Dolar 32,3602
Euro 35,0056
Altın 2.325,97
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Almanya seçimleri Turkiye’yi nasıl etkiler

Almanya seçimleri Turkiye’yi nasıl etkiler
30 Eylül 2017 13:00
A+
A-

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (CIES), Almanya seçimlerinin hemen ardından CIES Seçim Panelleri Serisi’nin yedincisini düzenledi. Panel serisinin bu oturumunda, 24 Eylül Almanya Federal seçimlerini, uluslararası ilişkiler üzerinden tartışmak ve özellikle Türkiye’ye etkilerini anlamak amaçlandı.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serhat Güvenç’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve İstanbul Politikaları Merkezi Kıdemli Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Evin, Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve İktisadi Kalkınma Vakfı (IKV) Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas ile Gazeteci Ahu Özyurt konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Serhat Güvenç: “Merkel’i zorlu bir gündem bekliyor”

Almanya’daki seçimlerin sadece Alman siyaseti açısından değil, Avrupa Birliği, Avrupa Birliği-Türkiye ve Almanya’nın dünya sistemindeki rolüne etkilerinin tartışıldığı panelde konuşan Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serhat Güvenç, “Bayan Merkel’in bir kez daha seçimleri kazanması önemli bir başarı. Ancak kendisini oldukça zorlu bir gündem bekliyor. Ana akım temsicileri olan Hristiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratlar bu seçimde ciddi oranda oy kaybına uğradı. Seçimin en çarpıcı yönü buydu. Bir diğer yönü ise Alternative für Deuthchland’ın mecliste güçlü biçimde temsil fırsatı kazanması. Almanya’nın ekonomik göstergeleri Merkel’in başında bulundunduğu Büyük Koalisyon’dan hoşnutsuzluğun temelde göçmen krizi ve AB politikaları kaynaklı olduğunu düşündürüyor. Bir diğer ifadeyle seçmen Almanya öncelikli bir siyaset bekliyor. Ancak Bayan Merkel, özellikle ABD’nin yavaş yavaş içine dönmeye çalıştığı bu evrede hem uluslararası liberal sistemin liderliğini üstlenmek, hem de AB’ye yeni bir yön vermek gibi tercihlerle de karşı karşıya. Dolayısıyla içerideki ve dışarıdaki öncelikleri bağdaştırmak önümüzdeki dönem Bayan Merkel’i zorlamaya aday” açıklamasında bulundu.

REKLAM ALANI