Dolar 32,5865
Euro 34,8497
Altın 2.499,00
BİST 9.699,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Akbank’ın başlattığı “Tasarruf Seferberliği”meyvelerini vermeye başladı

Akbank’ın başlattığı “Tasarruf Seferberliği”meyvelerini vermeye başladı
31 Mayıs 2013 09:50
A+
A-

GALIPTOZGE

Türkiye’nin 2023 hedeflerine destek olmak için başlattığı “Tasarruf Seferberliği”yle Akbank, finansal okuryazarlık kapsamında 2014 sonuna kadar 15 bin çocuğa tasarruf eğitimi vermeyi hedefliyor.

Akbank, Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sağlıklı büyümesi için kritik önem taşıyan tasarrufların artırılmasına yönelik 5 Nisan 2012’de başlattığı “Tasarruf Seferberliği”ni yaygınlaştırma çalışmalarını sürdürüyor. Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, Akbank Tasarruf Seferberliği’ne ilişkin basın toplantısında, yürütülen projeleri değerlendirdi, çalışmalar hakkında bilgi verdi ve hedefleri açıkladı. Tözge, Türkiye’nin 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefinde tasarrufun artırılmasının önemine tekrar dikkat çekti.

Tasarruf oranı artışa geçiyor

Düşük tasarruf oranlarının, Türkiye’nin ihtiyacı olan hızlı ve sağlıklı büyümenin önündeki en önemli sorun olduğunun altını çizen Tözge, “Kamu ve özel sektörün yarattığı toplam tasarruf miktarının, toplam harcanabilir gelire bölünmesiyle hesaplanan Tasarruf Oranı, kısaca harcanabilir gelirin tüketime ayrılmayan payıdır. Bir ülkede sürdürülebilir büyümenin yakalanabilmesi için tüketim ve yatırım dengesinin kurulması gerekir. 2012’de tasarrufların artmasına ek olarak cari açığın da %10’dan %6’ya düşmesiyle tasarruf oranımız %14 olarak gerçekleşti. Ancak, 2023 hedefi yolunda, gelişmekte olan ülkelerin yüzde 30’lara kadar yükselebilen tasarruf oranlarını dikkate aldığımızda, tasarruf oranımızı daha da hızlı artırmamız gerekliliği ortada. Akbank olarak yeni ürün, hizmet ve kampanyalarımızla Türkiye’de tasarruf alışkanlığının yerleştirilerek ekonominin sağlıklı bir büyüme trendi yakalaması için liderlik yapmaya devam edeceğiz” dedi.

BES’te %25 destek tasarrufu teşvik ediyor

Yılbaşında devreye giren yüzde 25’lik devlet desteği ve emeklilik avantajlarının 18 yaş üstü tüm vatandaşlarımızı kapsamasıyla BES’te çok hızlı bir gelişim yaşandığına dikkat çeken Tözge, “Yıl başında 3.1 milyon düzeyinde olan BES katılımcı sayısı Mayıs ortasında 3.5 milyona çıktı, toplam fon tutarı %16’lık artışla 20.3 milyar TL’den 23.5 milyar TL’ye yükseldi. Mevcut teşvikler yürürlükte kaldığı sürece emeklilik fonlarının toplam tasarruflar içindeki payı her geçen gün artacaktır. Müşterilerimizin bu avantajdan maksimum düzeyde yararlanması için ülke genelinde tüm kanallarımızdan aktif olarak bilgilendirme kampanyaları düzenliyoruz” dedi.

Düşük faiz dönemlerinde reel gelir elde etmek isteyenlerin yıldızı yatırım fonları

