Dolar 32,5998
Euro 34,8050
Altın 2.488,52
BİST 9.464,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

‘7500 müteahhit haksız rekabetle karşı karşıya’

‘7500 müteahhit haksız rekabetle karşı karşıya’
09 Ekim 2014 09:42
A+
A-

demirtaşİzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “TOKİ konut ya da fabrika yaparak müteahhitlerle haksız rekabete girmesin” dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) konut ya da fabrika yaparak İzmirli müteahhitlerle haksız rekabete girmesini istemediklerini belirterek, “Fabrika binası yapmakta zorlanan sanayiciler varsa üyelerimiz 3-5-7 hatta 10 yıllık kredi bulup, inşaatları yapabilir. Fabrika yapmak için TOKİ’yi göreve çağırmak gereksiz” dedi.

TOKİ’nin misyonunun arsa üretmek, konuta kredi yoluyla finansman sağlamak, kendi arsaları üzerinde konut üretmek ve dar gelirlinin uzun vadeli imkânlarla konut sahibi olmasını sağlamak olduğunuifade eden Demirtaş, “Ama TOKİ son yıllarda bu misyonunu terk ederek, Türkiye’nin her yerinde başarılı işler yapan yap-satçı inşaatçılarla, müteahhitlerle haksız rekabet etmeye başladı. Devlet parası, devlet kaynağı ile konutlar üretiyor. TOKİ’nin misyonu müteahhitlerle rekabet etmek, lüks konut üretmek değil” dedi.

7 bin 500 müteahhit haksız rekabetle karşı karşıya

İZTO’nun üyesi olan 7 bin 500 müteahhidin de TOKİ’nin haksız rekabeti ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Demirtaş, “Oysa üyelerimiz olan yap-satçılar, müteahhitlerimiz Bornova Özkanlar’dan başlayarak, İzmir’in pekçok semtini, mahallesini bir kuruş devlet desteği almadan başarıyla yaptılar” dedi. Buna rağmen müteahhitler ile TOKİ’nin bir alanda daha rekabet etmesine yol açacak çağrılar yapıldığını belirten Demirtaş, “Bugün devlet parası kullanan TOKİ’ye yeni bir misyon biçilmek isteniyor, ‘Fabrikalar yapsın’ deniliyor. Bu İzmirli müteahhitlere, iş dünyasına karşı haksızlık” diye konuştu.

TOKİ sadece arsa üretsin yeter

Fabrika yapmanın yolu ve yönteminin TOKİ’yi göreve çağırmak olmadığını belirten Demirtaş, şöyle konuştu: “Fabrika yapılması için öncelikle proje ve kaynak gerekir. Bu özkaynak ya da dış kaynak olabilir. Ülkemizin en büyük sorunu cari açık. Ara malı ithalatı ve enerji ithalatı cari açığın en büyük nedeni. Orta-uzun vadeli kredi ve destek olduğu takdirde Türk özel sektörü fabrikasını da yapar, ara malını da üretir, ülkeyi cari açık belasından da kurtarabilir. Bunun için yol TOKİ’yi göreve çağırmak değil, devleti göreve çağırmak olmalı, ara malı üretimi için hazırlanan projelere orta ve uzun vadeli kredi sağlanmalı.”

TOKİ’nin İzmir’de konut ve fabrika yapmasını istemediklerini vurgulayan Demirtaş, “TOKİ sadece arsa üretsin yeter. Fabrika yaptırmak isteyen sanayici varsa, İZTO üyesi inşaatçılarımız ile fabrikaları yapmaya talibiz. Fabrika binası yapmakta zorlanan sanayiciler varsa üyelerimiz 3-5-7 hatta 10 yıllık kredi bulup, inşaatları yapabilir. O nedenle TOKİ’yi göreve çağırmak gereksiz. Bu açıklamayı özellikle yapıyoruz ki konut konusunda haksız rekabet yaratan TOKİ’nin, bunun üstüne bir de ‘Bize çağrı var, fabrika inşaatına da girelim’ diye düşünmesin” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI