Dolar 32,5688
Euro 34,7210
Altın 2.488,71
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

9 ayda 387 milyar TL ödeme yapıldı

9 ayda 387 milyar TL ödeme yapıldı
24 Ekim 2015 14:33
A+
A-

BDDK, kredi kartında

 Bu yılın ocak-eylül döneminde banka kartları ve kredi kartları ile toplam 387 milyar TL’lik ödeme yapıldı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), kartlı ödeme sistemlerinde ocak-eylül dönemine ait verileri açıkladı. BKM verilerine göre, 2015 Eylül itibarıyla banka kartı sayısı yıllık bazda yüzde 10 artışla 113,2 milyona, kredi kartı sayısı ise yüzde 1,5’lık yükselişle 58 milyona ulaştı.

Bu yılın ocak-eylül döneminde banka kartları ve kredi kartları ile toplam 387 milyar TL’lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 360 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken, 27 milyar TL’lik kısmında banka kartları kullanıldı.

Kredi kartları ile yapılan ödeme tutarında 2014 yılının dokuz ayına kıyasla büyüme oranı yüzde 14 olurken, banka kartları ile ödeme tutarında artış oranı yüzde 26 olarak kaydedildi.

Ödeme adetleri dikkate alındığında 2014 ocak-eylül döneminde yüzde 21 olan banka kartlarının toplam kartlı ödeme adedi içindeki payı, bu yılın 9 aylık döneminde yüzde 23’e yükseldi.

Banka kartlarıyla yapılan ödeme tutarlarının dağılımı incelendiğinde ise bu işlemlerin yüzde 50’sinde tutarın 100 TL’nin altında olduğu görüldü. 100 TL’nin altındaki işlemler, kredi kartı ile yapılan toplam ödeme tutarının sadece yüzde 15’ini oluşturuyor.

Bu yılın 9 aylık döneminde yapılan toplam kartlı harcamaların sektörel dağılımı incelendiğinde yüzde 19,4’lük payın “market ve AVM”, yüzde 9,3’lük payın “akaryakıt istasyonları”, yüzde 8,1’lik payın “giyim” ve yüzde 6,7’lik payın “elektronik/bilgisayar” alanında gerçekleştiği görüldü.

“Ticari kartlar, esnafın hayatını kolaylaştırıyor” 

BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, kredi kartlarıyla başlayan ödeme yolculuğunun kartlı ödemelerin diğer alanlarına da yayıldığını söyledi.

Başlangıçta sadece ATM kartı olarak algılanan banka kartları ve şirket ödemelerinde kullanılan ticari kartların ödemelerde kullanım oranının arttığını ifade eden Canko, bu değişimin nakitsiz topluma giden yolda sevindirici bir gelişme olarak nitelenebileceğini kaydetti.

Canko, 2015 ocak-eylül döneminde kredi kartları ile yapılan ödeme tutarının, 2014 yılının dokuz ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 14 oranında büyüdüğünü belirtti.

Banka kartları ile ödeme tutarındaki artış oranının ise aynı dönemde yüzde 26 olduğu bilgisini veren Canko, “Ticari kartlarla yapılan ödeme tutarı da yine yüzde 26 artış gösterdi. Son yıllarda önemi hızla artan ve çek-senet gibi geleneksel ödeme araçlarının yerini alan ticari kredi kartları ile ödemeler hızlı büyümesini sürdürüyor. Ticari kartlar, esnafın hayatını kolaylaştırıyor. Yılın 9 ayında ticari kredi kartlarıyla yapılan ödeme tutarı 69 milyar TL olurken, bu değer 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 26 büyümeye işaret ediyor” dedi.

Kartlı ödemelerin hane halklarının toplam harcamalarına oranının yılın ikinci çeyreğinde yükseldiğine dikkati çeken Canko, 2014 yılında yüzde 38,1 olan oranın, 2015’in ilk çeyreğinde yüzde 37,5’e gerilediğini anımsattı.

Soner Canko, yılın ikinci çeyreğinde ise kartlı ödemelerin oranının yüzde 40’a yükseldiğini, bu orandaki artışın, kayıt dışı ekonomi ile mücadele yolunda önemli bir adım olarak görüldüğünü sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI