000.TL’ye kadar geri ödemesiz hibe şeklinde yararlanmak mümkün.

Hüseyin Karslıoğlu şunları ifade etti; “Yönetmeliği detaylı incelediğimizde; katma değerli ürüne yönelik proje geliştiren veya planlayan kişi ve kuruluşlar için çok önemli bir motivasyon ve finansal güç oluşturulduğunu görüyorum. Ayrıca TEKNOPARKLARDA faaliyet gösteren ve üretim yapabilecek firmaların bu kapsamda düşünülmüş olmasının, önümüzdeki dönemde ÜNİVERSİTE – SANAYİ işbirliği anlamında devrimsel etkilerini hep birlikte göreceğimizi düşünüyorum. Bu destek programı ile proje sahibi hak devri ve anlaşması sayesinde yatırımcıyla tam bir sinerjik takım oluşturularak; ilgili projelerin ekonomimize hızla kazandırılması mümkün olacaktır. Bunun yanında yatırım finansmanı ve yükü ürkekliğine neden olan etkenleri devre dışı bırakarak proje geliştirme defansı gösteren sektör ve kişiler için de bu düzenleme bir çıkış yolu olacaktır.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI