Dolar 32,5334
Euro 34,9533
Altın 2.431,20
BİST 9.717,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Ak-Kim 35 yılın verdiği tecrübeyle üretim yapıyor

Ak-Kim 35 yılın verdiği tecrübeyle üretim yapıyor
30 Temmuz 2013 13:50 | Son Güncellenme: 31 Temmuz 2013 09:16
A+
A-

Ak-Kim M Fatih Tanverdi 2

Ak-Kim Kimya Genel Müdürü Tanverdi: 35 yılı aşkın süredir yüksek teknolojiye sahip, çağdaş, yıllık 600 bin tonluk üretim kapasitesine sahip tesislerimizde 500’ü aşkın farklı üretim yapmaktayız ve birçok temel kimyasalda pazar lideri konumunda faaliyet göstermekteyiz.

Ak-Kim Kimya Genel Müdürü Fatih Tanverdi, “Ak-Kim Kimya, 1977 yılında Türkiye’nin en köklü özel sektör kuruluşlarından Akkök Şirketler Grubu’nun iştiraki olarak kurulmuştur. 35 yılı aşkın süredir yüksek teknolojiye sahip çağdaş tesislerimizde üretim yapmaktayız ve birçok temel kimyasalda pazar lideri konumunda faaliyet göstermekteyiz. Aralarında sodyum metabisülfit, amonyum persülfat, potasyum persülfat, monoklor asetik asit, dimetilasetamid, hidrojen peroksit, sodyum perkarbonat gibi ileri teknoloji gerektiren ve yerli sanayi açısından büyük önem arz eden kimyasal maddeleri de tamamen kendi mühendislik ekibimizin kurduğu tesislerde, kendi teknolojimizle Türkiye’ de ilk kez Ak-Kim Kimya olarak biz ürettik. Yıllık 600 bin tonluk üretim kapasitesine sahip fabrikalarımızda 500’ü aşkın farklı kimyasal maddenin üretimini yapıyoruz.  Sahip olduğumuz geniş ürün yelpazesiyle bütün sanayi gruplarına hitap ediyoruz. Uluslararası pazarın kalite onayını almış inorganik, organik kimyasallar ve tekstil yardımcı maddeleri ile kâğıt, su, çimento öğütme, beton katkı ve yapı kimyasalları üreterek; tekstil, ev bakımı, kimya ve su arıtma gibi birçok farklı sektöre “entegre kimyasal çözümler” sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Geçen yıl AR-GE ile 50 yeni ürün ürettik”

Türkiye’nin yanı sıra 5 kıtada yaklaşık 55 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyen Tanverdi, “Yurtdışı satışlarımızda, üretimimizin yüzde 20’sini ihraç ediyoruz. Satışlarımızın yüzde 60’ını Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Özellikle Sodium metabisulfi’te Avrupa’nın en iyi markalarından biri olduğumuzu söyleyebilirim. Ak-Kim Kimya olarak geliştirdiğimiz tüm ürünlerin piyasa koşullarında rekabetçi olması, müşterilerimize katma değer yaratarak teknik problemlerini çözmesi ve çevre dostu olmasına dikkat ediyoruz. Bu kriterler bağlamında, Ar-Ge merkezimizden aldığımız destekle 2012 yılında performans kimyasalları alanında toplamda 50 yeni ürün geliştirdik” dedi.

“Müşterilerimize özel entegre çözümler sunuyoruz”

Kimya sektöründe, Ar-Ge ve inovasyona ciddi yatırımlar yapılması gerektiğine inanıyor, yenilikçi vizyonumuz ve Ar-Ge yatırımlarımız ile rekabet gücümüzü artırıyoruz diyen Tanverdi,  “Bir diğer önemli nokta da Ak-Kim Kimya’nın kuruluşundan bu yana güçlü bir mühendislik geleneği olmasıdır. Şirketimiz sodyum metabisülfit, amonyum persülfat, potasyum persülfat, dimetilasetamid, dimetilformamid, hidrojen peroksit ve sodyum perkarbonat gibi temel kimyasalların üretimini Türkiye’ de ilk kez, kendi mühendislik ekibi ve teknolojisiyle yapmayı başarmıştır. Ak-Kim aynı zamanda performans kimyasallarını da kendi teknolojisiyle üretmekte ve güçlü know-how bilgisi ve teknik deneyimi ile rakiplerinden ayrışmaktadır” diye konuştu.

