Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 23°C

“500 milyar doları aşan ihracatı yakalayabiliriz”

“500 milyar doları aşan ihracatı yakalayabiliriz”
19 Ocak 2014 08:37
A+
A-

Nihat-Zeybekçi

Ekonomi Bakanı Zeybekci, 500 milyar doları aşan ihracatı görmenin yolunun, sürdürülebilir şekilde hammadde ve enerji ile ilgili ülkenin geleceğini garanti altına almak, tüketim alışkanlıklarını belirlemek ve hakim olmaktan geçtiğini söyledi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir’in Colossae Termal Otel’de onuruna verdiği yemekte işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

“Sürdürülebilir şekilde hammadde ve enerji ile ilgili ülkemizin geleceğini garanti altına alıp, tüketim alışkanlıklarımızı belirler ve tüketim mallarına eğer hakim olursak, 2023’te 500 milyar dolar ihracatı aşarız” diyen Zeybekçi, 25 bin dolar kişi başı milli geliri ve çok kolay bir şekilde 2 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılayı da bu şekilde yakalayabileceğimizi belirtti. Zeybekçi şöyle konuştu:

“IMF ile olan maceraların, kredi dilimlerinin unutmadığını, IMF Türkiye Masası Şefi Türkiye’ye geldiği zaman devamlı basının baş köşelerinde yer bulduğunu, sadece başbakanla görüştüğünü, bakanlarla lütfederse görüştüğünü dile getiren Zeybekci, verdiği emirlerin bakanlar kurulunda onaylanması ile kredi dilimlerinin serbest bırakıldığını, bu kredi dilimlerinden en ağırı olan ve toplam rakamı bir miyar dolar olan bir tanesinin şartının “Tür kiye’nin bütün kamu bankalarından kurtulması” olduğunu, dönemin ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısının bunu imzaladığını, çok kısa zamanda 353 banka şubesinin kapatıldığını, 2002’de iktidara geldiklerinde bunu kabul etmediklerini, üç ay içinde kamu bankalarının toparlandığını, altı ay içinde şartların çok daha başka hale geldiğini kaydetti.

Türkiye’nin nereden nereye geldiğini anlatan Zeybekci, “Türkiye, bu süreçte 2008-2009 yıllarında dünya krizi yaşandı. 2001-2002 krizleri bize ait bir krizdi. Türkiye’de kendi içimizde çıkardığımız bir krizdi. Dünyada her şey süt  limandı, herkes işini gücünü yaparken, kalkınma hızları tavan yaparken biz anayasa kitapçığı vesilesiyle bir kriz çıkardık. 2001-2002 krizine anayasa krizi demek yanlış olur. 2001-2002 krizi 28 Şubat kriziydi. 28 Şubat’ta Türkiye’nin dengeleri ile öyle bir oynandı ki, öyle bir darmadağın edildi ki, 28 Şubat’tan sonra meydana çıkan siyasi iradeyle biz 2001-2002 krizini yaşadık” diye konuştu.

Türkiye’de bugün inanılmaz bir siyasi ve ekonomik istikrar olduğunu ifade eden Zeybekci, şöyle devam etti:

“Özel sektöre hiçbir şey olmaz”

“Maliyeti olabilecek tek bir şey vardır, bu da faiz oranlarının artmasıdır. Şu anda yapılan baskı da odur. Devamlı söylüyorlar, Türkiye’den döviz çıkışı çok hızlı gidiyor, bu paralar çıkmasın, onun için faizi artıralım. Türkiye’nin bunu karşılayabilecek imkanı ve kaynağı vardır, kimsenin merak etmesine gerek yoktur. Çıkmak isteyen herkes Türkiye’den çıkabilir, endişe edecek hiçbir şeyimiz de yoktur. Diğer söylenen ise tamam, kamu maliyesinden ve kamu borçlanma ihtiyacı konusunda son derece sağlamız ama özel sektör. Özel sektöre hiçbir şey olmaz. Bizim bankacılık sistemimizde sermaye yeterlilik oranına baktığımız zaman Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkenin 23’ünden de iyiyiz. Onun için siz gönlünüzü ferah tutun, Türkiye çok iyi olacak. Bunlar doğum sancısıdır, bu doğun sancısından sonra demokrasimiz için çok güzel doğumlara gebedir, hukuk sistemimiz anlamında çok güzel doğumlara gebedir. Devlet yapımımızın tekrar rehabilitasyonu anlamında son derece güzel şeyler olacaktır. Önümüzdeki haftadan itibaren de rahatlama yavaş yavaş ülkemizin tamamında kendini gösterecektir”

Bir kaç yıl içerisinde hizmet ihracatını ve bu alanlarla ilgili yıllık ciroyu 150 milyar dolarlara doğru çok hızlı bir şekilde çıkaracaklarını anlatan Zeybekci, “Bunun üzerinde çalışmalara başladık, güzel sonuçlara ulaşacağız. İşte biz böyle olursak, yani sürdürülebilir şekilde hammadde ve enerji ile ilgili ülkemizin geleceğini garanti altına alıp, tüketim alışkanlıklarımızı belirler ve tüketim mallarına eğer hakim olursak, işte o zaman biz 2023’te 500 milyar dolar ihracatı aşarız. İşte o zaman biz 25 bin dolar kişi başı milli geliri ve çok kolay bir şekilde 2 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılayı yakalarız” diye konuştu.

REKLAM ALANI