Dolar 32,3241
Euro 35,1067
Altın 2.300,79
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Alım Satım Tapu Harçları Düşürülmeli

Alım Satım Tapu Harçları Düşürülmeli
23 Kasım 2016 11:14
A+
A-

memduh-turkoglu

Tapu alım satım harçlarının yüksek olmasının vatandaş ile devlet arasındaki ilişkiyi zedelediğini söyleyen Benevre  Beytepe Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Türkoğlu “Tapu harçları yüzde 1’lere düşürülmeli” dedi.

Tapu harçlarının düşürülmesinin tüketici ile devlet arasında yaşanan sorunları ortadan kaldıracağını belirten Benevre Beytepe Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Türkoğlu, harçlardaki yüzde 4’lük oranın yüzde 1’lere kadar indirilmesi gerektiğini söyledi. Satıcı ve alıcının tapu harçlarındaki bu yüksek oran sebebiyle gayrimenkulu değerinin altında gösterdiğini anlatan Türkoğlu “Bu durum devlet ve vatandaş arasında güven açısından tehlike arz ediyor” diye konuştu.

Yüzde 4’lük oran çok fazla

Memduh Türkoğlu, satıcı ve alıcının tapu harçlarındaki yüzde 4’lük oran sebebiyle gayrimenkulü değerinden az gösterdiğini söyledi. Türkoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Satıcı ve ya alıcı gayrimenkulun değeri 500 bin TL ise bunu 200 bin TL olarak gösteriyor. Aradaki 300 bin TL’lik gayrimenkulün değeri de banka dışında kayıtdışı elden alınıp veriliyor. Buradaki vergi oranı 10 bin TL satıcı, 10 bin TL alıcı olmak üzere 20 bin TL’yi buluyor. Vatandaşta bu oranı ödememek için kayıt dışı yöntemlere başvuruyor. Hem alıcıdan yüzde 2, hem satıcıdan yüzde 2 yani toplamda yüzde 4 olan bu oran 2007 yılında olduğu gibi tekrardan yüzde 1’e indirilmeli, hatta bu oran daha da aşağılara çekilmeli” dedi.

Devlet ile vatandaş arasındaki barış bozuluyor

Vergide düşüşe gidildiği takdirde hem vatandaşın hem de devletin yüzünün güleceğini belirten Türkoğlu “Gayrimenkul değerinden az gösterildiğinde bu durum bir şekilde ortaya çıkıyor ve devlet ile vatandaşın arasında güven kaybına sebep oluyor. Bunu önlemenin yani kısaca kayıt dışının önüne geçilmesinin en kolay yolu, vergi oranlarında indirime gidilmesidir. Yaşanan bu indirim, devlet açısından vergi kaybına yol açmaz. Aksine kazanç sağlar.” ifadelerini kullandı.

Yapılan düzenlemeyle tüketici alışkanlıklarının da olumlu yönde etkileneceğini belirten Türkoğlu, bu tür düzenlemelerin kullanıcıların satın alma alışkanlıklarından karar verme noktalarına kadar etkili olacağının altını çizdi.

REKLAM ALANI