Dolar 32,3334
Euro 35,1194
Altın 2.302,36
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

550 bin Bağ-Kur’lu için kötü haber!

550 bin Bağ-Kur’lu için kötü haber!
16 Mart 2015 12:40
A+
A-

550 bin Bağ-Kur'lu için kötü haber!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), 1 Ekim 2008’de primlerin hesaplanma yönteminde yaptığı değişiklik kurumla anlaşmalı her üç eczacıdan birinin (yaklaşık 6 bin 800) de içinde bulunduğu, 550 bin Bağ-Kur sigortalısı işvereni etkileyecek. Değişiklikle SGK, bu kişilere eksik prim yatırdıkları gerekçesiyle tebligat yapmaksızın 550 bin Bağ-Kur’luya para cezası uygulayabilecek.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, başta eczacılar olmak üzere cezalar uygulamaya geçeceği için bugünün “kara pazartesi”ye dönüşebileceğini dile getirerek, “2008’deki hesaplama yöntemi değişikliğiyle 2013 yılı için eksik beyan edildiği iddiasıyla Bağ-Kur’lu işverenlere prim farkı ve gecikme zammı çıkarıldı” dedi.

Saydan, konuyla ilgili Hürriyet’ten Meltem Özgenç’e şunları söyledi:

Kara Pazartesi

“SGK’nın geriye dönük incelemesi sonrasında 2013 için yanında çalışan SSK’lı işçinin gelirinden daha az gelir beyan ettiği iddiasıyla Bağ-Kur primi yatıran herkese Bağ-Kur üyesi işverene prim farkı ve gecikme zammı çıkarıldı. Bugün itibariyle geriye dönük olarak borç çıkarılan Bağ-Kur üyesi sayısının 550 bin olduğu tespit edildi.

2008’de de 5510 sayılı kanuna ilave edilen maddeler nedeniyle bu sorun yaşanıyor. Herhangi bir kasıt olmaksızın bilgimiz dışındaki bir hesaplama değişikliği yüzünden ortaya çıkan bu borçlar bize tebliğ edilmeden ve bilgi verilmeden kesiliyor ve çıkan bu borç miktarı 2013 yılına ait olup, geriye dönük olarak 2008 yılına kadar borç hesaplanma işlemleri kurumca devam edeceği bildiriliyor.
SGK ile yaptığımız sözleşmeye dayanılarak da bu para cezaları, eczacıların fatura bedellerinden doğrudan kesiliyor. Bu kesintiler eczanelerimiz başına 3 bin lira ile 30 bin lira arasında değişiyor. Eczacılara ve diğer sigortalılara tam bir kara pazartesi yaşatacaklar.

Böyle bir borçtan haberi olmayan ve kesintiyle karşılaşan meslektaşlarımız depolara verdikleri çekleri ödeyemeyerek yasal ve mali açıdan çıkmaza girecekler. Bu cezaların uygulanmasında hesaplamalar çok daha önce yapılmış olmasına rağmen Şubat 2015 sonunda torba yasanın getirdiği imkan olan yapılandırmanın da bitmesinin beklenmiş olması hakkaniyet ilkelerine aykırı.

Binlerce eczacı mali açıdan zor durumda olmasına rağmen zaten primini düzenli ödüyor. Bu şekilde bir uygulama yapılarak eczacılar batırılmak mı isteniyor? Anlamakta güçlük çekiyoruz.

Bu düzenleme yüzünden sadece eczacılar mağdur olmayacak. Emekli olmak için başvuran Bağ-Kur’lu vatandaş da mağdur olacak. Uygulamadan habersiz işveren borçlu olduğundan kendisi ve ailesi sağlık hizmeti alamayacak.

Ameliyat olamayacak ve kronik hastalığa sahip birçok hasta ilaçsız kalacak. Bu durumun yaratacağı kaos dikkate alınmalı. 2008’de yürürlüğe giren yasal düzenleme herkesi bağladığından, yanlış yorum ve uygulamalarla 550 bin Bağ-Kur sigortalısı ve eczacıyı mağdur ediyor.”

REKLAM ALANI