Dolar 32,5119
Euro 34,9417
Altın 2.434,71
BİST 9.795,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

AB’den seçim tepkisi

AB’den seçim tepkisi
07 Mayıs 2019 11:44
A+
A-

İstanbul’da büyükşehir için seçimlerin yenilenmesi kararına AB yetkilileri tepki gösterdi. 23 Haziran’da uluslararası gözlemcilere izin verilmesi çağrısı yapıldı.

 

Avrupa Birliği’nin dış politikadan sorumlu temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn bağımsız seçimlerin AB-Türkiye ilişkilerinin temelinde olduğuna dikkat çekerek, kararın gerekçelerinin gecikmesizin kamuyla paylaşılması gerektiğine dikkat çekti.

Mogherini ve Hahn, dün gece yaptıkları ortak yazılı açıklamada, YSK’nın “son derece politize bir ortamda” aldığı kararın gerekçelerini gecikmeden kamunun inceleyebilmesi için paylaşması çağrısı yapıldı ve uluslararası gözlemci talebi dile getirildi.

Mogherini, “Özgür, adil ve şeffaf seçimler herhangi bir demokrasinin vazgeçilmezi ve AB’nin Türkiye ile ilişkilerinin temeli” olduğunu belirterek, “İstanbul seçim kurullarının çalışmalarını bağımsız, açık ve şeffaf bir şekilde ve uluslararası seçim standartlarına uygun olarak yapabilmesi ve seçim sürecinin güvenilirliğini garanti edilmesinin önemli” olduğunu vurguladı.

Açıklamada İstanbul’daki seçimleri izleyebilmesi için Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi gibi uluslararası gözlemcilere izin verilmesi talep edildi.

Kati Piri: AK Parti, YSK’ya baskı yaptı

Mogherini ve Hahn’dan daha önce değerlendirmede bulunan Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri ise kararının Türkiye’de iktidarın seçimler aracılığıyla demokratik değişimine yönelik güvenilirliğin sonu demek olduğunu belirtti.

Kati Piri Twitter’da dün gece yaptığı açıklamada, “Erdoğan yenilgiyi kabul etmiyor ve halkın iradesine karşı çıkıyor. AK Parti İstanbul seçimlerini tekrarlanması için YSK’ya baskı yaptı. Bu, Türkiye’de iktidarın seçimler aracılığıyla demokratik değişimine yönelik güvenilirliğin sonu demek” dedi.

Jagland: Seçmen güvenine zarar verir

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland İstanbul seçimini iptal ve yenilenmesi kararının, “seçmenlerin güvenine ciddi şekilde zarar verme potansiyeli olduğu” uyarısını yaptı.

Jagland, sözcüsü Daniel Holtgen aracılığıyla dün gece Twitter’da yaptığı açıklamada, “Adil ve özgür seçim için gerekli şartlar, seçim gününden önce sağlanmak zorunda, seçim gününden sonra değil” dedi.

Bu eleştirilere cevap veren Dışişleri Bakanlığı, dün geceki yazılı açıklamasında, “Herkesin, hukuk çerçevesinde alınan bu karara saygı göstermesi gerekir. Kararla ve YSK ile ilgili olarak bazı yabancı muhataplarca yapılan siyasi saikli eleştirileri kabul etmiyoruz” denildi.

Açıklamada, “Türkiye demokratik olgunluğunu kanıtlamış bir ülke olup, bağımsız YSK’nın aldığı bu karar, seçmen iradesinin tereddütsüz tecellisinin sağlanmasına yöneliktir” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Reuters

REKLAM ALANI