Dolar 32,6924
Euro 34,8957
Altın 2.508,72
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Akıllı telefon satışları taksit yasağı dinlemedi

Akıllı telefon satışları taksit yasağı dinlemedi
19 Haziran 2014 12:48
A+
A-

akilli telefonGeçtiğimiz yıl ayda 750 bin adet olan akıllı telefon satışları, taksit sınırlandırmasından sonra ayda 755 bin adede yükseldi. Kredi kartına taksit sınırlaması teknoloji marketlerinin satışının yüzde 18 düşmesine yol açarken GSM operatörleri ve senetli satış mağazalarındaki satışlarla toplamda akıllı telefon satışı artmış oldu.

Kredi kartına taksit sınırlandırmasının ardından ülke genelinde düşeceği öngörülen akıllı telefon satışları, teknoloji marketlerinde yüzde 18 oranında düşmesine karşın, GSM operatörleri ve senetli satış mağazalarında arttı. Geçtiğimiz yıl ayda 750 bin adet olan akıllı telefon satışları, taksit sınırlandırmasından sonra ayda 755 bin adede yükseldi.

“TEKNOLOJİ MARKETLERDE DÜŞTÜ”

Türkiye genelindeki akıllı telefon satışlarını değerlendiren Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir elefonlarda taksit uygulamasının kaldırılmasının ardından, teknoloji marketlerinde gerçekleşen akıllı telefon satışlarının 2013 yılındaki satışların da gerisine düştüğüne dikkat çekti.

Erdemir “Tüm Türkiye pazarı incelendiğinde ise teknoloji marketlerinin aksine bir tablo ortaya çıkıyor ve akıllı telefonların satış adetlerinin arttığı görülüyor. GfK verilerine göre, ülke genelinde 2013 yılında ayda ortalama 750 bin adet akıllı telefon satılırken, bu sayı 1 Şubat 2014’ten sonra 755 bine çıktı. Bunun ise sadece 158 bin adedi teknoloji marketlerinde satılıyor. Bu durum, 1 Şubat’ta yürürlüğe giren kredi kartı düzenlemesinden sonra teknoloji marketlerinde ciddi düşüş yaşayan akıllı telefon satışlarının diğer satış kanallarına ciddi bir şekilde kaydığını ve hatta büyüme gösterdiğini ispatlıyor. Kısacası, kredi kartı sınırlandırmasından sonra teknoloji marketlerinin kaybettiği pazar, GSM operatörleri ve senetli satış mağazalarına altın tepside sunuldu. Kredi kartı düzenlemesiyle telefon satışlarının düşürülmesi planlanıyordu ancak bu önlemin hiçbir işe yaramadığını satış rakamları ortaya koyuyor. Şubat ayında dillendirdiğimiz öngörülerimiz gerçekleşti ve olan teknoloji marketlerine oldu. Bu sınırlamadan tek kârlı çıkan GSM operatörleri ve senetli satış mağazaları oldu.” diye konuştu.

Akıllı Telefon Satış Adetleri

Tüm Türkiye

2013 yılı aylık ortalama: 750.000 adet

2014 Şubat-Mart-Nisan ortalaması: 755.000 adet

Teknoloji marketleri

2013 yılı aylık ortalama: 192.000 adet

2014 Şubat-Mart-Nisan ortalaması: 158.000 adet

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI