Dolar 32,5995
Euro 34,7919
Altın 2.496,49
BİST 9.444,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Fabrikalarda yeni bir dönem başlıyor

Fabrikalarda yeni bir dönem başlıyor
11 Aralık 2015 12:21
A+
A-

1449747713_Tolga_Bizel

Dış ticarete yön verenlerin tecrübelerini, geleceğin iş dünyası temsilcileri olacak gençlere aktarabilmeleri amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Karabük Üniversitesi 2. Uluslararası Ticaret Kongresi’nde (UTİK 2015) Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi Tolga Bizel konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlikte, katılımcıların bulundukları sektörler ile ilgili veriler, bu sektörlerde gerçekleşen faaliyetler ve planlar, karşılaşılan ve karşılaşabilecek sorunlar, sorunlara yönelik çözüm önerileri ve yetişen uzman adaylarda ihtiyaç duyulan nitelikler gibi konular masaya yatırıldı. Bu kongrede Tolga Bizel, yeni sanayi evresinin Mitsubishi Electric’teki karşılığı olan e-F@ctory konseptini gençlere anlattı.

Karabük Üniversitesi’nde, 3-4 Aralık tarihleri arasında düzenlenen UTİK 2015’te Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi Tolga Bizel, hayal gücümüzü zorlamaya hazırlanan geleceğin fabrika otomasyonu hakkında bilgiler verirken, robot teknolojilerinin hayatımızda nasıl yer aldığını ve tüm bu gelişmelerin insan yaşantısında oluşturacağı etkileri de değerlendirdi. Mitsubishi Electric Türkiye’nin üniversitelerdeki projelerinin ve desteklerinin yoğun ilgi gördüğü etkinlikte Tolga Bizel, Mekatronik Mühendisliği öğrencilerine tavsiyelerini de aktardı.

Yeni bir endüstri evresi doğuyor

Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri’nin yeni sanayi evresine, geleceğin dijital fabrika teknolojisi olarak tanımlanan e-F@ctory ile yanıt verdiğini belirten Bizel, “Mitsubishi Electric’in üretim alanında sahip olduğu global uzmanlık ve deneyimiyle geliştirilen bir otomasyon stratejisi olan ve e-F@ctory konseptinin oluşturulmasını sağlayan IQ-R Otomasyon Platformu, aslında yeni evre için şimdiden hayal gücümüzü zorluyor” dedi.

Fabrikalarda kişiselleştirme dönemi başlıyor

Bizel, üretilen her bir ürünün, günümüzün modern sistemlerinden farklı olarak ayrı bir seri numaralı kimliğe sahip olması ve belleklerinde sadece bazı temel bilgileri değil, kendi geçmişlerini de tutmasının planlandığını anlattı. Bizel, “Bu ürünler ayrıca tıpkı üretildikleri makineler gibi sürekli internete bağlı olacak ve dolayısıyla konumları ve durumları her an kolaylıkla belirlenebilecek. Alıcıları sayesinde bulundukları çevreyi inceleyip gerektiğinde yine kendi yetenekleri ölçüsünde fiziksel tepki verebilecekler ve bunu yaparken de internete bağlı diğer cihazlarla gerçek zamanlı olarak bilgi alışverişinde bulunabilecekler” diye konuştu.

Günümüzde gelecekle ilgili birçok fütüristik öngörüde bulunmanın mümkün olduğunu belirten Bizel, “Önümüzdeki yıllarda insan ihtiyaçları kendi kendine yetebilen otomasyon sistemleri ile karşılanacak. Kişiselleştirilmiş ihtiyaçlara göre hazırlanan bir ürün fabrikada üretilirken değiştirilebilecek ve bunun kontrol altına alınacağı sistem yapısı sağlanacak” dedi.

Yarı insansı robotlar geliyor

Bizel, gelecekteki yeni nesil robot sistemleriyle ilgili öngörüleri ise şu şekilde açıkladı; “Robotların tarihsel gelişimi ve robot ihtiyacı gösteren uygulama alanları ışığında gelecekteki yeni nesil robot sistemlerinin çok robotlu, paralel yapılı, çok parmaklı eller ve yürüyen makinalar içeren mekanizmalar olacağı öngörülüyor. Hatta belki de yarı insansı robotların varlığından veya insan uzuvlarının robotlaşmış formlarından bile bahsedileceği düşünülüyor. Bugün nasıl ki en popüler teknoloji trendi mobilite ise yıllar sonra aynı durum robotlar için geçerli olacak. Yapay zekâ, akıllı şehirler ya da mobil cihazların geleceği ne olursa olsun, robotların hepsi için tamamlayıcı bir unsur olarak varlık göstereceği beklentisi hız kazanıyor. Birkaç yıl içinde ana gündem maddesi çok parmaklı ellere sahip, çok robotlu sistemler ve yürüyen makineler olabilir. “

Beklentinin bu yönde olması nedeniyle, Robot CPU’su olarak Mitsubishi Electric Robot Sistemi’nin daha büyük ve karmaşık programları kontrol etmesinin doğru bir konumlanma olduğunun altını çizen Bizel, “Robottan hatalar, değişken değerleri ve program bilgisi, robotun durumu (hız, pozisyon vs.), bakım bilgisi (kalan batarya ömrü, yağ ömrü vs.), servo verisi (yük faktörü, akım değerler vs.) gibi durumlar izlenebiliyor” dedi.

Robotlar kendi kendilerini kontrol edebiliyor

Birden fazla robotun toplu yönetiminin de sağlanabildiğini aktaran Bizel, robotlar konusunda şu bilgileri de aktardı; “Ana CPU’ya bağlanan bir bilgisayar, kontrolör ağındaki robotlara erişebiliyor. Bu özellik, hattaki robotların denetimine kolaylık sağlıyor. CPU’lar arası direkt haberleşme, robot CPU’ları arasındaki belleğin paylaşılıp aralarında veri okuma ve yazmalarını sağlıyor. Robotlar arası veri transferinin hızlanması ile robotlar kendi kendilerini daha detaylı ve koordineli kontrol edilebiliyor. Hatta bu bilgileri insan kontrolünden bağımsız kendi aralarında ve fabrikayı kontrol eden ana sistem ile de paylaşıp verimliliği anbean artırmak için oldukça hazırlar.”

Gençler yeni disiplinler için hazırlanmalı

Temel bilimler ışığı ile başlayan endüstrileşme çalışmaları sonucunda çok farklı sektörlerde çok farklı yeni iş disiplinlerinin oluştuğunu belirten Bizel, ilk olarak Japonya’da ortaya atılan “mekatronik” kavramının çok hızlı bir biçimde tüm bölgelerde kendine destek bulduğunu söyledi. Bu yayılmanın endüstri evrelerinin gelişimine bakılarak yorumlandığında hiç de tesadüf olmadığının altını çizen Bizel, mekatronik mühendisliği öğrencilerine şunları aktardı; “İçinde birçok disiplini barındıran bu yeni yaklaşım için üzerine görev alanların, bu terimin orijinali olan disiplinlerdeki paydaşlarından daha çok ev ödevleri olduğu ortada. Hem bu disiplinleri iyi anlayıp yorumlamanız hem de yeni beklentileri karşılamanız gerekir. Aslında kulağa çok kolay ulaşan bu terimin altındaki dünyanın ne kadar karmaşık ve ileri teknolojiler gerektirdiği ortada. Hayatımızın içindeki bu kadar ürüne girmiş olan bu disiplin belki de hiç fark etmeden tüm yaşam unsurlarını kucaklamış biçimde yaşanıyor.”

Mitsubishi Electric üniversiteleri destekliyor

Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri olarak, gelecek nesillerin eğitimine katkı sağlamayı önemsediklerini ve Türkiye’de tümleşik otomasyon içine entegre edilmiş robot teknolojisi konusunu sahiplenmeyi hedeflediklerini ifade eden Bizel, bu kapsamda üniversitelerin Mühendislik Fakültesi Fabrika Otomasyon ve Robotik Bölümlerine destek verdiklerini anlattı.

Bizel, en son Mitsubishi Electric Türkiye olarak 9 Eylül Üniversitesi ile Endüstriyel Otomasyon ve Robot Teknolojileri Eğitim Merkezi kurulmasına ilişkin ön protokol imzaladıklarını aktardı. Doğuş Üniversitesi (DOU) işbirliğiyle Doğuş Üniversitesi Endüstriyel Otomasyon ve Robot Teknolojileri Eğitim Merkezi’ni kurduklarını, daha önce Bursa Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Mimarlık Mühendislik Fakültesi bünyesindeki Robot Eğitim Merkezi’ne çok amaçlı bir robot hibe ettiklerini belirtti. 2014 yılı Mayıs ayında 8’incisi düzenlenen ve gelenekselleşen İTÜ Robot Olimpiyatları’na da (İTÜRO) “Altın Sponsor” olarak destek verdiklerini ifade etti.

Bizel, Mitsubishi Electric Türkiye olarak, üniversitelerde robot eğitim merkezinin kurulmasına sağladıkları katkıyla, öğrencilerin çağın gelişen teknolojilerine uyum sağlayarak iş dünyasında tercih edilebilmelerine destek olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI