Dolar 32,5987
Euro 34,7452
Altın 2.497,10
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Akıllı sayaçta dağıtım oyunu

Akıllı sayaçta dağıtım oyunu
04 Ağustos 2014 10:08 | Son Güncellenme: 04 Ağustos 2014 10:11
A+
A-

akilli sayaçDağıtım şirketleri, sayaç maliyetlerine katlanmamak için başvuru yapan işletme ya da konut sahiplerine “Sayaç değiştirmek zorunda değilsiniz” açıklaması yapıyor.

Geçen yıl mart ayında kabul edilen yeni Elektrik Piyasası Yasası ile akıllı sayaçların mülkiyeti dağıtım şirketlerine geçti. Yasaya göre, tüm akıllı sayaç değişiklikleri ilgili dağıtım şirketleri tarafından yapılmak zorunda. Ancak dağıtım şirketleri sayaç maliyetlerine katlanmamak için başvuru yapan işletme ya da konut sahiplerine “Sayaç değiştirmek zorunda değilsiniz” açıklaması yapıyor. İstanbul Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Beyza Metin, yasadan sonra dağıtım şirketlerinin maliyetler yüzünden mevcut sayaçları değiştirmek istemediğini söyledi. Metin akıllı sayaç almak isteyen tüketicileri de kendi ceplerinden ödememesi gerektiği konusunda uyardı. Akıllı tarifeye geçmek isteyen tüketiciye dağıtım firmalarının akıllı sayacın kurulumunu gerçekleştirmekle yükümlü olduğuna dikkat çeken Metin, ”Bu sayaçların maliyetleri var ve dağıtım şirketleri bu maliyetlere katlanmak istemiyor. Bu firmalar hiçbir şekilde tüketicinden sayaç ücreti talep edemez. Bu çok fazla bilinmediği için firmalar akıllı sayaç parasını tüketiciden almaya çalışıyor” diye konuştu. Sürekli tebliğ değiştiğini belirten Beyza Metin, ”Önce akıllı sayaç takmak zorunluydu sonra başka bir tebliğ ile bu zorunluluğu kaldırdılar mevcut sayaçlara kalibrasyon şartı getirdiler. Bunun da akıllı sayaç kadar maliyeti var. Bu konularda büyük sıkıntılar var” ifadelerini kullandı. Akıllı tarife konusunda tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen Metin,” Belirli saat dilimlerini aşan kullanım yapılırsa faturaları kabarabilir buna dikkat etmek gerekir” dedi.

“Yaz döneminde akılı tarifeye geçmek mantıklı”

Kayıp – kaçak bedellerinin vatandaşa yansıtılmaması gerektiğini vurgulayan Beyza Metin,” Yaz döneminde eğer klima kullanılıyorsa akıllı tarifeye geçmek mantıklı olabilir. Faturalara yansıtılan gizli zamlar var. Örneğin TEİAŞ ana dağıtım şirketlerine elektrik satışını yüzde 10 düşürüyor. Dağıtım şirketleri bunu faturalara yansıtmıyor. İndirimler yapılmıyor. Arıza ve bakımlara yapılması gerek harcamalar yapılmıyor. Faturadan hemen sonra vatandaştan elektrik açma kapama parası alınıyor” diye konuştu. Enerjiden tasarruf etmek için vatandaşa gece çamaşır makinesi çalıştırın demekle olmayacağını kaydeden Metin şu ifadeleri kullandı:” Türkiye’de sanayiide kullanılan enerjide verimliliğe yönelmek gerekiyor. ABD’de enerji verimliliği yasası ile yüzde 25 enerji tasarruf edildi. Türkiye’de dağıtım hatlarında elektriğin yüzde 20’si kayboluyor. Bu rakam Avrupa ülkelerinde yüzde 7-8 oranında.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI