Dolar 32,5942
Euro 34,7581
Altın 2.497,88
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

“3`üncü havalimanına Hazine garantisi verilmeyecek”

“3`üncü havalimanına Hazine garantisi verilmeyecek”
09 Mayıs 2014 09:19 | Son Güncellenme: 09 Mayıs 2014 09:23
A+
A-

istanbul-a-yapilacak-olan-ucuncu-havalimani_497804Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, İstanbul’a yapılacak olan 3. Havalimanı projesine Hazine garantisinin söz konusu olmadığını belirterek, DHMİ KİT statüsünde olduğu için Hazine’nin üçüncü havalimanı projesinde borç üstlenmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Avrupa Yatırım Bankası’ndan (AYB) Marmaray Projesi’ne 200 milyon euroluk ek finansman sağlanmasına ilişkin düzenlenen törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çanakcı, bugüne kadar Hazine’nin Avrasya Tüneli ve Gebze-İzmir otoyol projesinin birinci fazında borç üstlenimi yaptığını belirtti.

Şu anda üzerinde çalışmış olduğumuz üçüncü proje de İstanbul 3. Köprü projesinin birinci aşaması diyen Çanakcı, İstanbul 3. havalimanı projesinde sözleşmenin tarafı DHMİ olduğu için, şu anda Hazine’nin borç üstlenim taahhüdünde bulunmasının yasal olarak mümkün olmadığını aktardı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, projenin başından bu yana Hazine garantisinin zaten bulunmadığını aktardı.

İç finansman ihtiyacı öngörülenden az Bu yıl başında yüzde 86.5 olarak öngördükleri Hazine’nin iç borç çevirme oranının bunun altında gerçekleşebileceğini kaydeden Çanakcı, Bunun sebebi bütçe finansman ihtiyacının öngörülenden daha az olmasıdır. Faiz oranlarındaki düşüş nedeniyle borçlanmanın vadesini iki yılın altına çekilmesi ise şu an gündemimizde yok dedi. Çanakcı, borcun vadesinin uzatılması gibi genel strateji içinde konunun ele alınması gerektiğine işaret etti.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI