Dolar 32,4987
Euro 34,5779
Altın 2.477,99
BİST 9.551,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Akbank’tan aile şirketlerinin kurumsallaşmasına ilk adım desteği 

Akbank’tan aile şirketlerinin kurumsallaşmasına ilk adım desteği 
23 Aralık 2014 10:37
A+
A-

AKBANK

Akbank’ın, şirketlerin kurumsallaşmasını ve sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU işbirliğiyle hayata geçirdiği “Akbank Aile Şirketleri Akademisi” ilk mezunlarını verdi.

Akbank’ın, aile şirketlerinin rekabet gücünü artırma ve sağlıklı büyümelerini sağlama, sürdürülebilirlik ve kurumsallaşma çalışmalarına destek olma hedefiyle, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU işbirliğiyle hazırladığı “Akbank Aile Şirketleri Akademisi” ilk dönem mezunları sertifikalarını aldılar.

Şirketlerde kurumsallaşmanın devamlılık açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “Bazı aile şirketlerinin devam edememesinin nedenlerinin başında, nesilden nesile geçiş planının ve tanımlanmış bir sürecin olmaması geliyor. Aile şirketlerinde şirket içi kuralların yanısıra doğal olarak duygular da devreye giriyor. Duyguların yoğun olduğu bu ortamda şirketlerin gelecek nesillere sağlıklı olarak devam etmesi için kurumsallaşması şart.  Oysaki dünyada ve Türkiye’de kurulan bu tip firmaların çoğu geleceğe ilişkin planlama yapmayan, günün şartlarına göre gelişen ve zamanla aile üyelerinin daha fazla katıldığı bir yapıda. Ancak uzun vadede aile içi anlaşmazlıklar, profesyonellerin bu şirketlerde yaşadığı zorluklar gibi birçok sorun nedeniyle büyüme ve finansal başarı sürdürülemiyor. Firma sahipleri şirket içi sorunlarla uğraşırken bir yandan da rekabetle başa çıkmak zorunda kalıyorlar. Yıllarca alın teri ile çalışıp büyük bir özveriyle devem ettirdikleri şirketleri işte bu ortamda yok olma noktasına gelebiliyor” dedi ve ekledi:

“Nitekim aile şirketlerine yönelik yapılan araştırmalarda çok çarpıcı sonuçlar görüyoruz. Türkiye’de şirketlerin %80’i 5.yılına, %96’sı 10. yılına ulaşamıyor. Sisteme kayıtlı şirketlerin %95’i, KOBİ’lerin ise %98,8’i aile şirketi. Aile şirketlerinin %80’i ailevi konularda alınan kararlar, %20’si ticari konularda alınan kararlar nedeniyle yok oluyor.

Biz de bu gerçeklerden hareketle, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi, EDU’nun kapısını çaldık. EDU ile uzun çalışmalar sonucunda titizlikle tasarladığımız “Akbank Aile Şirketleri Akademisi”ni hayata geçirdik. Akademimizin ilk döneminde sertifika almaya hak kazanan 30 aile şirketinin yöneticisi ya da ortağı, günümüzün yoğun rekabet koşullarında nasıl ayakta kalınabileceğini ve şirketlerinin gelecek kuşaklara nasıl aktarılabileceğini uygulamalı olarak gördüler. Bu programı çok önemsiyoruz çünkü aile şirketlerinin büyümesinin Türkiye ekonomisinin gelişmesi için kritik olduğuna inanıyoruz.”dedi.

Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU Direktörü Dr. Cüneyt Evirgen ise program hakkındaki görüşlerini şöyle dile getirdi:

“Biz Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi, EDU olarak gelişimin bir yolculuk olduğuna inanıyoruz. Aile şirketleri kimi zaman bu yolculukta kurumsallaşma ve sürdürülebilir büyüme adına doğru adımlar atmakta zorlanabiliyorlar. İşletme faaliyetlerinin kötüye gitmesi ya da son bulması ise ülke ekonomisine ciddi zararlar veriyor. Bu program şirketlerin gelişim yolculuğunda onlara bir kılavuz olmayı amaç edinerek, temel ihtiyaçlarına yönelik içerikler, uygulamaya dönük örnekler, konuk konuşmacılar ve saha ziyaretleri ile destekleniyor. Farklı sektörlerden 2. ve 3. kuşak şirket sahipleri ve ortakların bir araya geldiği programda nesiller boyu kalıcı şirketler için önemli bir adım atılıyor.”

EDU Direktörü Dr. Cüneyt Evirgen’in yönetiminde yürütülen program kapsamında stratejik yönetimden iş geliştirme ve inovasyona, kurumsallaşmadan finansa, şirketlerde iyi yönetim uygulamalarından, hukuki konulara ve insan kaynağı yönetimine kadar pek çok konuda aile şirketi temsilcilerinin ihtiyaç duyacağı başlıklar ele alındı. Dünyadan ve Türkiye’den örneklerle teori ile pratiği birleştiren bilgilere yer verildi. Programın sonunda program sürecinde öğrenilenlerin kurumsal şirketlerde nasıl işlediğini yerinde görmek için Sabancı Holding şirketlerine fabrika ziyaretleri düzenlendi.

Katılımcılar dilerlerse firmalarının kurumsallaşmaları için almaları gereken aksiyonları ve aile anayasasının oluşturulmasını içeren danışmanlık hizmetlerini program ortaklarından indirimli olarak alabiliyor.

Deloitte Türkiye ve Pekin&Bayar Ortak Avukat Bürosu uzmanları da katıldı

Şirketinin kurumsallaşmasını hedefleyen, akademik eğitim ile günceli yakalamak isteyen, şirket yönetimini yeni jenerasyona devretmeyi planlayan aile şirketleri için tasarlanan program kapsamındaki dersler; her biri konusunda uzman ve iş dünyasında üst düzey yöneticilik yapmış EDU danışmanlarının yanı sıra program ortakları olan Deloitte Türkiye ve Pekin&Bayar Ortak Avukat Bürosu eğitimcileri tarafından verildi. Bunlara ilave olarak Sabancı Holding firmalarının CEO’ları gibi sektörün önde gelen 5 değerli yöneticisi ile sohbet toplantıları gerçekleştirildi. Katılımcılar bu kişilerle birebir görüşme ve onlara sorularını ilk ağızdan sorma fırsatını yakaladılar. Eğitmenler ve sohbet toplantılarındaki profesyoneller eğitimlerin sadece teorik olmaması için gerçek hayattaki tecrübelerini ve örnekleri paylaştılar.

EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI