Dolar 32,3744
Euro 34,9769
Altın 2.326,12
BİST 9.067,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

214 milyar TL’yi çöpe atıyoruz

214 milyar TL’yi çöpe atıyoruz
09 Eylül 2016 12:57
A+
A-

worldfood-1

WorldFood Istanbul Gıda Fuarı kapsamındaki gıda bankacılığı panelinde konuşan TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı H. Serhan Süzer, yoksulluk ve israfla ilgili çok çarpıcı rakamlara yer verdi. TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’deki hanehalklarının yüzde 22,4’ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığını hatırlatan Süzer, “Buna karşılık, yılda 1,7 milyar ekmeği, 18 milyon ton sebze meyveyi israf ediyoruz. Bu kaybın tahmini yıllık ekonomik değeri ise 214 milyar TL” dedi.

İnsanların temel ihtiyaçlarına adil ve eşit şekilde ulaşabilmesi için çalışmalar yürüten TİDER, WorldFood Istanbul Gıda Fuarı kapsamında gıda bankacılığı üzerine bir panel düzenledi. “Açlık ve Yoksullukla Mücadelede Önemli Bir Araç: Gıda Bankacılığı” konulu panele TİDER Yönetim Kurulu Başkanı H. Serhan Süzer’in yanı sıra, Barilla Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkilerden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Dr. A. Hakan Göker, CHEP Türkiye Genel Müdürü Şafak Aktekin ve FEBA – Avrupa Gıda Bankaları Federasyonu Proje Yöneticisi Yeşim Pekdüz-Broet katıldı.

Yılda 1,7 milyar ekmek israf ediliyor

TİDER’in ilkini 2015 yılında Maltepe Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın iş birliği ile açtığı Destek Market fikrinin ortaya çıkışında, insan onuruna yakışır yardım yaklaşımı ilkesi ile hareket ettiklerini belirten H. Serhan Süzer, konuşmasını çok çarpıcı rakamlar ile sürdürdü. “TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’deki hanehalklarının yüzde 22,4’ü yoksulluk sınırının altında yaşıyor ancak buna karşın israf önlenemiyor. Yılda 1,7 milyar ekmeği[i], 18 milyon ton sebze meyveyi[ii] çöpe atıyoruz. Bu kaybın tahmini yıllık ekonomik değeri ise 214 milyar TL[iii]” diyen Süzer, israfın büyüklüğünü gözler önüne serdi.

TİDER’in hedefi tüm Türkiye’ye yayılmak

TİDER tarafından hayata geçirilen, gıda, hijyen, temizlik, giysi gibi temel ihtiyaçlara erişimi ücretsiz olarak sağlayan proje hakkında bilgi veren H. Serhan Süzer, henüz bir yıl önce açılmasına rağmen Maltepe’de dört binden fazla ailenin Destek Market’ten yararlandığını söyledi. Destek Market’in işbirliğine dayalı bir kalkınma modeli olduğunun altını çizen Süzer, tedarikçi, üretici firmalar ve bireysel katkılarla temin edilen ürünlerin maddi tutarının bir milyon TL’yi geçtiğini belirtti. Proje kapsamında profesyonel İK hizmeti verildiğini ve bugüne kadar Maltepe’de yaşayan 42 kişinin istihdam edildiğini ifade eden TİDER Yönetim Kurulu Başkanı Süzer, bu modeli tüm Türkiye’ye yaymayı hedeflediklerini söyledi.

Avrupa’da da durum farklı değil

TİDER’in ev sahipliğinde gerçekleşen panelin konuşmacıları arasında yer alan FEBA Proje Yöneticisi Yeşim Pekdüz-Broet ise, Avrupa’da gıda bankacılığı ve özel sektörün katılımı hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Avrupa Komisyonu bünyesindeki Eurostat’ın 2015 verilerini aktaran Broet, yoksulluğun Avrupa’da son yıllarda büyük artış gösterdiğini söyledi. Broet’in panelde paylaştığı istatistiklere göre, Avrupa’da 2010 yılında 118 milyon kişi yoksulluk ve sosyal haklardan yararlanama riski ile karşı karşıyayken, bu rakam 2014 yılında 123 milyon kişiye ulaştı. 123 milyon kişinin 48 milyonu ise, ihtiyacı olan beslenmeye ancak iki günde bir ulaşabiliyor. Avrupa’da her yıl 88 milyon ton yiyeceğin israf edildiğini belirten Yeşim Pekdüz-Broet, FEBA üyesi 23 ülkede yer alan 271 gıda bankasının desteğiyle yoksulluk mücadelesini sürdürdüklerinin altını çizdi.

Vergi avantajı sağlıyor

Paneli takip eden çok sayıda katılımcıya, gıda bankacılığını desteklemeleri çağrısında bulunan TİDER Yönetim Kurulu Başkanı H. Serhan Süzer ve Yeşim Pekdüz-Broet, konunun kurumsal sosyal sorumluluk açısından önemine değindi. Süzer ayrıca, temel ihtiyaçlara erişime, istihdama ve israfı önlemeye katkı verilirken, vergi avantajı sağlandığının da altını çizdi.

REKLAM ALANI