Dolar 32,5498
Euro 34,8775
Altın 2.431,33
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Akıllı Şehir Projeleri teşvik edilmeli

Akıllı Şehir Projeleri teşvik edilmeli
30 Mayıs 2014 16:09 | Son Güncellenme: 30 Mayıs 2014 16:44
A+
A-

smartcityIBM Türk, ülkelerin ekonomik büyümesi açısından çok kritik önem taşıyan şehirler ve sürdürülebilir gelişim konularını masaya yatırdı.

Ankara’da düzenlenen toplantıda, Türkiye’nin de ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine doğrudan katkı sağlamaya aday önemli konunun yanı sıra IBM’in bu alandaki çalışmaları anlatıldı.

Toplantıda konuşan IBM Türk Teknoloji ve Sektörel Çözümler Satış Müdürü Server Tanfer konu ile ilgili şunları söyledi:

“Şehirleşme oranı artışı birlikte pek çok sorun getiriyor, bu sorunlara getirdiğimiz çözümlerin hızı sorunların ortaya çıkma hızından daha fazla olmalı. Aksi takdirde şehirlerdeki yaşam kalitesinde düşüş kaçınılmaz olacaktır. En üst düzeydeki şehir yöneticileri, şehir planlamacıları ve başkanları teknoloji odaklı projeleri anlamalı, teşvik etmeli ve sahip çıkmalıdır. Bu projeler belediyelerin bilgi işlem dairelerine ait değil, doğrudan başkanın gündeminde ve takibinde olmalıdır. Bir ülkenin gelişen ya da gelişmiş bir pazar olması önemli değil, pozitif bir çalışma ortamını sunmayı başaran ülkeler ekonomik büyüme, istihdam ve refah anlamında ciddi kazanımlara ulaşırlar. Bunun yanı sıra, akıllı şehir olmanın uluslararası arenada sağladığı bir de prestij unsuru var.

Örneğin, Rio de Janeiro şehrinin 2014 FIFA Dünya Kupasına ve 2016 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmaya hak kazanması bir tesadüf değildir. Bu sürece hazırlanırken Rio, akıllı teknolojilere yatırım yaptı, IBM ile işbirliği yaparak altyapısını yenileyerek vatandaşlarının yaşam şartlarını iyileştirecek ve sistemlerini geleceğe hazırlayacak projeler planladı. ” dedi.

Etkinlikte, Türkiye’de bu anlamda uygulamaya sokulan kapsamlı, etkili ve kalıcı proje sayısının arttırılması gerektiğinden bahsedildi. Akıllı şehirlere kavuşmak olgusuna; sonuca yönelik projeler üretilmesiyle ve bu projelerin ne gibi bir verimlilik artışı getirdiğinin ölçümlenmesinin önemine değinildi. Türkiye’de bilişim teknolojisi ağırlıklı şehir projelerine bakıldığında ise büyük ve etkili projeler yerine küçük ve sınırlı etkisi olan prototiplerin var olduğu, bu sebeple de şehir sorunlarını çözme noktasında bu prototiplerin yetersiz kaldığının altı çizildi.

Akıllı Şehir projelerinde farkındalık başladı

IBM’in 2008 yılında duyurduğu “Akıllı Dünya ” girişiminin en önemli bileşenlerinden biri olan “Akıllı Şehirler ” son dönemlerde pek çok belediye, kamu kurumu, üniversiteler ve özel sektör tarafından benimsendi ve bu konuda fikirler ve projeler hayata geçirilmeye başladı. Hayata geçirilen projelerin önemli bir bölümünde teknoloji yoğun biçimde kullanılıyor çünkü şehir hizmetlerinde önemli bir verimlilik ve yaratıcılık zemini hazırlayabiliyor. Ulaşım, sağlık, vatandaş ilişkileri, çevre, altyapı işletimi, eğitim ve kültür, acil durum yönetimi, güvenlik gibi pek çok başlık altında teknoloji kullanımı hem projenin gerçekleştirilmesi hem de hizmetin verimli bir biçimde sürdürülebilmesi için vazgeçilmez bir bileşen.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI