Dolar 32,5209
Euro 34,7484
Altın 2.495,06
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

ACI BİLANÇO: MARMARA DEPREMİ’NDEKİ KAYIP SAYISI AŞILDI

ACI BİLANÇO: MARMARA DEPREMİ’NDEKİ KAYIP SAYISI AŞILDI
10 Şubat 2023 11:47
A+
A-

Kahramanmaraş merkezli iki depremde can kaybı 18 bin 342’ye yükseldi. Yaralı sayısı 74 bin 242 oldu. Böylece 17 bin kişinin hayatını kaybettiği 1999 Marmara Depremi’ndeki kayıp sayısı aşıldı. Depremden etkilenen 30 bin 360 kişi bölgeden diğer illere tahliye edildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 08.30 itibarıyla “asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 18 bin 342 kişinin hayatını kaybettiğini, 74 bin 242 kişinin yaralandığını bildirdi. Yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 1509 artçı deprem meydana geldi.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerindeki can kaybı 18 bin 342 oldu. Depremlerde 74 bin 242 kişi de yaralandı. Depremden etkilenen illerden 75 bin 780 afetzede tahliye edildi.

“Ümidimizi kesmek istemiyoruz”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Koordinasyon Merkezinde, 10 ili etkileyen depremlere ilişkin açıklama yaptı.

Son 72 saatin kritik saatler olduğunu belirten Oktay, sahada arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini 29 bin 622 ekibin sahada görev yaptığını ifade etti.

Oktay özetle şunları söyledi:

“Son 24 saatte aslında bizim yüreklerimizi ısıtan başka bir haber var. Enkazlardan sağ kurtarılan vatandaşlarımız, kardeşlerimiz, canlarımız. 121 kişi ve hamdolsun her birinin ayrı hikayesi var. Özellikle 72 saatten sonrası kritik saatlerdir. Buralardaki sağ kurtarılma olayları canla başla sahada arama kurtarma faaliyetinde bulunan ve destek faaliyetinde bulunan tüm ekiplerimizin nasıl ümitleri ve umutları sağ tuttuğunun güzel bir ifadesi.

Özellikle 72 saat sonrasında kurtarılan 5 yaşında kızımız vardı, Hazal ve annesi vardı. Onların sağ kurtarılışını izledik, hele Hazal’ın su ister misiniz diye sorduklarında henüz muayene olmadım dediği, 72 saat sonra gerçekten yüreklerimizi ısıttı. Tüm illerimizde ve tüm ilçelerimizde. Şimdi köylere de yoğunlaşmış durumdayız. Her bir köye ulaşana kadar da faaliyetlerimiz kesinlikle bitmeyecek. Ümit ve umudumuzu kesmek istemiyoruz.

“Bunların 6 bin 479’u da yine uluslararası ekipler”

Buradan bunların 6 bin 479’u da yine uluslararası ekipler. 75 ülkeden şu ana kadar gelen ve yine gelecek olan ekipler.

Şu an itibarıyla can kaybı 17 bin 674 olmuş durumda. Tabi bu arada da kurtarılan ve tedavisi devam edenler var. Onlar da yine vatandaşımızın sayısı 72 bin 879. Burada da bu sayının ümit ediyoruz ki hastanede yatanlara da acil şifalar diliyorum.

“Osmaniye, Kilis ve Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmaları tamamlandı”

Köylere bugün daha yoğunlaşmış durumdayız. Yine çalışmalarımıza baktığımızda özellikle Osmaniye, Kilis ve Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını buradan ifade edebilirim. Diyarbakır, Adana ve Osmaniye’de de büyük oranda çalışmalar tamamlanmıştır. Dolayısıyla elimizdeki imkanları da diğer illere odaklandırmış durumdayız. İnşallah oralarda da bir an önce tüm çalışmaları tamamlamayı ümit ediyoruz.

An itibarıyla baktığımızda yine sahada 12 bin 241 aracımız var. İş makinalarıyla birlikte bu bir anlamda Türkiye’de araç takip sistemine entegre araçların 3’te birinin afet bölgesinde olduğunu gösteriyor.

Vinç olayı genelde hep dikkatlerdeydi, 933 an itibarıyla diğer detaylara buradan soru olmadığı sürece girmek istemedim. Hava araçları, deniz araçları ve kara araçlarını bütün yoğunluğuyla kullanıyoruz. Baktığımızda 81 uçak ve 79 helikopterle havadan faaliyetlerimiz çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Yapılan sorti sayısı 2293’tür. Çok ciddi bir operasyon. Yine gemilerle faaliyetleri denizden de yürütüyoruz 22 aracımızla.

Bugüne kadar 177 sefer de Türk Hava Yolları yapmış durumda

Ayrıca Türk Hava Yolları’mız var. Bugüne kadar 177 sefer de Türk Hava Yolları yapmış durumda. 82 bin vatandaşımızı ve görevli ekibi ücretsiz olarak taşımıştır. Ayrıca 46 kargo seferinde de 3 bin 245 ton malzeme taşımıştır. Buradan yine tüm birimlerimize, kurum kuruluşlarımıza ve tüm şirketlerimize yürekten teşekkür ediyorum.

Beslenme konusunda oldukça ciddi mesafe sarf etmiş durumdayız. Tüm iller ve ilçelerde ulaşmadığımız hiçbir yer yok. Köylere yoğunlaşmış durumdayız. Bugün gün içerisinde öğün olarak baktığımızda 1 milyon 300 bin kapasiteye ulaştık.

Vinç olayı genelde hep dikkatlerdeydi, 933 an itibarıyla diğer detaylara buradan soru olmadığı sürece girmek istemedim.

Havadan faaliyetlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor

Hava araçları, deniz araçları ve kara araçlarını bütün yoğunluğuyla kullanıyoruz. Baktığımızda 81 uçak ve 79 helikopterle havadan faaliyetlerimiz çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Hamdolsun hava şartları da kullanmamıza müsaade ettiği için çok yoğun lojistik destek hem sahaya intikalde hızlılık, aynı zamanda yardımların ulaştırılmasıyla alakalı bize çok ciddi esneklik ve hız kazandırmış durumda. Yapılan sorti sayısı 2293’tür. Çok ciddi bir operasyon. Yine gemilerle faaliyetleri denizden de yürütüyoruz 22 aracımızla.

Ayrıca Türk Hava Yolları’mız var. Bugüne kadar 177 sefer de Türk Hava Yolları yapmış durumda. 82 bin vatandaşımızı ve görevli ekibi ücretsiz olarak taşımıştır. Ayrıca 46 kargo seferinde de 3 bin 245 ton malzeme taşımıştır. Buradan yine tüm birimlerimize, kurum kuruluşlarımıza ve tüm şirketlerimize yürekten teşekkür ediyorum

REKLAM ALANI