 

“Kimya sanayisinin gelişmesi ülkenin gelişmesi demek”

Kimya sanayisinin gelişmesini ülkenin gelişmesiyle eşdeğer olduğunu söyleyen Tanverdi, “Bu sebeple Ak-Kim olarak Ar-Ge yatırımlarımız ile bu yıl da rekabet gücümüzü artırmaya devam ettik. Toplamda 5 milyon TL Ar-Ge yatırımı yaparak, performans kimyasallarında 50 yeni ürün geliştirdik. 2012 yılında Kalite Kontrol Laboratuvarı modernizasyonu için 1,4 milyon TL,  Ar-Ge süreç ve ürün geliştirmesi için de 1,6 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirdik. Ayrıca, 2012 yılında 7 milyon TL bütçeli Depolama ve Lojistik Merkezi yatırımımızı tamamlayarak, depolama ve sevkiyat faaliyetlerinin uygun, güvenli ve verimli koşullarda gerçekleştirilmesi, maliyetlerin azaltılması ve fabrika içi lojistik trafiği kaynaklı muhtemel risklerin ortadan kaldırılması için girişimde bulunduk. 5 milyon TL’lik bir yatırımla gerçekleştirdiğimiz yeni Ar-Ge binamızı da bu yıl içinde devreye alacağız. Ayrıca laboratuvar cihazları için 1,4 milyon TL tutarında da Ar-Ge yatırımı yaptık. Bu bağlamda, 2013 yılında da Ar-Ge yatırımlarına hız kesmeden devam edeceğimizi söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

“2013 yılında yüzde 11 büyüme hedefliyoruz”

Tanverdi, “Büyümemizin devamlılığını sağlayabilmek amacıyla 2013- 2017 stratejik planımız doğrultusunda yatırımlarımız için toplam 90 milyon dolar tutarında bir bütçe öngörüyoruz. Bu yatırımlarımız doğrultusunda hedefimiz 2017 yılında net satışlarımızı iki katına çıkarmak. Ar-Ge alanında ise önümüzdeki dönemde hedefimiz Ar-Ge faaliyetlerimizi ikiye, üçe katlamak. Daha fazla ve etkili performans kimyasalı geliştirerek, bunların ürün portföyümüzdeki ağırlığını artırmak. Ayrıca Türkiye’ nin döviz harcayarak ithal ettiği organik kimyasalları ve tarıma dayalı kimyasalları üretebilmek için teknolojiler geliştirmeyi, nanoteknoloji gibi yeni ve ileri teknolojileri kullanmayı hedefliyoruz. Bu sayede Ak-Kim’de kullanılan prosesleri geliştirerek maliyetleri düşürmek, verimi artırmak ve çevreyi daha fazla korumak istiyoruz. Bu çalışmalarımızın neticesinde en kısa zamanda bir Ar-Ge merkezi olmayı hedefliyoruz” dedi.

“Türkiye büyümede kimyayı da paralel olarak büyütmeli”

Fatih Tanverdi, “Sektöre baktığımızda, Dünyanın ilk dört büyük ekonomisine sahip olan ABD, Çin, Almanya ve Japonya, aynı sıralama ile kimyada da dünyada ilk dörtte yer alıyor. Dolayısıyla, kimya sektörünün bir ülkenin gelişmişlik göstergesi olduğuna inanıyoruz. Türkiye, 2023 vizyonunda dünyanın ilk 10 büyük ekonomisine girmeyi hedefliyorsa, kimya alanında da ilk 10’a girmeyi hedeflemelidir. Ancak bu hedefe ulaşmak için Türkiye’deki büyük boyuttaki işletmelerin sayısının artması ve mevcutların da kendisini sürekli geliştirmesi gerekiyor. Kimya sektöründe dünya ile rekabet edecek düzeni kurabilmek için mutlaka sektörün büyümesi desteklenmelidir. Bu büyümeyi destekleyecek en önemli unsurlardan biri yabancı yatırımcılar olacaktır. 11-16 Ağustos 2013 tarihleri arasında ülkemizde düzenlenecek IUPAC 44. Dünya Kimya Kongresi’nin Türkiye’deki yatırım fırsatlarını tanıtmak açısından çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kimya ile Temiz Enerji”

Tanverdi, “Bu yılki ana teması “Kimya ile Temiz Enerji” olan 44. Dünya Kimya Kongresi’ne ulusal ve uluslararası birçok akademisyen, öğretmen, öğrenci ve sektör yetkilileri katılacak. Aralarında Nobel Kimya Ödülü sahibi Alan Hegeer, Ryojini Noyori, Ada Yonath ve Aaron Ciechanover de bulunduğu konuşmacılar, son çalışmalarını bu kongrede sunacak.  Ak-Kim olarak, dünyanın bu en prestijli kimya kongresini Platin Sponsor olarak desteklemekten, kimyanın gelişimine ve ülkemizin bu alandaki tanıtımına katkı sunmaktan gurur duyuyoruz. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Merkezi ile Harbiye Askeri Müze ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek bu kongreye tüm kimya tutkunlarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 EKONOMİ AJANDASI

 

 

REKLAM ALANI