Dolar 32,5401
Euro 34,8192
Altın 2.442,04
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

AB’ye katılım için iş takvimi belirlendi

AB’ye katılım için iş takvimi belirlendi
07 Aralık 2014 13:43
A+
A-

AB

AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı’nın II. Aşaması ile Tarım ve Kırsal Kalkınma, Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı ile Balıkçılık Fasıllarında 2019 yılına kadar yapılacak düzenlemeler de belirlendi. Buna göre, onaylanmış hayvansal ürün işleyen işletmelerin izlenmesine dair 2016 yılı II. Dönemi’nde bir sistem kurulacak. Çiğ süt kalitesinin artırılmasına yönelik çiğ süt eylem planı da 2015’in

1.Dönemi’nde hazırlanacak.

Türkiye’nin Yeni Avrupa Birliği Stratejisi kapsamında hazırlanan ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır tarafından 1 Aralık’ta kamuoyuna açıklanan AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı’nın II. Aşaması, müzakere fasıllarında Haziran 2015-Haziran 2019 döneminde uyumlaştırılması öngörülen birincil ve ikincil mevzuat ile kurumsal yapılanma ve diğer çalışmaları içeriyor.

Açıklamasında, Ulusal Eylem Planı’nın, Türkiye’deki siyasi reformların ve mevcut sosyo-ekonomik dönüşümün sürdürülmesi ve güçlendirilmesine yönelik öncelikleri ortaya koyan bir yol haritası olduğunu belirten Bozkır, müzakere sürecinde zaman kaybı yaşanmaması ve siyasi blokajlar kalktığı takdirde fasılların açılacak/kapatılacak noktaya gelmiş olması açısından Ulusal Eylem Planlarının önemli birer araç olduğunu da vurguladı.

Ulusal Eylem Planı’nın II. Aşaması kapsamında açılış kriterlerine yer verilen 11. Tarım ve Kırsal Kalkınma faslının ‘siyasi blokaj’ nedeniyle müzakerelere açılamadığı hatırlatıldı. Söz konusu fasılda önümüzdeki dönemde atılacak adımlar arasında birincil mevzuat olarak, tarımsal ürünlerde ortak bir piyasa düzeni kurulmasına ilişkin AB Tüzüğü’ne uyum amacıyla, Kooperatifler Kanunu, Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu, Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da 2017 yılının ikinci döneminde değişiklik yapılmasına yer verildi.

İkinci mevzuat olarak ise Sığır ve koyun karkaslarının sınıflandırılmasına dair yönetmelikler, 2016 yılı II. Döneminde, Tarımsal Desteklere Yönelik Çapraz Uyum Kurallarının Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Entegre İdare ve Kontrol Sistemine İlişkin Yönetmeli 2017 yılı II. Döneminde çıkartılacak.

Kurumsal Yapılanma kapsamında da, Tarımsal destekleme sisteminin Ortak Tarım Politikası ile uyumlaştırılmasına ilişkin etki analizi yapılması için idari ve teknik kapasitenin oluşturulması ile Ortak Piyasa Düzenlerine Uyum Stratejisi hazırlanması çalışmaları 2017 yılı II. Döneminde tamamlanacak. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) Sistemi de, 2016 yılı I. Dönemine kadar tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletilecek.

2010 yılında müzakereye açılan Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı başlıklı Fasıl 12’nin kapanış kriterlerine yer verilen planın ikinci aşamasında, ikincil mevzuat olarak çok sayıda yönetmelik ve tebliğ çıkartılması ile yürürlükteki mevzuatta yapılacak değişiklikler takvime bağlanıyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI