Dolar 32,3249
Euro 35,0645
Altın 2.308,47
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dolar 3.05’i mi test edecek, 2.99’a mı inecek?

Dolar 3.05’i mi test edecek, 2.99’a mı inecek?
13 Ocak 2016 11:40
A+
A-

Emre_Ozguven

Çin borsasında yaşanan sert satışların ardından endeksin iki defa işleme kapatılmasına, Sultanahmet saldırısı da eklenince Dolar 3,0488 TL’ye kadar yükseldi. Daha önce 3,07’leri test eden Dolar bu defa 3,05’i test etme yönünde sinyal verdi. Peki bu seviyeler ne süreyle etkili olacak? Dolar yükselişini sürdürecek mi, bu hafta hangi veriler etkili olacak? Destek Menkul Değerler Analisti Emre Özgüven değerlendirdi.

Dünya’nın 2 numaralı ekonomisinin 2016 yılına birçok soru işareti ile giriş yapmasının yarattığı sarsıntının artçı şokları piyasalarda halen hissedilmektedir. Hatırlanacağı üzere Çin hisse senedi piyasalarında geçtiğimiz hafta işlemlerin iki defa durdurulması, bununla birlikte yuanın değer kaybetmesine izin verilmesi ile hükümetin kontrolü kaybedeceğine dair artan endişeler ile küresel riskler zirve yaparak birçok ülke para biriminde ve yatırım enstrümanında negatif etkiler göze çarpmıştı.

19 Ekim 1987 sonrasında ilk defa 24 Ağustos 2015 tarihinde 28 yıl sonra bir “Kara Pazartesi” yaşanmış ve bir günde hisseler 2 trilyon dolar birden erimişti. Aradan geçen 4.5 aylık süre sonrasında buna benzer bir tablonun yaşanma endişesi ile piyasaların istim üstünde olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 20 yılın en kötü yıl başlangıcını yapan Çin borsası, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) yuan referans kurunu beklenenden daha aşağıda belirlemesinin etkisi ile Çin hisse senetlerinde sert düşüşler göze çarparken, küresel piyasalarsa bu dalgadan nasibini aldı diyebiliriz. Küresel ekonominin Çin öncülüğünde yavaşlaması ve kurlarda rekabetçi devalüasyona gidilebileceğine yönelik kaygılara paralel düşüşler etkisini hissettirmektedir.

NE BEKLİYORUZ?

2016 yılına 2.91’li seviyelerden giriş yapan kur tarafında Çin merkezli endişelerin etkisiyle 3.04 seviyelerine dek süren yükselişler göze çarptı. Çin ekonomisinin 2014 yılında %7,4 ile son 24 yılın en zayıf büyümesini kaydetmesi ile başlayan bu süreçte, Çin’in içinde bulunduğu sarmaldan kolay kolay çıkamayacak gibi görünmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla bu durum birçok piyasayı olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Piyasalarda azalan risk iştahının, özellikle tahvillere olan ilgiyi artırması da gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki sermaye çıkışlarını tetiklerken, para birimlerine olan güveni de sarsmaktadır. Buna karşın bugün açıklanan Çin‘de ihracatın Aralık ayında beklenmedik bir şekilde artması, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin dünya ticaretinde rekabet gücünü artırmış olabileceği işaretleri verirken, ihracata dayalı büyüme modelini benimseyen ülke ekonomisi için büyüme rakamlarında iyileşmeler görülebileceği beklentileri ile kur tarafında da geri çekilmeler görebiliriz. Bu noktada kritik 3.00 seviyesi aşağı yönlü geçilirse, gün içinde 2.99 ve 2.9770 desteklerine doğru geri çekilmeler görülmesi sürpriz sayılmamalı. Öte yandan Cuma günü Türkiye’de açıklanacak çeyreklik işsizlik ve bütçe dengesi verilerinin de kurda etkili olması bekleniyor. 10,3 olarak açıklanmasıbeklnene çeyreklik işsizlik verileri, geçen defa 10.01 ile beklentilerin altında gelmişti. Öte yandan Amerika’da açıklanacak perakende satışlar , sanayi üretimi ve üretici fiyat endeksi verilerinin de kuru etkilemesi beklenebilir.

REKLAM ALANI