Dolar 32,5999
Euro 34,8349
Altın 2.491,69
BİST 9.517,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Açık iş sayısı 100 bine yaklaştı

Açık iş sayısı 100 bine yaklaştı
01 Eylül 2012 18:04
A+
A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Geçen yılın Temmuz ayında 52 bin olan açık iş sayısı, bu yıl aynı dönemde 100 bine yaklaştı” dedi.

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçen yılın Temmuz ayında 52 bin olan açık iş sayısının, bu yılın aynı döneminde 100 bine yaklaştığını bildirdi.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, dünyada ve özellikle Avrupa’da yaşanan ekonomik krizlerin de etkisiyle işsizlik rakamlarının üst seviyelere ulaştığını hatırlatarak, istikrarlı ekonomiyle birlikte işsizlikle mücadelede alınan bütüncül tedbirlerle Türkiye’nin işsizlik sorununun giderek azaldığını ifade etti.

Son işsizlik verilerine göre Mayıs döneminde Avrupa Birliği genelinde yüzde 10,4 olan işsizlik oranını Türkiye’de yüzde 8,2’ye indiğinin altını çizen Çelik, bu rakamın 2002’den beri yakalanan en düşük işsizlik seviyesi olduğunu, hedefin işsizliği daha alt seviyelere indirmek olduğunu belirtti.

İşsizlik rakamındaki bu düşüşte en önemli etkenin Toplu Yararına Çalışma Projeleri, İşbaşı Eğitim Programları ile iş ve meslek danışmanlarının göreve başlaması olduğunu vurgulayan Çelik, iş ve meslek danışmanlarının göreve başlamasıyla işsizlik sorunun çözümünde analize dayalı bir sistem geliştirildiğini kaydetti.

İŞKUR’a kayıtlı açık işlerde her geçen gün artış yaşandığını ifade eden Çelik, yapılan araştırmaların işsizlerin kendilerine uygun iş bulmakta, iş verenin ise kendilerine uygun eleman bulmakta zorlandığınını gösterdiğini dile getirdi.

İş ve meslek danışmanlarının bu noktada devreye girdiklerini ve sürekli analiz yaparak soruna çözüm ürettiklerini ifade eden Çelik, işverenlerle iş arayanlar arasında adeta bir köprü vazifesi gördüklerini belirtti.

Bakanlık olarak bütün illerdeki her danışmana işsizleri ve işverenleri adeta zimmetlediklerini kaydeden Çelik, bu çerçevede 2 bin 800 iş ve meslek danışmanın greve başlamasıyla her geçen gün iş sayısı ve işe yerleştirilen kişi sayısının artığını vurguladı.

İŞKUR kayıtlarına göre, Temmuz ayında açık iş sayısının 100 bine yaklaştığını belirten Çelik, geçen yılın aynı döneminde 52 bin olan açık iş sayısının, bu yıl 100 bine çıkmasında iş ve meslek danışmanlarının etkisi olduğunu, iş ve meslek danışmanlarının göreve başlamasıyla işsizlikle mücadelede önemli bir mesafenin daha katedildiğini kaydetti.

Hedefin var olan işin içindeki işsizliği eritmek olduğuna dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

“Artık hiçbir işveren işçi bulamıyorum dememeli ya da mevcut iş varken hiçbir iş arayan iş bulamıyorum dememelidir. Kim nerede, ne şekilde iş veya çalışan arıyorsa hemen kendine uygun işi ve çalışan adayını bulabilmelidir. Ülkemizde işçi sayısının artmasının başka bir nedeni de iş arayanların kendilerine sunulan fırsat eve imkanları yeterince iyi değerlendirememesidir. Rahat, çok emek gerektirmeyen tabiri caizse masabaşı işler arayıp bu türde olmayan işleri reddeden işsizlerin bu davranışları ya da bilimsen adıyla iradi işsizlik olgusu ülkemizdeki işsizliğin hala daha yüksek oranlarda seyretmesinin en önemli nedenlerindendir.

Ülkemizdeki işsizlik oranı analiz edilirken göz önünde bulundurulması gereken bir hususta iş arayanların kendilerine sunulan imkanları ve fırsatları yeterince iyi değerlendirmemesi, başka bir deyişle işi beğenmemesidir. Ne iş olsa yaparım anlayışı ne kadar yanlışsa ne iş olsa yapmam yaklaşımı da o derece yanlıştır. İradi işsizlik olgusu, ülkemizde işsizliğini hala daha yüksek oranlarda seyretmesinin nedenleri incelenirken dikkate alınmalıdır.”

 

REKLAM ALANI