2013 yılı itibariyle yatırım fonlarında ortaya çıkan fırsatlara dikkat çeken Tözge, “Yaklaşık 5 yıldır 30 milyar TL düzeyinde takılıp kalan yatırım fonları pazar büyüklüğü 2013 ilk 5 aylık dönemde %16’lık yükselişle 34.9 milyar TL’ye ulaştı. Özellikle faizlerin küresel ölçekte ve Türkiye’de düşüş eğilimine girmesiyle, yatırım fonlarında önümüzdeki yıllarda büyümenin daha da hızlı olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Global piyasalarda ve tüm varlık sınıflarında yatırımcılara geniş bir yatırım fon ürün yelpazesi sunduklarını kaydeden Tözge, “2012 Eylül’de arz ettiğimiz Özel Sektör Tahvil Bono Fonu, yatırımcısına devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) üzerinde bir getiri sağlamayı hedefiyle büyük ilgi gördü. Bu ürün bireysel olarak ulaşımın zor olduğu özel sektör tahvilleri (ÖST) piyasasına da kolayca erişim sağlıyor. Fonun 2013 Mayıs itibariyle ulaştığı 325 milyon liralık hacmi, gördüğü yüksek ilgiyi yansıtıyor. Bu yıl yatırımcılara ayrıca Akbank Birebir Bankacılık B Tipi Değişken Fon sunduk. Bu yeni fonumuz da kısa bir sürede 161 milyon lira hacme ulaştı. 2013 Mart sonunda mevduat bankaları arasında bir ilk olan “Kira Sertifikaları Fonu”muzu halka arz ederek, tasarruf sahiplerine yeni bir yatırım aracı daha kazandırdık ve yatırımcılardan büyük ilgi görmekteyiz” dedi.

Geleneksel yatırım aracımız altın

Son yıllarda altın fiyatlarındaki hareketlilikle yatırımcıların altın ve altına dayalı ürünlere olan ilgisinin artığını belirten Tözge, “Bu durum bankalardaki altın hesaplarının rekor seviyeye ulaşmasını sağladı. BDDK’nın yayınladığı 2013 yılı birinci çeyrek sonu kıymetli maden depo hesabı verilerine göre sektörümüzde 20.7 milyar TL (yaklaşık 225 Ton) hacme ulaşıldı. Bu, son birkaç yılda altın bankacılığı alanındaki yeni ürünlerle, yastık altında kalacak yaklaşık 21 milyar TL’lik bir kaynağın bankalar aracılığıyla ülke ekonomisine kazandırıldığını gösteriyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ve dış kaynağa ihtiyaç duyulan ülkelerde özellikle yastık altı kaynakların ekonomiye kazandırılması ve ek kaynak olarak değerlendirilmesi büyük önem taşıyor” dedi.  Müşterilerine mevduat hesabındaki altınlar karşılığında düşük maliyetli kredi kullanma olanağı da sunduklarını belirten Tözge,Böylece müşterilerimiz altınlarını bozdurmadan nakit ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Müşterilerimizin büyük beğenisini toplayan ürün ve hizmetlerimizle, 2013 ilk çeyrekte, altın mevduatımızı %20 artırarak, 15 tondan 18 tona çıkarttık. Yılın ikinci yarısında yine yepyeni ürün ve hizmetleri devreye almayı planlıyoruz” dedi. 

Akbank, finansal okuryazarlığın geliştirilmesi için okullardaki çalışmalarını yaygınlaştırarak sürdürüyor

Tasarrufun ana adresi olan bankacılık sektörünün, tasarruf bilincinin geliştirilmesinde önemli rolü bulunduğuna inandıklarını vurgulayan Tözge, “Akbank olarak, Türkiye’nin 2023 hedeflerine destek olmaya ve çocuklarımıza daha zengin bir ülke bırakmak için üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız. Bu vizyonla Tasarruf Seferberliği’mizi tüm toplumumuza, çalışan, üreten herkese yönelik projelerimizle başlattık. Finansal okuryazarlığın geliştirilmesi için okullardaki çalışmalarımızı yaygınlaştırarak sürdürüyoruz. Liderlik ettiğimiz bu projelerin sektörümüzce benimsenerek, desteklendiğini görmek bizi mutlu ediyor. Gelecek kuşaklarda finansal okuryazarlığın gelişmesi için, “Ekonominin Kahramanı Çocuklar Projesi’ni geliştirdik. Mart 2012’den bugüne kadar proje kapsamında 100’ü aşkın gönüllümüzle 8,500 ’e yakın öğrenciye ‘Bankacılık ve Tasarruf’ konusunda eğitim verdik. 2013- 2014 öğretim yılında, bu çalışmalarımızı, daha da yaygınlaştırarak yaklaşık 15.000 çocuğumuza ulaşmayı hedefliyoruz. Projemizi genişletme motivasyonumuz, öğrencilerden aldığımız çok olumlu dönüşler ile farklı illerdeki okullardan gelen taleplerle daha da arttı” dedi.

REKLAM ALANI