Dolar 32,3656
Euro 35,1270
Altın 2.324,44
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

4,5G hakkında bilinmesi gerekenler

4,5G hakkında bilinmesi gerekenler
31 Mart 2016 10:51
A+
A-

4.5 G
Türkiye 4,5G’ye bu gece yarısından itibaren geçecek. Türkiye’deki 3 operatör tarafından sağlanacak uygulama birçok yenilik ve özellikle gelirken, ekstra maliyet oluşturmaması için bazı noktalara dikkat edilmeli.

Türkiye’nin mobil hızını 10 katına çıkartacak 4,5G teknolojisi bu gece yarısından itibaren uygulamaya girecek.Uygulamayla ilgili bilinmesi gerekenler?

Başvuru nasıl yapılır?

Öncelikle ilgili işletmeciye SMS, çağrı merkezi, internet ve benzeri yollar ile 4.5G geçiş onayının iletilmesi gerekiyor. Abonelik geçişlerinde aboneler tarafından gönderilecek SMS’ler ücretsiz. Abonenin talebi halinde benzer yöntemler ile 2G veya 3G hizmetine geri dönüşü mümkün.

Telefonun uyumluluğu

Ayrıca 4.5G hizmetinin alınabilmesi için cihazın ve SIM kartın 4.5G teknolojisi ile uyumlu olması, telefon ayarlarından 4.5G/LTE seçeneğinin açık tutulması ve 4.5G kapsama alanında bulunulması gerekli.

Aynı tarife geçerli

4.5G’ye geçiş yapan abonelerin geçiş öncesindeki tarifeleri ve diğer hakları korunuyor. 4.5G aboneliğine geçiş yapıldığında, abonenin aksi yönde bir talebi olmadığı sürece varsa taahhütnamesi kapsamındaki hakları taahhüt süresince korunuyor ve abonenin onayı dışında tarife paketi veya tarife değişikliği yapılmıyor.

En fazla 4 kez teklif sunulacak

İşletmeciler tarafından, geçiş yapmamış abonelere 4.5G’ye geçişe ilişkin olarak, SMS, Flash SMS, çağrı merkezi, internet, kayıtlı e-posta, IVR(Sesli yanıt sistemi) ve benzeri yöntemler ile yılda en fazla 4 kez teklif sunulabilecek.

Ayrıntılı bilgilendirme yapılacak

İşletmeciler tarafından, 4.5G’ye geçmek isteyen abonelere, geçmek istediği tarife paketi, tarife paketinin yürürlüğe gireceği tarih, tarife paketinin ücreti dahil tüm özellikleri, 4.5G hizmeti için cihaz, SIM kart uyumu ve kapsama alanında bulunulması zorunluluğu ile varsa SIM kart ücret bilgisine ilişkin ayrıntılı bilgilendirme yapılacak.

İnternet paketine dikkat!

4.5G’nin sunduğu yüksek hız nedeniyle internet kullanımlarınızda önemli ölçüde artış olacak. Kota aşımında karşılaşabileceğiniz muhtemel maliyetler açısından dikkatli olmanız yararınıza olacaktır. Kotalı paketlerinizin yüzde 80 ve yüzde 100’üne ulaşılması halinde işletmecilerden bilgilendirme mesajları gönderilecek.

Faturaya üst sınır

Aboneler fatura üst sınır değerini 100 TL olarak belirleyebilecek veya işletmeciler tarafından sunulacak alternatif fatura üst sınır değerleri arasından tercih yapabilecekler. Belirlenen fatura üst sınır değerine ulaştıklarında işletmeciler tarafından bilgilendirilecek ve fatura tutarlarını ücretsiz sorgulayabileceklerdir. Uluslararası mobil veri dolaşım (roaming) hizmetinden yararlanan aboneler de, veri kullanım tutarları 100 TL ve 250 TL’ye ulaştığında işletmeciler tarafından bilgilendirilecekler. İnternet paketi bulunmayan aboneler, internete girmek istediklerinde ya da cihaz internete erişmeye çalıştığında, “internete bağlanmak üzere olduğu ve bağlantının sağlanması halinde yansıtılacak ücret bilgisi” verilerek, onay verilmesi durumunda ücretlendirme başlayacak ve bu onay abone hattı internet hizmetlerine kapatıncaya kadar geçerli olacak. Aboneler; mobil hatlarını, SMS göndererek, online işlemler veya müşteri hizmetleri aracılığı ile internete açıp kapatılabilecekler.

4,5G’NİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER

– İşletmecilerin sahip oldukları frekansın 183,8 MHz’den 549,2 MHz’e kadar çıkmasıyla mobil internet hızı, hem veri indirme hem de veri gönderme yönünde en az 10 kat artacak

– Daha net video görüşmeleri sağlanacak

– Kapsama alanından kaynaklanan sorunlar azalacak

– Sosyal medyada çok daha hızlı paylaşım yapılabilecek

– Yüksek hızda ve kesintisiz bağlantı sağlanacağı için makineler arası iletişim (M2M), nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim, internet protokolü ile TV, akıllı şehirler, uzaktan kontrol edilecek robot teknolojisinin tele ameliyatlarda kullanımı gibi birtakım konularda gelişmeler sağlanacak, böylece yaşam kalitesi yükselecek

– Belgelere her yerden, her cihazdan, her an erişebilecek

– Akıllı ev sistemleri yaygınlaşacak ve akıllı şehirler kurulabilecek

REKLAM ALANI