Dolar 32,3692
Euro 34,9458
Altın 2.325,68
BİST 9.091,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Aile şirketlerini ayakta tutmak zor iş

Aile şirketlerini ayakta tutmak zor iş
08 Mart 2018 11:34
A+
A-

DD Değişim Dinamikleri Yönetim Merkezi tarafından düzenlenen ve aile şirketlerinin yaşadığı sorunlara odaklanılan panele katılan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Çiftçi, “Aile şirketini ayakta tutmak en zor yönetim işi. Aile şirketlerinin sadece yüzde 3’ü dördüncü nesle geçebiliyor” dedi.

 

 

DD Değişim Dinamikleri Yönetim Merkezi, iş dünyasının temelini oluşturan aile şirketlerinin büyüme ve kurumsallaşma süreçlerinde yaşadığı zorlukları bilimsel bir bakış açısıyla ele almak, bu sürecin yönetilmesine ilişkin çözümler geliştirmek üzere iş dünyası ve akademisyenleri düzenlediği panelde bir araya getirdi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, iş dünyasının kurumsallaşıp, büyüyemediği bir ortamda ülkenin büyümesinin mümkün olmadığını söyledi. Teknolojik gelişmelerin şirketleri zorunlu olarak değişime yönlendirdiğini ifade eden Çiftçi, bakanlık olarak şirketlerin kurumsallaşmasına özel önem verdiklerini, KOBİ’lerin ekonomideki payının artmasının ancak bu şekilde mümkün olabileceğini kaydetti. “Bir aile şirketini ayakta tutmak en zor yönetim işidir” diyen Çiftçi, şöyle konuştu: “Birçok ülkede şirketlerin yüzde 70’i aile şirketi. En eski aile şirketi Japonya’da kurulmuş ve bugün yönetimi 46’ncı nesilde. Bizde ise dördüncü nesle geçebilen şirketlerin oranı sadece yüzde 3.”

DD Genel Müdürü Ahmet Nedim Erdemir de, aile şirketlerinin kurumsallaşma noktasında yaşadıkları sıkıntılara dikkati çekerek, “Aile şirketleri kurumsallaşma sürecinin getirdiği veya getireceği zorluklardan kaçınıp bu süreç içinde yer almaktan uzak duruyorlar. Bunun sonucu olarak büyüyemeyen şirket küçülmeye gidiyor.” dedi.

Kurumsallaşma ve değişim süreçlerini yönetmenin işletmelerin en büyük zorluğu olduğunu ifade eden TÜBA Başkanı Ahmet Cevat Acar, işletmelerin yüzde 98 kadarının KOBİ, bunların yüzde 95 kadarının ise aile şirketi olduğu bilgisini verdi. Acar, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Aile işletmelerinde en önemli sorun aile ilişkisi ile iş ilişkisi ayrımının yapılamaması, kişilerin ailedeki rollerinin işlerine taşınması. Aile şirketlerinin yüzde 90’ı 3’üncü kuşağı göremiyor. Bu süreçlerin profesyonel yardım alarak yönetilmesi gerekiyor.”

Eski İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise, 3’üncü nesil bir aile şirketinin başında olduğunu belirterek, geçiş süreçlerinde büyük sancılar çektiklerini, aile ve şirketin bu süreçte yıprandığını söyledi. Kendilerinin istisna olmadığını kaydeden Yalçıntaş, hemen her aile şirketinde benzer sorunların yaşandığını ve bunun ekonomiye zarar verdiğini anlattı. Yalçıntaş, “Aile işletmeleri sermayenin tabana yayılmasını ve esneklik sağlar. Diğer taraftan bu işletmeler kurumsallaşamadıkları durumda yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalıyorlar. Ekonomik kalkınma için adım atması gereken hep devletmiş gibi düşünülür ancak devlet dışında şirketler de bu hedef doğrultusunda verimli ve rekabetçi olmak durumundalar.” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAM ALANI